Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč potřebují děti vitamín D už od narození?

24. 09. 2022 | Vývoj
Vitamín D se v poslední době těší velké popularitě, důležitost jeho doplňování se ale dostala do povědomí teprve nedávno. Jeho nedostatek je totiž úzce spojený s rozvojem různých druhů chronických onemocnění a problémů imunity, které nejsou v dnešní době už ničím neobvyklým. Pojďme tentokrát zjistit, v čem je tento vitamín výjimečný pro dětičky a proč by ho měly pravidelně dostávat.


Jakou roli hraje vitamín D ve vývoji dětí?


    • podpora křehké a rozvíjející se imunity
Jednou z významných a poměrně již dobře známých oblastí, kde má vitamín D velmi významné místo, je imunita. Snížené hladiny vitamínu D v krvi jsou spojené s vyšším rizikem rozvoje virových infekcí, alergií a ekzémů. Vitamín D podporuje imunitní buňky a produkci protizánětlivých molekul, které mohou chránit i před rozvojem autoimunitních onemocnění v pozdějších letech života.
Kdy jindy náš imunitní systém potřebuje větší podporu, než když se vyvíjí a teprve se učí, jak reagovat na okolní svět?

vitamín D    • důležitý pro vyvíjející se mozek
V mozku je rozptýleno mnoho receptorů, které jsou senzitivní a přímo čekají na vitamín D. Vitamín D totiž reguluje nervový růstový faktor a podporuje správnou strukturu mozkových buněk. Aktivované „déčko“ má také neuroprotektivní efekt – moduluje nervy, má antioxidační a protizánětlivé účinky. Adekvátní hladiny vitamínu D v prenatálním období a v prvních letech života zajišťují normální vývoj mozku a mentálních funkcí.
Vitamín D také přímo ovlivňuje proteiny zapojené do takových procesů jako je učení, paměť, sociální chování a kontrola pohybu. Nedostatek vitamínu D může být v příčinné souvislosti s rozvojem depresí a panických poruch.


    • kamarád vápníku pro vyvíjející se kosti a zuby
Všichni moc dobře víme, že naše kosti potřebují vápník. Málokdo jde ale dál a propojí si jeho důležitost také s vitamínem D. Ten je totiž hlavním nutrientem, který zajišťuje, že se vápník ve střevech dobře vstřebává, a tělo si ho vezme dostatek. Dalšími kamarády v téhle souhře jsou však i vitamín A a K2. Vitamín A potřebuje být s vitamínem D v určitém poměru, aby vše klapalo, jak má, a vitamín K2 zase transportuje vápník přesně tam, kde je jeho místo, tedy do kostí a zubů.

ZAJÍMAVOST: Až do konce 19. století docházelo v některých chudých společnostech k tomu, že děti správně nerostly a nevyvíjely se, a to právě díky nedostatku vitamínu D – rozvinula se u nich křivice. Ta se začala léčit podáváním oleje z tresčích jater a vystavování se slunečnímu záření.

Hladinu vitamínu D u miminek určují už maminky


Tak jako je tomu s mnoha ostatními věcmi, i u vitamínu D záleží, jakou hladinu má již nastávající maminka v období těhotenství. Snížené hladiny vitamínu D u těhotných jsou spojené se sníženou hladinou vitamínu D u miminka, a tudíž i se zvýšeným rizikem vzniku křivice, rozvoje respiračních infekcí, alergií a ekzémů.

Vitamín D je pro rozvoj dětí zásadní, důležité je zařadit jeho zdroje i do stravy, nebát se v rozumné míře trávit čas na sluníčku a v případě potřeby ho doplňovat kvalitním doplňkem stravy, jako je ten náš, na kterém jsme si dali záležet.


Zdroj, foto: Goodie


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík---Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle