8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Patchwork bez jehly a origami - neboli japonský patchwork

10. 10. 2008 | Domácnost

Nejdříve si milé dámy představíme, co to vlastně je origami technika a jak na známý patchwork, ale představíme si novou techniku, kterou je patchwork bez jehly.


Origami je taková technika, kdy si látku poskládáme a potom ji maličko přišijeme. A patchwork bez jehly znamená, že za použití polystyrenových pomůcek - kuliček, zvonečků, věnečků... atd.  - kdy za pomocí nožíků látku zastrkáváme. Fixuje se špendlíky nebo můžeme použít i lepidlo.


Patchwork je tradiční technika, spočívající v sešívání různobarevných ústřižků látek, které se kombinují a skládají do geometrických obrazců. Pomocí patchworku lze vyrobit pokrývky, polštáře i jiné dekorativní výrobky, kterými můžete vyzdobit svůj domov. Tato technika není nijak složitá, zvládne ji téměř každý. Dnes vám poradíme, jak na to.


Patchvork a origamiKde má patchwork své kořeny?

První patchworky přišly do Anglie ze starověkého Egypta. Patchwork, jak ho známe dnes, má tradici starou asi tři staletí. Vznikl v Americe, kam jej rozšířili vystěhovalci z Anglie.


Co budeme na patchwork potřebovat

Zbytky látek – různé velikosti, barvy atd.

Nůžky, jehlu, nit, žehličku, šicí stroj

Šablonu vámi zvoleného obrázku – nejlépe předkreslenou v geometrických obrazcích


Základy patchworku – jak na to?

Jak jsme již řekli, hlavní zásadou patchworku je sešívání různobarevných ústřižků látek, které se kombinují a skládají do geometrických tvarů tak, aby nám výsledně vznikl obrázek. Při stříhání skládáme látku alespoň dvojitě na sebe, abychom si ušetřili práci.
Většinou se látka ještě podkládá rounem a podšívkou. Přídavek na švy děláme nejméně 1, 5 cm. Sešité sousední díly, respektive jejich švy, hned sežehlíme. Patchworkové práce bývají zdobeny rozmanitými ozdobnými prošívanými vzory.
Barva nitě může být kontrastní, aby vynikla na látce. Barva olemování se vybírá tak, aby ladila s barvou pokrývky nebo s ní kontrastovala.


Přejeme pevné nervy a povedený výsledek.


Veru
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to mě zajímá, zkusím to
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zkusím to nebojte. už se moc těšímSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles