Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nošení dětí

15. 10. 2013 | Vývoj

Není to tak dávno, co se rapidně změnil přístup k porodům, péči o miminko a vůbec psychologii výchovy a přístupu k dítěti. Moje mamka mi řekla, že teď je všechno přesně naopak, než jak to bylo považováno za správné, když jsme my byli dětmi.

Mimo jiné se dříve prosazovalo, že plačící dítě je třeba nechat „vyřvat“ a dítě, které se moc často chová, bude rozmazlené a chování bude více vyžadovat.

V současné době se přistupuje k této problematice z jiného pohledu. Plačící dítě nebrečí proto, že nás chce zlobit, ale proto, že mu něco chybí a jeho pláč bychom neměli ignorovat. Mazlené a chované dítě není rozmazlené. Dítě, které je dostatečně mazlené si nepotřebuje chování a mazlení vynucovat scénami, vztekáním a záchvaty pláče.

Psychologové se tedy kloní k tomu děti nosit a chovat. Ale jako matka vím, co to je pro má záda, ramena a ruce, když mám své dítě často chovat a to nejlépe i při procházkách venku, protože se chce kochat a z kočárku je omezený pohled na svět. Dokonce jsem jednou kdesi četla, že bez nošení (myšleno šátkování) není kojení. To bych z vlastní zkušenosti asi netvrdila, ale pravdou je, že obojí posiluje a upevňuje vztah mezi matkou a dítětem.

Copak nám tedy dnešní trh nabízí, když chceme dítě nosit a nechceme ho nosit jen v náručí?

nošení dětíŠátky

Nošení v šátku poskytuje mnoho alternativ a možností úvazů. Je to proto výhodné z hlediska variability. Dítě je možné nosit od narození, až po pokročilejší věk, dle pocitu rodiče. Správným úvazem se rozloží váha dítěte rovnoměrně a zátěž pro rodiče je srovnatelná se zátěží, kterou cítí žena v pokročilejším stupni těhotenství, a to i u poměrně těžkého dítěte. Ale problém je, že ne všechny úvazy se dají použít. Především úvazy pro miminka jsou nedoporučovány u dětí, které mají diagnostikovaný problém s kyčlí nebo kyčlemi i mírného stupně.

Osobně bych asi doporučila, zajít před koupí šátku do kurzu vázání, osahat si to, zjistit, který šátek je z hlediska pružnosti, pevnosti a délky nejvhodnější, nechat zkušené, aby zkontrolovali, zda je úvaz v pořádku a jistě pak budu s šátkem spokojená. Na internetu se sice dá sehnat mnoho materiálů, jak vázat. A to v podobě fotografických návodů, nebo i vhodnějších videí, ale vedení někým na živo je určitě lepší a mějte na mysli, že nesprávným úvazem ohrožujete zdraví své i zdraví svého dítěte a v neposlední řadě se dítě ve špatném úvazu nebude cítit pohodlně a prostě v něm nebude chtít být.

Klokanka

Klokanky nedokážou zabezpečit správné a fixované umístění miminka, jsou proto nevhodné pro novorozeňata a dětičky, které ještě nedrží hlavičku. Další nevýhodou klokanek je přetěžování zad rodiče, jelikož se dítě nosí v poměrně nízké poloze.

Babyvak

Babyvak představuje mezičlánek mezi šátkem a klokankou. Jeho výhodou oproti klokance je, že dítě je fixováno a nosí se výše, než v klokance. Další výhodou je nižší pořizovací cena oproti šátkům a snadnější manipulace, ovšem na úkor různorodosti. Babyvak se nosí na rameni, takže za nevýhodu považuji jednostrannou zátěž pro rodiče. Není vhodný pro dlouhodobé nošení.

Krosna

Krosny se vyrábí v mnohých provedeních od jednoduchých „batohů“, až po propracované krosny s kapuckami, ochranami proti slunci, úložnými prostory a jinými vychytávkami. Ale i přes propagandu, že se jedná o nosítko na výlety, není určeno k dlouhodobému nošení dítěte. Dítě je v krosně nuceno sedět v, pro něj, nepřirozené poloze s přetížením bederní páteře, což může vést z dlouhodobého hlediska k problémům se zády v pozdějším věku. Krosna je také naprosto nevhodná pro malé děti, které ještě nedrží hlavičku a u větších dětí nastává problém ve chvíli, kdy v ní dítě usne a hlavičku nedrží. I poloha nožiček, které visí svisle dolů, není ideální a celkové posazení v krosně je lékaři (především ortopedy) nedoporučováno. Z mého pohledu je dalším problémem i nutnost nosit na zádech, takže rodič nemá kontrolu nad tím, co se s dítětem děje a někdy může mít i špatný odhad, jak vysoko je dítě položeno, což může mít vážné následky při průchodu ve snížených prostorách.

Ergonomické nosítko

Velice podobnou, a z mého pohledu mnohem vhodnější, alternativou krosny je ergonomické nosítko.

Sice na něm nenajdete řadu „vychytávek“, jako na dražších verzích krosny, ale za to je možné nosit na břiše, boku i zádech, dítě je v mnohem fyziologičtější pozici s podsazeným zadečkem a roztaženýma nožičkama s vyvýšenými kolínky, je uzpůsobené pro miminka, která nedrží hlavičku a spící děti, umožňuje bližší kontakt rodiče s dítětem a možnost kontroly (nošení vpředu a na boku), při nošení na zádech nemá dítě hlavičku výše, než je hlava rodiče a nezanedbatelná je i prakticky nulová hmotnost nosítka, oproti krosnám, které váží i několik kilo.

Při nošení na delší vzdálenosti je důležité používat správné (nejlépe funkční) oblečení pro rodiče i dítě, chránit kůži dítěte před působením slunce a hlavičku před přehřátím, či prochladnutím a měla by se dodržovat jedna velmi zásadní věc – nikdy nenosit dítě vpředu zády dítěte na svém břiše, nepřirozeně se tím rovnají záda miminka, které tou dobou nemá svaly uzpůsobené rovnému sedu a dochází tím k přetěžování páteře.


spinisek - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
vrací se bavlněné plenySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
s tím rizotem to beruSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
To jsem obšlehla...SmajlíkSmajlík, ale je to super! Oficiální název je mýdlový sliz a pokud někomu nevadí strouhat mýdlo, je to super věc. Jen doporučuji nastrouhané mýdlo rychle zpracovat, aby si s tím někdo neposypal špagety nebo rizoto..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tím gelíkem jistě pereš v automatce, to je fajn..my museli v mýdle plíny vařit v hrnci...to jsi vymyslela, jsi šikulka...
Ať vám holčička hezky roste a dělá jen samé radostiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji, ale maminek, které látkují je už hodně.
Některé začly, protože se jim mimčo z jednorázovek osýpalo, jiné z ekonomického důvodu, některé jednou látkování "po staru" jiné mají novodobé plenky. Já látkuju asi hlavně proto, že si nejsem jistá, co se z jednorázovky může při kontaktu s teplou močí uvolňovat za chmický koktejly a přecházet přes nevyzrálou kůžičku naší prdelinky do těla dcerky.. A také, když jsem viděla ta kvanta plen, co se každý den vyhodí do odpadu.., vždyť bude za chvíli planeta zanesená plínama..
A ekonomické je to také, zvlášť, když se pere na noční proud, už se nemusí vyvářet a prací gel si udělám z jádrového mýdla, vody a prací sody. Mám tak dermatologicky nedráždivý, hypoalergenní prací prostředek za pakatel..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles