Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Připravte vaše zahradní stroje na zimní spánek

19. 11. 2015 | Zahrádka
S blížící se zimou je potřeba se náležitě postarat o zahradní stroje a připravit je tak, aby v pořádku přečkaly zimu a na jaře se mohly začít používat jako nové. Přestože se některé stroje v mnohém liší, mají několik hlavních společných kroků, které je potřeba udělat. Zde vám přinášíme několik rad jak na to.

Čištění bez rozdílu

Ať už mluvíme o jakémkoliv zahradním stroji, pro všechny bez rozdílu platí, že by měl být čistý.
A to nejen před zimním spánkem. Pokud stroj udržujete v čistotě po jakémkoliv použití, rapidně prodloužíte jeho životnost a funkčnost. Před zimním spánkem si však dejte maximálně záležet, abyste vyčistili opravdu každý koutek sekačky, pily či jiného zahradního stroje. Váš stroj za to bude na jaře velmi vděčný, a vy koneckonců také. Pozor – při čištění spodní části sekačky je možné ji sklopit dozadu, zapalovací svíčka však musí zůstat nahoře. Pokud se přístroj naklopí do strany, může se olej dostat do vzduchového filtru nebo k výfuku.

Připravte vaše zahradní stroje na zimní spánekNa pohonu záleží

Podle toho, na jaký pohon váš stroj funguje, se také liší jeho údržba. Nejjednodušší to mají samozřejmě elektrické stroje, které jednoduše odpojíte ze sítě, uklidíte prodlužovačku a stroj je připraven. To ovšem neplatí u další z možností, kterou je akumulátor. Pokud váš stroj funguje na baterii, je potřeba ji ze stroje vyjmout, naplno nabít a nechat ji nejlépe v místnosti s běžnou pokojovou teplotou, aby byla v co nejpřirozenějším prostředí, mráz jí rozhodně nesvědčí. Pokud jsou vaše stroje motorové, je potřeba zbavit je veškerého paliva. Nádrž by měla být před zimní přestávkou prázdná. Přes zimu se totiž v pohonné hmotě sníží schopnost snadného vzplanutí, a tak byste na jaře mohli mít problémy se startováním. Pokud po posledním použití zůstane v nádrži benzín, doporučujeme nechat stroj běžet chvilku naprázdno, dokud se motor sám od sebe nezastaví.

Zkontrolovat olej aneb jak zůstat provozuschopný

I v zimě se vám může stát, že budete přeci jen potřebovat pilu nebo jiný stroj použít. Přístroj by tedy měl být stále provozuschopný – stav oleje před zazimováním musí odpovídat předpisu. Výměnu oleje můžete provést sami, nebo o to lze požádat odborníky ze servisu. Pokud se rozhodnete provést výměnu sami, je důležité se řídit pokyny uvedenými v návodu a použít doporučovanou značku a množství oleje.

Pozor na vodu

Stroje určitě nečistěte tlakovou hadicí, nebo všeobecně vodou. Naší jedinou pomůckou může v tomto případě být vlhký hadr, kterým stroj otřeme, případně vyčistíme průduchy. Důležité je, aby stroj zůstal suchý a nedostala se do něj voda, která by mohla způsobit tlení zbytků a nečistot uvnitř, což by mohlo vést k horšímu startování nebo jiným závadám.

Ideální čas naostřit

Nože sekačky nebo řetěz pily by měly být před prvním použitím v perfektním stavu. Zimní pauza je proto ideálním obdobím nechat je naostřit. Pokud se na nožích objeví trhlinky, musí být okamžitě vyměněny v odborném servisu. Nože i řetěz je tedy dobré po sezóně vymontovat a nechat v odborném servisu naostřit a seřídit. Tento postup se ostatně doporučuje i několikrát během roku v závislosti na využití.

Pečlivě uschovejte

Po provedení všech prací je třeba najít suché místo k uložení. Je dobré stroj přikrýt a uložit na co nejméně prašné místo. Během skladování musí být přístroj v normální poloze. To znamená, že ho nevěšíme ani nenaklápíme. Stroje se spouštěcím akumulátorem by měly být navíc chráněny před mrazem.

A samozřejmě – i když je stroj mimo provoz, měl by být umístěn bezpečně z dosahu dětí.

Zdroj, foto: Stihl


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !