Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 31.05. 2024
Dnes má svátek Kamila
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Neplodnost mužů a žen

19. 09. 2012 | Těhotenství

V tomto článku se budeme zabývat neplodností u mužů a u žen. Čím je způsobena? Co znamená?

Neplodnost je vlastně neschopnost člověka počít dítě či miminko. Může se objevit jak u mužů, tak i u žen. U žen se neplodností nazývá i to, že žena není schopna dítě donosit v celém průběhu těhotenství. Máme hodně příčin neplodnosti, některé však jdou léčit lékaři a lékařskými zásahy a operacemi. Neplodnost se považuje za nemoc. Nedávno jsem si v nějakém článečku přečetla, že neplodností u nás v republice trpí každý pátý pár a toto číslo mě zarazilo, neboť je to podle mě hodně moc. Na celém světě je tímto postiženo asi deset procent všech párů, až 25 % párů trpí tzv. sekundární neplodností (jsou neschopni počít druhé či třetí miminko). A jaké jsou a můžou být příčiny neplodnosti?

Chyba může být na straně muže i na straně ženy, ale také na obou stranách.

neplodnost u mužů a ženObvykle se začnou zjišťovat příčiny po uplynutí jednoho roku od plánovaného početí miminka.

U žen může neplodnost způsobit poškození vejcovodů, různé hormonální poruchy, vývojové vady dělohy, kouření a nebo např. i silná nadváha. A u mužů? Většinou jsou na vině špatná spermata neboli jejich kvalita. Nejčastější příčinou mužské neplodnosti je kouření. A výrazně se zvyšuje po třicítce.

Neplodnost se zjišťuje kompletním vyšetřením spermií, urologickým vyšetřením muže, gynekologickým i hormonálním vyšetřením ženy, a dokonce i genetickým vyšetřením.

Neplodnost lze vyřešit také asistovanou reprodukcí neboli umělým oplodněním. Toto může být ovšem ale pro pár jak fyzicky náročné, tak hlavně i psychicky. Důležité je zůstat v dobré náladě, bez stresu a v klidu. Asistovaná reprodukce je vlastně oplodnění vajíčka mimo tělo ženy a poté je do něj vloženo. Už mnoha případech to umožnilo mít bezdětným párům vlastní dítě.

A v posledním odstavci vám povím, jak můžete alespoň trošku svou plodnost a schopnost mít miminko ovlivnit.

Prvním bodem je "ten správný čas" - což znamená, že byste se měli o miminko snažit v období ovulace, kterou si spočítají ženy samy v různých internetových kalkulačkách, a nebo vám pomůže váš lékař. Druhým bodem je jídlo a zdravá strava a s tím přímo souvisí udržování normální váhy člověka, neboť neplodnost, jak už jsem naznačovala, může být způsobena nadváhou, ale taky i podváhou ženy. Důležité je jíst hodně ovoce a zeleniny! A také nepít velké a nepřiměřené množství alkoholu! Dalším bodem je řádný odpočinek a dostatečný spánek. Dalším překvapujícím bodem, který vám může pomoci k otěhotnění, je dobré a intenzivní cvičení (chůze, tanec, turistika). A poslední bod je také překvapující, můžete si pomoct i správnou polohou při sexu. Vyhnout byste se měli polohám vsedě, vestoje a nebo když je partnerka nahoře. Vhodná poloha je klasická misionářská či podložení pánve ženy polštářem a dokonce se doporučuje i poloha zezadu.

Budu ráda, když vám tento článek přinese něco nového, co jste např. ještě nevěděli či vám pomůže i s otěhotněním. Myslím si, že založit krásnou rodinu je nejkouzelnější a nejlepší zážitek v životě. Přeju hodně štěstí.


Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !