8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pohyb a cvičení po porodu

20. 01. 2013 | Porod

Obecně se doporučuje po porodu hubnout přiměřeně a to asi 2 kila měsíčně. Po porodu si co nejdříve maminky začínají také lehat na břicho, aby se děloha lépe zavinula.

Vždy cvičte jen tak, abyste nepociťovaly únavu svalů a celého těla a přiměřeně zvyšujte intenzitu a dávky cvičení. Pokud ucítíte jakoukoliv bolest, měla byste okamžitě přestat. Zaměřujte se především na břišní svaly, zádové svaly, prsní svaly (podporuje se kojení), svaly dolních končetin (povzbuzení krevního oběhu) a na svaly pánevního dna. Mezi cvičení, která se po porodu doporučují, jsou např. jóga, pilates či plavání (plavání až po šestinedělí, z důvodu zanesení případné infekce). Jako cvičení se dá také počítat i každodenní hodinová svižná procházka s kočárkem. Cvičení, která se naopak nedoporučují, jsou např. běhání či aerobic. Takováto náročnější cvičení by měla žena vykonávat až po třech měsících po porodu, neboť už je vytvořen pravidelní denní režim a i režim kojení je ustálen.

pohyb a cvičení po poroduV období šestinedělí byste neměla cvičit s poskoky a většími otřesy, nenatahovat nadměrně svaly a také nepoužívat těžkou zátěž. Pokud maminka kojí, doporučuje se cvičit vždy až po kojení.  Při náročnějším cvičení se tvoří kyselina mléčná ve svalech a ta se dostává i do prsou a mateřského mléka a tím ovlivňuje jeho chuť. Některým miminkům toto vadí, a proto kojení odmítají.

Obecně se cvičení po porodu doporučuje, neboť se žena snadněji a lehčeji vrací do původní kondice. Cvičení ženě velmi prospívá – snadněji se odstraňují nabytá kila v těhotenství, velmi dobře také působí na zavinování dělohy, zabraňuje ztrátě vápníku z kostí a působí i velmi dobře proti žilním onemocněním. Cvičení také posiluje a celkově zlepšuje psychiku maminky. V těle se tvoří hormony štěstí a tím má maminka lepší náladu a je i v lepší duševní pohodě. Cvičením také zpevňujeme břišní stěnu, pánevní dno i prsní svaly. Cvičení pomáhá předcházet i problémům s močením a stolicí. Zabraňuje také inkontinenci.

Po porodu by se měla také zkontrolovat břišní stěna maminky a zjistit, zda se u ní nevyskytl rozestup přímých břišních svalů, tzv. Diastáza. V tomto případě se břišní svaly nesmí posilovat. Ženy po císařském řezu by se měly o cvičení a jednotlivých cvicích poradit s lékařem či jiným odborníkem. Pro tyto ženy existují speciální cviky.

Existuje i mýtus, že pokud maminka cvičí, tak přijde o své mléko. Podle odborníků na tomto není ale nic pravdivého a naopak doporučují ženám cvičit po porodu. Takže se nenechte odradit. Doporučuje se cvičit asi 15 minut denně, aby mělo cvičení nějaké účinky. Důležité je také správně dýchat.

Maminky, které cvičily už v době těhotenství a byly aktivní, mají velkou výhodu, neboť jsou v lepší fyzické kondici a snadněji se vracejí do původní formy.

Z toho všeho plyne, že by žena měla cvičit podle toho, jak se cítí a v jakém je stavu. Neměla by se ale vymlouvat, že na cvičení není čas, neboť tím škodí pouze sama sobě. Malinká chvilinka či skulinka se v denním programu vždycky jistě najde.

Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já po obouch porodech cvičila, u obouch mě dost nařízli, přesto do dvou týdnů jsem po večerech cvičila, to jsem měla cviky z časopisu, který jsme dostaly jako dárek a během 4 měsíců jsem měla svou váhu i cm v pase. Po porodu se prostě hubne líp, spaluje se i energie na tvorbu mlíka. Zato teď když cvičím, tak ten efekt nevidím, výhodu mají kojící.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles