Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přesazování, množení a škůdci kaktusů

30. 05. 2010 | Zahrádka

Přesazování

 Kaktusy při správné péči vydrží zhruba 2 až 3 roky bez přesazování. Pokud už ale rostlina přerůstá svým obvodem květináč a ten přepadává nebo ze spodní části květináče prorůstají kořeny, je ten správný čas na přesazování. Přesazování se provádí v době vegetačního růstu, nejlépe v jarních měsících, aby do zimního období rostlina zesílila, narostly nové kořeny a byla připravená na období vegetativního klidu.

 

Nový květináč by měl být velký jen tak, jak je po svém obvodu silná rostlina, hluboký tak, aby byl přiměřený výšce a rostlina nepřepadávala. Zemina, do které budeme sázet, by měla být propustná, lehká a výživná. Každý kaktusář má ale svůj recept, do kterého sází. V obchodech je k dostání speciální zemina určená přímo pro kaktusy. Já používám rašelinu a písek v poměru 3 díly na jeden.

 

A jak na to? Nejlépe v silných kožených rukavicích opatrně vyklepneme kaktus ze starého květináče. Je třeba očistit opatrně původní zeminu z kořenového balu a krčku rostliny. Příliš dlouhé kořeny je možné zkrátit až o jednu polovinu délky. Takto připravenou rostlinu ale hned nesázejte. Je vhodné tak 1 - 2 dny ji nechat ležet na čistém místě zaschnout, to proto aby se do zkrácených kořínků a do případných poranění na rostlině nedostala infekce. Během přesazování do nového substrátu někokrát poklepejte květináčem o stůl, to proto, aby se zemina dostala mezi kořeny, rostlina si pak lépe sedne. Přesazené rostliny nikdy hned nezalévejte. Zálivka je možná až tak po 6-ti dnech.


Množení kaktusů

 

Je více způsobů, od vysévání semínek, po oddělení mladých rostlinek vyrůstajících na mateční rostlině.

Tyto již většinou mívají své kořeny. Pokud ne, tak rostlinku po oddělení nechte pár dní na čistém místě zaschnout a pak ji lehce zasaďte do písku. Nezalévejte, pouze substrát lehce rozprašovačem roste. Během několika měsíců zakoření.

 

Množením ze semínek získáme sice více rostlin, ale je to práce zdlouhavá a na několik let. Tyto mladé semenáčky, ale vyžadují náročnější péči, na rozdíl od velkých rostlin.


Škůdci kaktusů

 

Jsou pro ně ohrožením, během krátké doby dokáží zcela zničit i letitou rostlinu.

Od řas v zemině, plísně, vlnatku, kořenovku, červeného pavoučka - roztoče chmelového, puklice a další parazity. Na všechny tyto škůdce v drogeriích je možné koupit speciální roztoky. Návod na použití je u každého uveden. Většinou užíváme 1x týdně po 3-4 týdnech. Silně napadené rostliny je pak dobré místo postřiku celé ponořit do roztoku, v lehčích případech stačí postřik.

Já však mnohem raději tyto škůdce stopuji a likviduji ručně za pomocí pinzety a případně roztoku hypermanganu a za pomoci štětečku očistím. Chemii nemám ráda, používám jen v nejvyšší nouzi, jelikož mám pocit, že zahubí i mne.

Kdysi mi jeden kaktusář v mých začátcích poradil přikládání slunéčka sedmitečného. Vyzkoušené a mohu jen doporučit. Pak ještě od známých, co kouří, vždycky vyškemrám nedopalky, které pak přidávám do zeminy ke kořenům během přesazování. Vydávají zápach, který škůdcům vůbec nevoní a rostlinám se vyhnou.

 

Na závěr článku vám všem, kdo máte tyto krásné rostliny, přeji hodně pěstitelských úspěchů.


Lesara – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Přesazování, množení a škůdci kaktusů:

Přesazování, množení a škůdci kaktusů
Přesazování, množení a škůdci kaktusů
Přesazování, množení a škůdci kaktusů
Přesazování, množení a škůdci kaktusů
Přesazování, množení a škůdci kaktusů
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
kaktusy, mám jich asi 15, ale kupuju si je, nejsou z vlastní péče. Mám dotaz na škůdce. Letos přes zimu jsem přišla o 3 kusy. Měly na sobě takové jakoby maličké chomáčky vaty. Úplně je vycucly a kaktusy zhnědly, svrckly a zašly.
Obrázek uživatelky
profil
za rady, podle vkládaných fotek jsou opravdu tvoje kaktusy překrásné. Je vidět, že to je koníček a že se jim u tebe daří. Ty nedopalky vyzkoušSmajlíkím i na jiných rostlinách, letos se hodně bojím vlhka.
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek a taky škůdce raději honím pinzetou než chemií,teď mi pokvete jeden kaktus,který ještě nikdy nekvetl,tak se těším,jako malé dítě.Ty tvoje kaktusy jsou náááádherné a dovedu
si představit,co to dá práce postarat se,aby tak jrásně vykvetly.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles