Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor na klíšťata a další havěť – jak před nimi chránit sebe i vaši zahradu

15. 08. 2016 | Zahrádka
Na zahradě se často bez našeho vědomí skrývá řada parazitů, kteří nám mohou velmi znepříjemnit léto. Může jít o klíšťata, která se v posledních letech objevují v našich klimatických podmínkách čím dál častěji, či o zákeřné komáry, muchničky nebo klochy. Ti mohou pro majitele zahrad představovat riziko v podobě přenosu nemocí jako je klíšťová encefalitida, nebo třeba „jen“ velmi nepříjemného poštípání. Ve vysoké trávě je totiž můžete chytnout velmi snadno a nejlepší prevencí je proto správná péče o trávník.

Poradíme vám několik jednoduchých kroků, kterými omezíte či zcela eliminujete výskyt nežádoucího hmyzu na vaší zahradě.

Pravidelně stříhejte trávník


Pokud nechcete jen počítat, kolik klíšťat jste vy a vaši domácí mazlíčci zase chytili nebo kolik nových štípanců od muchniček vám po procházce zahradou vyskákalo na nohou, pravidelně sekejte trávu. Právě tam se totiž klíšťatům i muchničkám nejvíce daří. Trávník proto sekejte na co nejkratší výšku, znesnadníte tak parazitům šance na útok. Nízká tráva je pro ně totiž poměrně nehostinným prostředím.

péče o zahradu v létěVytvořte „nárazníkové plochy“


Výskyt klíšťat a dalšího pozemního hmyzu omezíte také pomocí vytvoření tzv. nárazníkových zón, které znesnadní přesouvání klíšťat z příhodného prostředí na místa, kde se nejčastěji pohybujete. Hmyz obecně potřebuje k životu vlhké prostředí, a to jim zajišťuje rostlinný porost. Pokud zahradu pečlivě sekáte, je účinné vytvořit předěly mezi bujnějším porostem a vlastní zahradou. Zpevnění nebo posypání přístupových cestiček kamínky, pískem či pravidelné zkracování přečnívajících větviček jistě pomůže.

Nespoléhejte na jednorázový chemický postřik


Nepříjemného hmyzu se nezbavíte jednorázovým chemickým postřikem, jde totiž o poměrně mobilní zvířata, která se po použití jednorázového postřiku rychle na zahradu znovu vrátí. Abyste před nimi ochránili své rodinné příslušníky i domácí mazlíčky, doporučuje se spíše pečovat o trávník i v tomto směru pravidelně. Tím se výskyt nebezpečných vetřelců výrazně sníží.

Zdroj, foto: Briggs & Stratton


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !