Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejčastější kožní problémy u dětí

29. 04. 2014 | Dětské nemoci
V případě kožního onemocnění, je vždy vnější kůže, epidermis, která je lehce zranitelná. Z tohoto důvodu je u pacientů, dětí i dospělých, davit pozor na to, aby pokožka nebyla ještě vice drážděna, například špatnou kosmetikou či pracími prostředky.

 „Kožní alergii u dětí může způsobovat úplně totéž, co u dospělých. Větší riziko vzniku kožní alergie mají děti rodičů alergiků a také děti narozené do plné pylové sezony. Alergická reakce můžeme být v organismu předem vlivem dědičnosti „nakódovaná“ a pak je jen otázka, zda ji něco spustí nebo ne,“ vysvětluje MUDr. Jarmila Seifertová, pediatrička a dodává: „Alergicky reagujeme na to, s čím se opakovaně setkáme. U velmi malých dětí je to nejčastěji přecitlivělost a následně alergické reakce na kůži, alergie na bílkovinu kravského mléka a vaječný bílek. Dobrá zpráva je, že tyto alergie většinou vymizí s věkem.“

Epidermis je horní vrstva kůže, jejíž prostřednictvím kůže snímá podněty zvenčí.  U malých dětí je pokožka velmi citlivá, jelikož je až pětkrát tenčí neuž u dospělých. Mohou jí tedy do těla proniknout škodlivé látky a alergeny, které mohou vyvolat kožní alergie, přecitlivělost či kožní onemocnění. Zvýšenou náchylností na podráždění či vyrážky, trpí děti až do tří let věky, kdy se jim pokožka plně vyvíjí.

Nejčastější kožní problémy u dětíAtopická dermatitida – až do tří let je to nejčastější alergické onemocnění dětí. V batolecím věku se mohou příznaky rozšířit na celé tělo. Onemocnění doprovází konstantní svědění, které je nebezpečné tím, že pokud se dítě škrábe, mohou vznikat až krvavé rány. Když je kůže nadměrně vysušena, zbavována ochranného filmu, pak je křehká, popraskaná a velmi snadno do ní pronikají škodliviny. Což může způsobit zanícení a to nazýváme ekzémem. Tato kůže je pak citlivá na chemické látky v kosmetice a pracích prostředcích. Proto bychom měli používat hypoalegenní kosmetiku a prací prášky i aviváž.  

Seborická dermatitida
-  nejčastější kožní onemocnění u novorozenců a batolat. Je způsobena nadměrnou tvorbou mazových žlázek a projevuje se především zarudlými šupinatými místy na hlavě či na obličeji. Nejedná se o alergickou reakci a se speciálními šampóny a gely se snadno vyléčí.

Podráždění a kožní vyrážky – bývají nejčastěji alergickými reakcemi na vnější podněty. Tyto alergeny se ale těžko rozeznávají. Nejlépe to poznáme okamžitě po kontaktu s nimi, kůže opakovaně zarudne, začne svědět a tvoří se drobné pupínku a dále suché krustičky. K tomuto kožnímu projevu bývá dítě také mrzuté, snaží se drbat a nemá teplotu a má obvyklou chuť k jídlu i ke hře. Alergenem může být parfémovaný krém, prací prášek, aviváž či tkaniny.
 
Ani zdravá kůže dětí nemusí být plně odolná proti škodlivým látkám. Dokud totiž není plně vyvinutá, potřebuje plnou ochranu. Natož pokožka alergická, ta by měla kromě domácí péče zahrnovat i lékařský dohled.  Z domácí péče, je důležité vybrat vhodnou hypoalergenní kosmetiku, jemné prací prostředky a také se zamyslet nad materiály, které nedráždí kůži, ideální je bavlna.

Zdroj, foto: Lovela


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Syn měl od mala svědivý ekzém.Co si chudák vytrpěl.Dnes je mu už hej,jen má alergii na vš možné.
Obrázek uživatelky
profil
Můj syn trpěl od narození atopickým ekzémem. Užila jsem si dost. Dnes je mu 30 let, občas se objeví ekzém na rukou. Nejhorší je, že se letos ještě přidala alergie na určité potraviny. Měl takovou reakci, že mu opuchly rty, jazyk, měl problémy s dýcháním. Manželka mu musela zavolat záchranku a poležel si v nemocnici na kapačkách.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles