Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Proč nepodceňovat posezónní kontrolu zabezpečení

5. 10. 2022 | Domácnost
Chladná a mlhavá rána, kratší dny, podzim ve vzduchu.... Je to tak, chalupářská sezona spěje ke svému letošnímu konci. Na co nezapomenout, než naložíte kufr auta, zabouchnete poslední okenici a zamknete vrata na petlici?

Češi jsou národem chalupářů a během uplynulých dvou let se řada z nás na chatu doslova přestěhovala. A aby nám tam bylo dobře, dovezli jsme si i veškeré potřebné vybavení na práci, domácí spotřebiče a také sportovní výbavu pro volné chvíle. Z místa určeného na víkendové přespání se tak v mnoha případech stala plně vybavená chata, která je pro zloděje atraktivním cílem. Jen v loňském roce způsobilo řádění zlodějů na chatách a chalupách škody za 21 milionů.


Proč nepodceňovat posezónní kontrolu zabezpečeníOd branky po okna


Posezónní kontrola zabezpečení by měla zahrnout veškeré možné přístupy do chalupy. Kromě dveří tak nezapomeňte na vrata, bránu, zadní vchod, vstup do garáže či sklepa. V zimě se chaty stávají častým cílem nejen zlodějů, ale i dalších nezvaných hostů, kteří hledají teplé místo k přespání. Ti nemusí sice nic ukrást, zato však mohou chalupu poškodit a poničit její vybavení.
Vrata proto vybavte kvalitním visacím zámkem s petlicí a dobře uzamkněte také okna, ideálně pevnými okenicemi. Využít můžete i bezpečnostní folie, které brání snadnému rozbití skla a navíc zamezují pohledu zvědavých očí.


Kdo maže… šetří


Podobnou pozornost, jakou věnujete přípravě zahrádky na zimu, byste měli věnovat i zabezpečení. Zkontrolujte funkčnost všech visacích zámků, petlic a závor, a samozřejmě i zámkových vložek u dveří. Zámky promažte speciálním mazivem, které je do jara ochrání. Pokud narazíte na uvolněné šrouby, zasekávající se mechanismus nebo rezavý zámek, nečekejte s výměnou na konec zimy. Jakmile se zámek jednou zasekne nebo zamrzne, je nutné jej vyměnit, i když se může zdát opět funkční. Mechanismus je již poškozený a je víc než pravděpodobné, že by nás při nejbližším výkyvu počasí opět nechal na holičkách. Proto vybíráme takové zámky, které jsou testované vůči extrémním podmínkám a zvládnou vlhkost, mráz i déšť či prach.


Chalupa není skladiště


Hromadění věcí je neřestí, která se netýká jen sklepů a půd. Už jste také někdy pronesli obligátní „Tak to necháme na chalupě“? Během pár let se z ní snadno stane sklad zřídka využívaných věcí, které ovšem lákají zloděje, hledající snadno zpeněžitelnou a zároveň nenápadnou kořist.
Před zimou je proto vhodné udělat nekompromisní revizi vybavení, které v chalupě chcete nechat. Rozbité věci vyhoďte, u málo využívaných zvažte, zda je neprodat v bazaru. Odvezte drobnou elektroniku i cennosti a na chatě ponechte jen nutné minimum. Pokud nemáte okenice, snažte se, aby do chalupy nebylo vidět, případně aby pohled dovnitř nepůsobil příliš lákavě. Drobné cennosti uzamkněte do bedny či truhly, případně přes ně přehoďte starou deku.

Pozor na kůlny


Každý chatař a zahrádkář ví, že místa na zahradní náčiní není nikdy dost. Zahradní domky, kůlny a stodoly ovšem často „přetékají“ nejen nářadím, ale třeba i sportovní výbavou, která už se do chalupy nevejde. Po sezoně proto nezapomeňte projít i zahradu a většinu věcí odvézt či uzamknout do sklepa nebo garáže. Nezapomeňte ani na okénka, která můžete vybavit pevnými okenicemi.

Důvěřuj, ale prověřuj


I když budete mít pocit, že jste pro zabezpečení chalupy udělali maximum, nenechávejte nic náhodě. Pokuste se i po skončení sezony alespoň jednou či dvakrát do měsíce zajet na kontrolu, zda je vše v pořádku. Pokud to máte krapet z ruky, můžete využít moderní technologie v podobě domácích kamer anebo se spolehnout na sousedy. Ti mohou jednou za týden chatu obhlédnout, vybrat schránku, případně v zimě odhrnout sníh a udržet tak dojem, že je chalupa obývaná trvale.


Zdroj, foto: TOKOZ


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !