Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příběh vánočního stromečku na zámku Loučeň

26. 11. 2019 | Kultura
Prohlídky Příběh vánočního stromečku s jedenadvaceti rozzářenými vánočními stromky na zámku Loučeň zahájí slavnostní Křest největšího adventního věnce u nás.

Na zámku Loučeň se po celý prosinec rozzáří celkem jedenadvacet vánočních stromečků v nejrůznějších podobách. Návštěvníci si je budou moci prohlédnout a dozvědět se zajímavosti o Vánocích u nás i ve světě v rámci prohlídek Příběh vánočního stromečku. Vánoční program bude zahájen 30.listopadu slavnostním Křtem největšího adventního věnce v Česku. Mezi stromečky nebudou chybět ty tradiční ozdobené ozdobami ze slámy nebo červenými jablíčky. Ani velice originální stromečky, jako například sametový k třicátému výročí Sametové revoluce nebo stromeček pohádkový na motivy pohádek, které pro svá vnoučata napsala sama hraběnka Maria Thurn Taxis.  Stromeček koledující seznámí návštěvníky s nejznámější anglickou koledou Good King Wenceslaw, složenou na počest českého knížete Václava, složenou v 19. století. V Anglii se jedná o jednu z nejznámějších koled a na zámku se s ní po dobu celého adventu může nyní seznámit i české publikum. To, že stromečky mají přinášet především radost a pohodu do všech domovů, a že tedy jejich zdobení je téměř neomezené dokážou na Loučeni stromečkem Pouštním, čili africkým. Ten bude ozdoben originálními ozdobami z dýní, které vyrábí firma WAMBUI DESIGN z Keni.

Zámek LoučeňDalšími stromečky bude například lesní nebo stromeček věnovaný hrabatům Thurn Taxis. Zámek Loučeň by návštěvníky velice rád vtáhl a představil jim tajemnou symbolikou Vánoc v bohatém programu, při kterém se budou moci vžít všemi smysly do kouzelné vánoční atmosféry ve svátečně vyzdobených komnatách. A také nadýchat se čerstvého vzduchu při procházce zámeckým parkem s největším adventním věncem v Čechách. Vánoční prohlídky Příběh vánočního stromečku budou k vidění od 30.listopadu do 12. ledna. Zámek Loučeň se těmito aktivitami mimo jiné zapojil i do projektu Zachraňte Ježíška.  

„Letos uvítáme návštěvníky s příběhem vánočního stromečku v zámecké expozici již na konci listopadu při slavnostním rozsvícení našeho adventního věnce v zámecké zahradě, jehož základ tvoří zámecká kašna. Naši čtyři andělé věnec pokřtí a popřejí všem zúčastněným krásný a klidný vstup do období adventu,“ uvádí Ing. Kateřina Šrámková, ředitelka zámku Loučeň. „Vánoční stromeček se stane hlavním tématem adventních prohlídek na Zámku Loučeň, které jsme pojmenovali PŘÍBĚH VÁNOČNÍHO STROMEČKU. V komnatách knížecí rezidence, která přibližuje život rodiny Thurn-Taxisů na počátku 20.století bude instalováno celkem 21 různých vánočních stromečků. Celý zámek bude slavnostně vánočně vyzdoben a provoněn. Průvodce, kterým bude vždy někdo ze členů knížecí domácnosti, seznámí s příběhem vánočního stromečku a Vánoc samotných. Během prohlídky zámku si návštěvníci poslechnou také vyprávění o vánočních zvycích, například proč zapalujeme adventní svíce nebo co je to půst. Proč se staví betlém, jak k nám pronikla tradice zdobení vánočního stromku, a kde najdeme její původ. Nebo jak se slaví Vánoce v jiných evropských zemích a ve světě. Jsme pyšní na naši unikátní mapu vánočních dárkonošů v Evropě, ze které se návštěvníci dozví, kdo naděluje dárky v cizině. Tuto speciální prohlídkovou trasu připravujeme již podruhé, a až na jednu stálici budou všechny naše letošní stromečky úplně jiné, než ty loňské. Na přípravě expozice PŘÍBĚH VÁNOČNÍHO STROMEČKU  spolupracujeme s českými výrobci vánočních ozdob, a jsme rádi, že i my můžeme přispět k propagaci výjimečné zručnosti našich sklářů a maléreček, kteří svoji produkci vyváží doslova do celého světa. Je to nové odvětví, jehož historie začíná v polovině 19.století v podhorských oblastech, a s tím, jak to všechno začalo, jsme se jeli seznámit do kolébky vánočních ozdob, německého městečka Lauscha,“ dodává Kateřina Šrámková.
Zámek Loučeň - Adventní věnec
Adventními prohlídkami zahájí Zámek Loučeň předvánoční sezonu. Jedná se vždy o první adventní víkend, který je provázen křtem největšího adventního věnce v Čechách. Slavnostní rituál s Bílou paní a čtyřmi anděly má svůj daný scénář. Prohlídkami provedou návštěvníky kostýmovaní zámečtí průvodci, představující členy knížecí domácnosti, kníže či kněžna, pan nadlesní, komorník, zámecká kuchařka Aninka, nebo také Bílá paní.

V každé zámecké komnatě na návštěvníky bude čekat vždy jiný vánoční stromek se svým příběhem: Středověký, Gurmánský, Rukodělný, Zahradní, Lesní, Podmořský, Pouštní, Aristokratický, Královský, Nadílkový, Pohádkový, Školní, Koledující, Sametový, Pošťácký a další.

Zámek Loučeň - špička dolůExpozici tradičně zahájí stromeček Špičkou dolů, a nebude chybět ani Strom roku, který představí nejnovější trendy vánočních dekorací pro příští sezonu roku 2020.

Při přípravě expozice zámek spolupracuje také s předními českými dekoratéry a floristy, kteří se na vánoční stromečky specializují v rámci své profese. Kromě profesionálů zdobí také zaměstnanci zámku a celý tým dobrovolníků, včetně dětí, které v okolí zámku bydlí.

Návštěvníci si prohlídku užijí všemi smysly. Budou se nejen dívat a poslouchat, ale také vnímat chutě a vůně Vánoc. Na každý den zámecká kuchařka napeče jiný druh vánočního cukroví, na závěr prohlídky si děti samy vyrobí svou vánoční ozdobu, maminky budou moci navštívit vánoční obchůdek a tatínkové ochutnat vánoční punč. Ten zdejší již po několik let před Vánoci vaří sama zámecká paní Kateřina Šrámková, v době adventu jako Bílá paní.


Více informací včetně podrobného programu na www.zamekloucen.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Příběh vánočního stromečku na zámku Loučeň:

Příběh vánočního stromečku na zámku Loučeň
Příběh vánočního stromečku na zámku Loučeň
Příběh vánočního stromečku na zámku Loučeň
Příběh vánočního stromečku na zámku Loučeň
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

Škoda, že to nemôžem navštíviť:SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles