Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Návštěva výstavy o Josefu Ladovi

14. 12. 2021 | Výstavy

Josef Lada je všem velmi dobře známý spisovatel, malíř a ilustrátor. Jeho typické kresby pozná snad každý. Veselé postavičky zvířat, bodrých venkovanů, idylické české krajiny i nadpřirozených postav udělaly z Josefa Lady přímo ikonu české výtvarné scény. Mohlo by se zdát, že nás už nemůže ničím překvapit. I on má ale svou stránku, která není příliš známá.

V počátcích své tvorby byl Josef Lada znám především jako kreslíř a humorista. Jeho rané dílo je skryto v reprodukcích v řadě časopisů a novin. K většině svých kreseb vymýšlel i text. Na výstavě jsem viděla mnoho dochovaných kreseb pro Humoristické listy. Jsou to karikatury politických, sociálních i náboženských poměrů. Obvykle se v nich odráží lidská morálka nebo naopak směšnost a nástrahy moderního života. Výrazné jsou grimasy a pohyby rukou. Vzhledem k tomu, že občas kritika a černý humor překročily určitou mez, tak většinou používal pseudonymy. Například Hrusický, Ballada, Horký. Na počátku dvacátých let Lada pomalu od karikatury ustupoval.

výstava o Josefu LadoviVe třicátých letech začal vytvářet skici scén a kostýmů. Mnohdy to byly pouze jednoduché náčrty, které sloužily jako návody pro divadelní malířské dílny. První návrhy vytvořil ke Strakonickému dudákovi v roce 1930 pro Národní divadlo. V meziválečných letech se divadelní scény inovovaly. Začaly se využívat různé efekty a modernizovala se technika. To Ladovi nevyhovovalo, měl rád malířsky dekorativní scénu devatenáctého století. V té době vzrůstala jeho obliba u dětí. Začal se tedy věnovat pohádkám. Byla to například inscenace O kocourovi Mikešovi, Bubáci a Hastrmani, Čert a Káča.

Poté se začal věnovat animaci. Za jeho života bylo vytvořeno několik animovaných pohádek inspirovaných jeho vlastní literární nebo výtvarnou předlohou. Další vznikly později a ještě vznikají. Jako první byl film Říkadla (1948). V roce 1954 Josef Lada spolupracoval na kresleném filmu Čert a Káča. Část této pohádky jsem na výstavě zhlédla. Byla vlastně nalezena při přípravě této výstavy. Takže v televizi ani kině nikdy promítána nebyla. Později vznikly pohádky a filmy Osudy dobrého vojáka Švejka, O kocourku Mikešovi, O chytré kmotře lišce, Bubáci a Hastrmani a další.

Josef Lada je spjat s představou idylického dětství. Proto se také angažoval v hraných filmech. Nejznámější je pohádka Hrátky s čertem. Lada vytvořil návrh scén, které překreslili další výtvarníci (i jeho dcera Alena). Celou výtvarnou podobu pohádky od kulis pozadí až po malované knoflíky na oděvech herců je Ladova práce. Později navázala na jeho tvorbu dcera Alena. Spolupracovala s Českou televizí a díky ní byla realizována řada filmů. Například O chudém královstvíčku, O líném Honzovi, Nezbedná pohádka, Kaňka do pohádky. Vedle výtvarných návrhů scén navrhovala také dekorace, kostýmy a rekvizity.

Nejznámějšími exponáty, které jsem na výstavě viděla, jsou návrhy pro film Strakonický dudák a kostýmy z pohádky Hrátky s čertem. Josef Lada dokázal i negativní bytosti – čerty, ďáblíky, rarachy – zobrazit hezky. Nikdo by se jich nebál, vystupují zde jako dobrosrdeční strýcové. Dal jim lidské vlastnosti, hlavně slabosti, a tím je přiblížil lidem.

Výstava „Josef Lada, jak ho neznáte“ se mi moc líbila. Byl zde i velmi ochotný pracovník muzea, který mi předal všechny tyto informace. Se zaujetím jsem poslouchala a až před muzeem jsem si uvědomila, že nemám skoro žádné fotografie. Škoda, protože takové Veličenstvo Belzezub ve svém chlupatém kostýmu byl úžasný. A andílek s ohnivým mečem také nemá chybu. Pohádka Hrátky s čertem je celá nádherná. Mohla bych se na ní dívat několikrát za rok.

Snad jsem vás nenudila informacemi. Byla jsem z výstavy tak nadšená, že jsem se chtěla pochlubit a doufám, že jsem i někoho zaujala. Já jsem se tak vžila do postaviček, které pan Lada nakreslil, že jsem se skoro celý den jen smála.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Návštěva výstavy o Josefu Ladovi:

Návštěva výstavy o Josefu Ladovi
Návštěva výstavy o Josefu Ladovi
Návštěva výstavy o Josefu Ladovi
Návštěva výstavy o Josefu Ladovi
Návštěva výstavy o Josefu Ladovi
Návštěva výstavy o Josefu Ladovi
Návštěva výstavy o Josefu Ladovi
Návštěva výstavy o Josefu Ladovi
Návštěva výstavy o Josefu Ladovi
Návštěva výstavy o Josefu Ladovi
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Taky mi chybí informace, kde výstava je nebo kde a kdy byla. Na webu to pod stejnojmenným názvem ukazuje jen výstavu, která probíhala na přelomu let 2018 a 2019.
Možná je to jen vzpomínka na tuhle výstavu nebo je pod stejným názvem výstava jiná. Těžko říct.
Podle dat na fotkách asi vzpomínka.
Obrázek uživatelky
profil
Hezké!
Akorát nemůžu najít kde ta výstava je. Čekala bych muzeum v Hrusicích, tam výstavu s tímto názvem neuvádí....
Před pár lety byla v Kolíně, ale aktuálně jsou tam jiné akce.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles