Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plánujete pořízení nového auta? Přinášíme pro a proti různých variant

29. 08. 2021 | Technika
Rádi byste nové auto, ale neustále rozmýšlíte, jakým způsobem jej zafinancovat? Preferujete nový model nebo hledáte spíše po bazarech?  Přinášíme stručný přehled o možnostech, jak takový nákup nového auta co nejvýhodněji zafinancovat.

Každý, kdo se chystá koupit nové auto má v podstatě čtyři možnosti. Kromě možnosti okamžitého zaplacení celé částky, se nabízí varianta jako klasický leasing, půjčka od banky nebo nebankovního subjektu, či stále oblíbenější operativní leasing. Každá z variant má svá pro a proti.   

Okamžitá koupě


Velká část lidí považuje za nejlepší variantu koupit si auto ihned „za hotové“. Nejčastějším argumentem, proč tuto variantu lidé volí, je, že se nezadluží a auto je okamžitě v jejich vlastnictví. Takové řešení je ale výhodné pouze v případě, že disponujete větším množstvím hotovosti. Pokud za auto vydáte všechny své finanční rezervy, rozhodně je výhodnější zauvažovat o jiných variantách pořízení. Obzvlášť pokud byste vzhledem k financím slevovali ze svých nároků na auto co se např. stáří či bezpečnosti týče.


Klasický leasing


Varianta, která napadne většinu kupujících jako první, pokud nemají k dispozici dostatek finančních prostředků na úhradu plné částky nového auta, je klasický leasing. Na jednu stranu je to příjemná a oblíbená forma financování, jelikož celkovou částku máte rozdělenou do jednotlivých měsíčních splátek. Na druhou stranu má i svá úskalí či nevýhody. Jednou z nich je akontace, což znamená, že hned na začátku musíte zaplatit určitou procentuální částku z ceny vámi vybraného vozu. Částka bývá různá, i když ve většině případů se pohybuje kolem deseti procent. Nemusí to být vysloveně pro všechny problém, ale např. pro lidi s nižším příjmem to může být komplikace. Další nevýhodou klasického leasingu je, že případné opravy a servis vozu si hradíte sami i přesto, že během doby, kdy auto splácíte je jeho oficiálním majitelem leasingová společnost. Až v momentě, kdy splatíte poslední splátku se stává auto vaším majetkem.

Vylepšená forma leasingu - operativní


Zajímavější formou klasického leasingu je tzv. operativní leasing. Popularita operativního leasingu u jednotlivců ale i u podnikatelů z roku na rok jen roste. Lidé si ho velmi oblíbili, protože při něm není vyžadována žádná akontace, ani žádné jiné vstupní poplatky. Představit si to můžete tak, jakoby šlo o nájem auta. Platíte každý měsíc předem dohodnuté splátky, přičemž po uplynutí většinou 2-3 let vám firma poskytne nové auto.
Tato forma financování má jedno obrovské plus a to, že leasingová firma se vám stará po celou dobu o havarijně pojištění, povinné ručení, pravidelný ale i okamžitý servis či výměnu pneumatik. Postará se jednoduše o vše, co souvisí s používáním auta až na tankování a řízení - to musíte zvládnout sami. Pokud chcete navíc auto měnit třeba každý rok či tři roky, je operativní leasing jednou z nejlepších variant.

Spotřebitelská půjčka


V tomto případě můžete porovnávat a vybírat mezi bankami či nebankovními subjekty. V případě bank můžete v jejich nabídce přímo narazit na spotřebitelský úvěr na auto jako samostatný produkt. Stejně tak v nebankovním sektoru naleznete společnosti, které se na auto-půjčky přímo specializují. Bezpečnějším způsobem je vždy volit půjčku poskytovanou bankovním subjektem. Nespornou výhodou je rychlost vyřízení a stejně jako o leasingu to, že se nevydáte ze svých úspor. Zároveň jste v technickém průkaze uveden jako jeho majitel. Nevýhodou mohou být vyšší úrokové sazby a hlavně riziko dalších nákladů spojených s provozem automobilu.

Zdroj: ARVAL


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda