Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pět tipů, jak ulevit při dětském kašli

2. 03. 2023 | Dětské nemoci
Zimní měsíce jsou svým charakterem ideální pro častější výskyt chřipek, virových onemocnění a různých respiračních neduhů. Vsadit na prevenci a posilovat imunitu může být správná cesta, víte ale co dělat, když se kašel přece jen dostaví?

Častým doprovodným symptomem chřipek, viróz či respiračních neduhů bývá kašel. Tento obranný reflex má jednoduchý úkol, a to udržet průchodnost dýchacích cest. Bohužel pro lidský organismus se jedná o poměrně namáhavou úlohu, a to zejména když vás trápí suchý neproduktivní kašel, který má dráždivý charakter. A ani po několika dnech nedochází k úlevě, protože suchý kašel se většinou po určité době mění ve vlhký produktivní kašel, při kterém se v dýchacích cestách začíná tvořit obtěžující hlen.

V boji proti kašli musí být dobře určeno, o jaký jeho druh se jedná. Těchto pět rad může pomoct, jak se suchým a vlhkým produktivním kašlem bojovat.

Pět tipů, jak ulevit při dětském kašli1. Kvalita vzduchu v pokoji


Mít doma správně vlhký vzduch, může být věda. Doporučená relativní vlhkost vzduchu by se měla pohybovat v rozmezí od 40 do 60 procent. Problém nastává, pokud je to méně i více. Při větší vlhkosti v domácnosti se takové místo stává ideálním útočištěm pro různé plísně či roztoče. Při nižší hranici se zase usnadňuje víření prachu, alergenů, virů a bakterií a více se vysušují sliznice dýchacích cest. Pokud nevíte, jaký máte doma stav vzduchu, existují různí pomocníci, kteří díky barevným indikátorům hlídají kvalitu vzduchu v obydlí za vás.


2. Inhalace bylinných par a difuzéry


Úlevu od kašle může přinést inhalace. Ta totiž zvlhčuje sliznici dýchacích cest, a tak usnadňuje a zmírňuje bolest při suchém neproduktivním kašli. K inhalaci se hodí různé solné roztoky či minerální vody. Kromě inhalace mohou být účinné i vonné difuzéry, které je možné plnit různými bylinnými kapkami či esencemi, které blahodárně působí právě na sliznice dýchacích cest.


3. Priessnitzův zábal proti kašli


V momentě, kdy přichází suchý dráždivý kašel, který bývá často projevem akutní laryngitidy, můžete dát i Priessnitzův zábal proti kašli. Na postižené místo, což je nejčastěji krk, ale může být i hrudník, dáme několik vrstev. Nejprve těsně přiložíme látku (ručník či šátek) namočenou ve studené vodě, na to navrstvíme suchou a neprodyšnou vrstvu (například potravinovou fólii) a nakonec celé místo zabalíme suchou látkou – ručníkem, šátkem apod. Takový obklad by měl působit ideálně dvě až tři hodiny. V případě aplikace dalšího zábalu by pak měla být alespoň tří hodinová pauza.

4. Zkuste zábaly


V boji proti kašli je možné vyzkoušet i různé zábaly, které můžou usnadnit vykašlávání hlenu. Vyzkoušet můžete například tvarohový nebo z horkých brambor. Příprava bramborového zábalu je jednoduchá – uvařte brambory ve slupce do měkka, rozmačkejte je na menší kousky a zabalte do ručníku nebo do plenky. Přiložte na hrudník a nechejte působit, dokud nejsou brambory vlažné. Pokud jsou brambory ještě hodně horké, chvíli počkejte, nebo na kůži dejte nejprve ručník a poté na něj dejte zábal. V případě tvarohového zábalu zahřejete tvaroh na tělesnou teplotu a přidejte prolisovaný česnek, tuto směs zabalte do pleny. Hrudník potřete sádlem a přiložte na něj zábal a převažte jej ručníkem. Nechte působit alespoň 1 hodinu.


5. Sirupy účinné na suchý a vlhký kašel


Na trhu jsou dostupné také zdravotnické prostředky obsahující přírodní extrakty, které jsou vhodné při suchém nebo vlhkém kašli. Sirupy mají prokazatelný efekt a tak silou bylin od kašle uleví.
Jakou funkci mají jednotlivé extrakty?
Břečťan popínavý usnadňuje vykašlávání, snižuje frekvenci a intenzitu kašle. Proskurník lékařský vytváří ochranný film na sliznici, čímž zmírňuje reflex kašle doprovázející suchý kašel. Tymián obecný snižuje viskozitu hlenu a uvolňuje stažení průdušek, čímž usnadňuje odkašlávání. Med květový zklidňuje krk a přináší úlevu při suchém kašli.

Zdroj, foto: IVEX


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
čaj zo slezu lesného je úžasný na nádchu a prechlanutie či pri deťoch alebo dospelých
Obrázek uživatelky
profil
se dá také použít šťáva z cibule ( nakrájet, prosypat cukrem nechat v chladu, pak pustí šťávu, která opravdu pomáhá), nebo z černé ředkve ( postup jako u cibule ), čaj ze slézového květu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles