Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pivovar Litovel: tradice, historie, ale i osud zápasníka Frištenského

23. 04. 2018 | Úspěšní lidé
-Komerční sdělení-

Litovel










Před více než sedmi sty lety, kdy král Václav II. udělil městu právo mílové, se začala psát historie přípravy zlatého moku v Litovli. Královské privilegium opravňovalo výhradně litovelské měšťany vařit a šenkovat pivo v okruhu jedné míle(středověké), tedy v okolí přibližně sedmi kilometrů. Později se zde díky Josefu Svozilovi zrodil první ryze český vlastenecký pivovar se sladovnou, který byl slavnostně otevřen 12. listopadu 1893. 


pivo Litovel GustavPivovar Litovel se dodnes drží klasického výrobního postupu a místních surovin. Právě takto připravované pivo navazuje na tradice mistrůsládků, předávané z generace na generaci. Suroviny, které využívá při výrobě „litovelského zlata“, čerpá především ze svého úrodného okolí, ať už se jedná o vodu z Litovelského Pomoraví, ječmen na slad pěstovaný na hanáckých polích, či chmel pocházející z místní vyhlášené tršické anebo žatecké oblasti. Znamením, že je správné nevzdávat se svých tradic, jsou i mnohá ocenění z prestižních tuzemských i světových anonymních degustačních soutěží. Litovelská piva se pravidelně umisťují mezi nejlepšími, a to i vestále rostoucí konkurenci. Nejčerstvějšími přírůstky jsou zlatá a dvěstříbrné medaile ze Zlaté pivní pečeti 2018. Pivo z Litovle opět zaujalo porotce i na Pivexu 2018, odkud si odvezlo hned čtyři medaile.

Gustav FrištenskýCenné kovy byly doménou i nejslavnějšího českého zápasníka Gustava Frištenského, který zvítězil v deseti tisících kláních v řeckořímském zápase i volném stylu. Jeho neodmyslitelné spojení s městem Litovel začalo jeho láskou, a to nejen k pivu, ale i k dceři Josefa Elledera, prvníhosládka Rolnického akciového pivovaru se sladovnou v Litovli, prvního ryze českého vlasteneckého pivovaru v regionu. 

Gustav Frištenský na obraze od akademického malíře a ilustrátora Kamila Mutticha.

Právě na počest Gustava Frištenského před sedmi lety v litovelském minipivovaru vytvořil současný sládek Petr Kostelecký pivní speciál Litovel Gustav 13°. Toto polotmavé nefiltrované pivo zraje v ležáckém sklepě celých sto dní. Milovníci zlatavého moku si jej oblíbili pro jeho příjemnou, déle doznívající lahodnou hořkost, chmelové aroma a typickou jantarovou barvu, kterou mu dodává smíchání několika druhů sladů. Hustá bílá pěna a správný říz umocňují výsledný dojem.

Minipivovar je nedílnou součástí pivovaru. Litovelští pivovarníci ho používají při zkoušení nových postupů a chutí. Stále hledají nové kombinace surovin do pivních speciálů, které by uspokojily pivní gurmány. Některá piva z minipivovaru, mezi něž patří zmiňovaný Gustav či zelené pivo Patrik, získala své vlastní místo v pravidelné nabídce. 

pivovar Litovel












Fotografie Pivovaru Litovel z roku 1910 / Pohled na hlavní budovu Pivovaru Litovel v současnosti.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pivovar Litovel: tradice, historie, ale i osud zápasníka Frištenského:

Pivovar Litovel: tradice, historie, ale i osud zápasníka Frištenského
Pivovar Litovel: tradice, historie, ale i osud zápasníka Frištenského
Pivovar Litovel: tradice, historie, ale i osud zápasníka Frištenského
Pivovar Litovel: tradice, historie, ale i osud zápasníka Frištenského
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
3xSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Klikam klikam a stále nic :(
Obrázek uživatelky
profil
06. 06. 2018 21:36 Sebrán "Auto" za 20 bodů
06. 06. 2018 21:31 Sebrán "Auto" za 20 bodů
06. 06. 2018 21:28 Sebrán "Auto" za 20 bodů
Obrázek uživatelky
profil
2xSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
2x Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles