Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Připravte zahradu k zimnímu spánku

3. 11. 2021 | Zahrádka
Zahrádkářská sezona se pomalu chýlí ke konci a většina náročných prací je už naštěstí za námi. Těšíme se z poslední úrody a sumírujeme, s čím jsme tento rok byli spokojení a co je potřeba do budoucna zlepšit. Nesmíme však zapomenout na přípravu zahrady na další sezonu a vrátit ji všechno, čím nás v průběhu léta obdařila. Přinášíme proto pár tipů, jak na to!

Všechno půjčené vrátíme


Mnoho zahrádkářů si láme hlavu nad tím, jak se zbavit zahradního odpadu, který se v průběhu léta nashromáždil. Málokdo ví, že zahrada dokáže všechen rostlinný odpad zužitkovat a že v konečném důsledku vůbec nejde o odpad. Posekanou trávu můžete rozdat chovatelům drobných zvířat, pokud takové v okolí nemáte anebo ji smíchejte s hnědým odpadem (suché listí, kusy větví, třísky…) a zkompostujte. Trávu můžete usušit a příští rok ji využít na mulčování v zahradě, zabráníte tak prorůstání nežádoucího plevele. Dalším skvělým využitím posečené trávy, i když raději trochu povadlé anebo mírně vysušené je její vrstvení u kořenů stromů. Celý kmen můžete obsypat trávou, zabráníte tak přebytečnému odpařování vody a zároveň zabezpečíte kořenům přísun živin. Všechny rostlinné zbytky můžete navrstvit do kompostu střídavě s větvemi, třískami a suchými listy a přibližně za 10 měsíců se budete moci těšit z vyživeného humusu, připraveného na sázení nových plodin.

Jak se postarat o samotný trávník?


Na to, abychom i příští rok dokázali zužitkovat všechnu nadbytečnou trávu, musíme trávník dobře zazimovat a připravit na nejtěžší období v roce – zimu. Prvořadé je trávník dobře vertikutovat, čímž odstraníme plsť, která brání pronikání živin do půdy. Právě kvůli travní plsti se nám na jaře naskytne nelichotivý pohled na suchá místa a trávu bez života. Jelikož zbytky posečené trávy a plsť vytvoří nepropustnou vrstvu, jsou vhodným prostředím pro vznikl plísňových a houbových onemocnění trávníku. Ideálním obdobím pro vertikutaci trávníku je konec září až začátek října.


Nezapomínáme ani na užitkovou část zahrady


Když už jste se postarali o největší pýchu vašeho pozemku, nelze opomenout péči o tu část zahrady, která přináší úrodu. V první řadě je důležité posbírat všechny odumřelé či chorobami napadené rostliny a kořeny. Půdu prokypřete a aplikujte podzimní hnojivo anebo kompost. Důležité je nemíchat spodní vrstvu a vrchní vrstvu půdy, ale živiny do ní zapracovat hráběmi anebo vidlemi. Na závěr půdu překryjte mulčem anebo zasaďte ozimy, které zabrání narušení půdy a jejímu znehodnocení. Jako mulč můžete použít slámu, třísky anebo suché listí. Půda se vám v příští sezoně odvděčí ještě větší úrodou.

Zdroj, foto: WOLF-Garten


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !