Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejsme tak bohatí, abychom utráceli za nekvalitní zateplení! Na co si dát pozor?

18. 01. 2018 | Rekonstrukce
-Komerční sdělení-

Češi se podle aktuálního průzkumu Sdružení EPS ČR uchylují k investici do zateplení domu či bytu stále častěji. Proč? Díky zateplení chráníme nejen dům před blížícími se zimními mrazy, ale i svoji peněženku před vysokými výdaji za energie. Není ale samozřejmostí najít spolehlivou stavební firmu hned na první pokus. Kvůli neodborně provedenému zateplení se může plánovaná investice výrazně prodražit. Své o tom ví Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR, který pro vás vytipoval pět rad pro bezproblémový proces zateplení.

zateplování budovTip č. 1: Nechte to na odbornících

Mnoho českých kutilů je přesvědčených, že zateplení není žádná věda a že si zvládnou všechnu práci obstarat sami. Hlavní motivací bývá úspora peněz, kvůli níž se vrhají do stavebních prací svépomocí, se sousedy a rodinou. Zateplení domu ale není výměna prasklé žárovky. Kromě rizika vážných úrazů hrozí neodborná aplikace izolantu, která způsobí tvorbu bublin a výdutí v celém zateplovacím systému. Ten poté správně neplní svou izolační funkci a je nutné ho rekonstruovat, nebo instalovat nanovo. O úspoře peněz tak nemůže být řeč, naopak se vám částka za opravu zateplení vyšplhá mnohem výše.


Tip č. 2: Vyberte spolehlivého dodavatele

Když dva dělají totéž, není to totéž. Dbejte proto na výběr stavební firmy, kterou pro zateplování vašeho domu najmete. S hledáním vám pomůžou např. webové stránky Cechu pro zateplování budov, ale informujte se také neoficiální cestou. Poptejte zkušenosti u přátel, sousedů nebo v internetových diskuzích, kde naleznete nejaktuálnější reference. O kvalitě poskytované práce napoví i konkrétní nabídka a finanční kalkulace od stavební firmy. Pokud je návrh podezřele levný, nabízená práce pravděpodobně nebude nejkvalitnější.

Tip č. 3: Dbejte na projektovou dokumentaci

zateplování domůProjektová dokumentace je klíčovým soupisem detailů o prováděných pracích. Stavební firmě slouží jako „úkolníček“ pro přípravu a instalaci zateplení. Vám se dále bude hodit jako podklad pro případnou reklamaci zateplovacích prací. Důsledně zpracovaná dokumentace je důležitý materiál, který po poslední návštěvě stavebníků určitě nevyhazujte.

Tip č. 4: Svěřte kontrolu projektu stavebnímu dozoru

V  celém průběhu zateplování by měl na realizaci stavebních prací v pravidelných intervalech dohlížet kvalitní stavební dozor. Včas odhalí případná pochybení či odchýlení se od projektové dokumentace. Stavební dozor vás sice bude stát od 10 do 50 tisíc korun navíc v závislosti na počtu návštěv na stavbě a na velikosti domu, při prokázání pochybení stavební firmy však nese plnou zodpovědnost za škody i povinnost finanční kompenzace. Účastí stavebního dozoru je podmíněno také vyplacení dotace z programu Nová zelená úsporám, která se sama na práci stavebního dozoru vztahuje.

Tip č. 5: Zvolte správný izolační materiál

Výběr vhodného izolantu je zcela zásadní pro správnou funkčnost zateplovacího systému a výši úspor za energie. V Česku je dlouhodobě nejpopulárnějším izolačním materiálem pěnový polystyren, který je oblíbený díky svým tepelně izolačním schopnostem, nízké hmotnosti, snadné tvarovatelnosti a ekologické nezávadnosti. Jeho kvalitu poznáte podle loga Značka kvality, kterou uděluje Sdružení EPS ČR od roku 2010. Druhým nejčastěji aplikovaným izolantem u nás je minerální vlna, za kterou však zaplatíte až dvojnásobnou cenu a jistotu nemáte ani u návratnosti investice. V zimě totiž při působení běžné vlhkosti hrozí u minerální vlny kvůli její vysoké nasákavosti pokles jejích tepelně izolačních vlastností oproti pěnovému polystyrenu až o polovinu.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zateplovat jedině odborněSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles