8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejčastější chyby při péči o trávník

4. 10. 2012 | Zahrádka

Máte pocit, že se o svůj trávník zodpovědně staráte, ale přesto stále nevidíte zasloužené výsledky? Možná se i vy dopouštíte některé z nejčastějších chyb, které se občas nevyhnou ani zkušeným majitelům zahrad. Shrneme nejčastější chyby a připojujeme návod, jak se těmto nedostatkům při péči o trávník vyhnout? 

Špatné či nedostatečné zavlažování

Trávník potřebuje celoroční a pravidelný přísun vláhy. Obzvláště v teplých letních měsících bychom měli velmi dbát na správnou závlahu travního porostu. Jelikož nechceme, aby trávník přeschl a zdobil ho tak nepěkný žlutý odstín, měli bychom v tomto ohledu dodržovat několik zásad, které nám zajistí svěží a sytě zelený povrch. V letním období je vhodné zalévat travní plochu dvakrát denně, ideálně ráno a večer . Při velmi vysokých teplotách vaší zahradě neuškodí ani lehké zavlažení během dne, které trávník ochladí.

chyby v péči o trávníkOdborníci ovšem varují, aby se majitelé trávníků vyvarovali zalévání za plného slunce, vzhledem k hrozbě možného úpalu rostlin či podpoře růstu plísní a hub, které jsou pro trávník nebezpečné. Obecně se potom při zavlažování doporučuje 4-6 l/m2. Je ovšem také třeba přihlédnout k množství srážek či větší propustnosti půdy na některých místech.

Přílišné zkracování porostu

Kvalita a vzhled vašeho travního porostu je také ovlivněna jeho sekáním. Správná výška trávníku by se měla pohybovat v rozmezí 3-4 cm. Posečen by měl být potom, dosáhnou-li stébla zrhuba dvojnásobné výšky. Sečení také závisí na momentálním počasí. V letním období, obzvláště ve větším suchu, byste měli ponechat porost vyšší, aby lépe schraňoval vlhkost, jinak může hrozit nebezpečí vypálení. Na druhé straně v deštivých dnech je vhodné sekat častěji. Přihlédněte také k funkci, kterou trávník plní. Je-li okrasný, sečte častěji. Naopak jedná-li se o bežný užitkový porost, stačí sekat jednou týdně.

péče o trávníkNedostatek živin

Kromě dostatečné závlahy vyžaduje váš trávník v létě také kvalitní hnojení. Obzvláště výše zmíněným sečením a zkracováním ho připravujete o spoustu živin, které je později třeba doplnit vhodným hnojivem. Po prvním hnojení, které byste měli provést na jaře, nastává právě v létě čas na další. Doporučujeme hnojivo s dlouhodobým účinkem a při nákupu si nechte poradit, jaký typ je vhodný konkrétně pro vaši trávu. Také doporučujeme využít účinného mulčování, které umožňují některé druhy sekaček. Posekanou, několikrát přeseknutou a rozdrcenou trávu necháme na trávníku a pečlivě ji rozhrneme po celé jeho ploše. Trávník takto přirozeně přihnojujeme a není pak třeba jej zatěžovat průmyslovými hnojivy.


Zdroj, foto: Briggs&Stratton


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nemám zahradu,tak nemusím řešit trávník :(((((
Obrázek uživatelky
profil
Krtek nám náš krásný trávník znesvětil natolik až jsem se skoro rozbrečela :-D Ba ne,ale největší sranda na tom je,že 8 krtinců přímo u odpuzovače na ty slepé potvůrky.
Obrázek uživatelky
profil
mne sa podarilo vyhubyť burinu a teraz už len čakám na jar , aby som vysiala novú trávu...vraj by jej teraz vadili nízke ranné teploty na schádzanie
Obrázek uživatelky
profil
to bylo pro trávu ubohé,museli jsme hodně kropit
Obrázek uživatelky
profil
trávníček už jsme vzdaliSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles