Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nový román Coura o lásce, iluzích a hledání štěstí

18. 09. 2021 | Knižní tipy
Název: Coura
Autor: Jana Bernášková
Nakladatelství: Rosier
Datum vydání: 9 / 2021
Vazba: Pevná
Počet stran: 412
Cena: 319 Kč

Na pulty knihkupců míří knižní novinka herečky a skvělé vypravěčky Jany Bernáškové – Coura. Autorka do literárního světa vstoupila úspěšnou prvotinou Jak přežít svého muže, která se krátce po vydání stala bestsellerem a podle níž se aktuálně připravuje natáčení filmu. Čtenářky se mohou těšit na nové příhody svérázné Lucie a jejích rozverných kamarádek, v jejichž osudech a životních tématech najde kus sebe samé snad každá žena.

Co se přihodí mladé herečce Lucii a její malé dceři, když při práci na roli potká svou bývalou lásku? Muže, kterého nechce potkávat ani na zastávce tramvaje, a teď ho musí pracovně líbat a vyznávat mu lásku? Jak dalece může iluze lásky zahýbat životem hlavní hrdinky? A může být rozchod nakažlivý?

CouraAutorka ve svém novém románu otevírá s humorem a nadhledem ožehavá témata, o nichž se často jen šeptá nebo pokrytecky mlčí. Je možné milovat dva muže? Anebo snad ženu, i když nejste na holky? A jsou opravdu na prvním místě v životě každé ženy její děti, nebo je to jen klišé? Román vypráví o lásce v různých podobách, o mateřství, které nemusí každou ženu naplňovat, a o hledání štěstí, které máme často na dosah ruky, a přesto ho dokážeme obejít.

Vycházím v příbězích z hereckého prostředí, které je mi vlastní. Není to ale biografická kniha, to bych byla blázen nebo společenský sebevrah. V románu je několik hrdinek a já jsem obsažená v každé z nich, protože každá z žen otvírá v příběhu jinou problematiku. U jedné je to kariéra a uznání světem. Další řeší mateřství z pohledu nenaplnění, což je podle mě velké téma žen, od nichž se očekává, že budou úplně nadšené z rolí matek. S každým zarezonuje to, co je pro něj důležité a na co je připravený. Coura je o síle ženského přátelství, je plná emocí a humoru, který do života přináší vždy čerstvý vítr a naději,“ prozrazuje Jana Bernášková

Autorka se nebojí ve svých knihách otevřeně mluvit o intimních tématech, o nichž se ženy baví maximálně s blízkou kamarádkou, většinou je ale uzavírají samy v sobě. V příběhu čtenářkám nabízí souznění, a často dokonce i řešení. Také ráda nechává nahlédnout do zákulisí showbyznysu, který důvěrně zná, a to s velkou mírou ironie a nadsázky.

Ukázka z knihy Coura:


A je to tady! Nedávno jsem oslavila třicáté narozeniny, a jak se píše v Marianne: „Život začíná ve třiceti.“ Celý svůj dosavadní život jsem brala jako nácvik k tomu pravému a skutečnému, který teď vypukne naostro a je smrtelný. Nesmrtelnost totiž spočívá v tom, že na všechno máte čas. Moře času na to dělat chyby a učit se z nich, opakovat je, lelkovat nad nimi nebo si jich vůbec nevšímat. Do určité chvíle jsme nesmrtelní a náš život má jen začátek a žádný konec, ale od třiceti nám naroste ocásek smrtelnosti.

To si tak lebedíme na vrcholu mládí, tancujeme na špič-ce nože, ale zítra už jedeme po prdeli z kopce dolů. Každý může mít ten přechod ve smrtelníka časově jin-de, ale já ho měla právě ve třiceti. Po třicítce jsem jako po křtu, všechny hříchy a chyby se mi sčítají. Žádné omluvenky nefungují. Můj život získal ten zpropadený ocásek, který se snažím občas setřást vrtěním zadku, ale nejde to, budu ho mít do konce svých dní a v zádech cítit – game over. Což je vlastně skvělá věc, žene mě to konečně k jasným cílům a rázným rozhodnutím.

10„Lucinko, vezmeš si mě?“ zeptá se mě lehce roztřeseným hlasem Karel, se kterým jsem byla do této chvíle rozejitá. „Musím si to rozmyslet,“ odpovím s pocitem nekoneč-nosti, a to jen proto, že mi ještě není třicet. Ještě mám čas, můžu dělat drahoty, ciráty, fórečky, důležitou paninku, která má před sebou budoucnost a musí popřemýšlet, jestli dá Karlovi šanci cupitat po jejím boku. Jo..., to bylo kdysi. Dneska už jsem lehce za vrcholem a od pohledu žádné děvče v rozpuku ani princezna, co má čas na rozjímání o světovém míru, pleťové masce a perfekt-ní manikúře.

Jsem mladá chaotická žena, která má v jedné ruce kabelku narvanou rohlíky, přesnídávkou, scénářem a v druhé svírá dlaň své čtyřleté dcery, kterou si pořídila v pomatení smyslů, lépe řečeno z lásky, zato na psí knížku. Jmenuji se Lucie Májová a jsem herečka. Mám dceru Kristýnku, starého psa Emu a dva nevyřešené vztahy s muži. Karlem a Tomášem.Karel si mě chce vzít a Tomáš mě nechce už nikdy vidět, ale potřebuje si vyzvedávat naši dceru, takže smolík. Karel často předává Kiki Tomášovi a já koukám na svého bývalého zpoza záclony jako snajpr, který zaměřuje pohle-dem smrti.Karla miluju, ale nevím, jak přesně naložit s blížícím se manželstvím.

Tomáše bych nejradši prostřelila pohledem, ale někdy v noci, když nemůžu spát, na něj myslím a stýská se mi po starém životě. Proč jsou ty vztahy tak komplikované? Vždyť by si sta-čilo všechno jenom pojmenovat, vyjasnit, určit si hranice a dodržovat pravidla. Ale život je jako jízda na dálnici, často překračujeme povolenou rychlost, někdy jedeme na prázdnou nádrž nebo mineme Mekáč, který milujeme, a už se nemáme jak vrátit.



Knihu Coura koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Rosier



Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !