8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prodaná za chlapce z jemenské vesnice

5. 09. 2009 | Knižní tipy
Název knihy: Prodaná
Autor: Zana Muhsenová
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s., Ikar
Rok vydání: 2009
Rozměry: 132 x 206 mm
Počet stran: 200 str.
Cena: 214 Kč

Jednoho dne otec Zaně a Nádije, které se narodily a vyrostly v Anglii, oznámil, že pojedou na prázdniny do Jemenu, země svých předků, kde zažijí báječná dobrodružství. Sliboval jim, že budou navštěvovat nádherné pláže, jezdit na koních bez sedla a závodit na velbloudech. Dívky ani v nejmenším netušily pravý účel údajného prázdninového výletu. Teprve na místě zjistily, že je otec v podstatě prodal do otroctví.


Ve věku čtrnácti a patnácti let byly provdány za chlapce z jemenských kmenových vesnic, kde dosud panuje středověk, kde ženy nemají žádná práva a jsou vydány na milost a nemilost mužům rodiny, kteří zde ztělesňují zákon. Cizinci, kteří se odváží do hor a kladou všetečné otázky, prostě zmizí.
Obě dívky byly zavlečeny do zapadlé horské osady, znásilněny, oblečeny do tradičních arabských oděvů a musely otročit rodině. Jejich matce trvalo šest let, než dcery ukryté hluboko v horách vůbec objevila, a další dva roky, než se jí podařilo najít způsob, jak Zanu dostat ze země. Během té nekonečně dlouhé doby se dívky nikdy nevzdaly naděje a nikdy nepřestaly bojovat.
Tím, že Zana z Jemenu unikla, však vyhrála jen polovinu bitvy. Její mladší sestra Nádija takové štěstí neměla a je dosud stále zajatkyní v Mokbanských horách.

Ukázka z knihy Prodaná:

prodanaKonečně jsme se dostali k doktorovi, který vyslechl, co jsem mu vylíčila, neřekl však, co by to mohlo být, jenom mi podal pro Markuse lék. Nic mi jinak nevysvětlil a chystal se přijmout dalšího pacienta, takže jsme museli odejít. Nastoupili jsme hned do taxíku a jeli zpátky do vesnice.
Dávala jsem Markusovi lék a trošku mu pomohl, přinejmenším v tom, že přestal křičet. Zůstal ale hubený, postonával a špatně jedl. Ward mi neustále říkala, že je zrovna takový, jako byl jeho otec v jeho věku, a já myšlenku, že by z něho mohlo vyrůst něco takového jako Abdalláh, nenáviděla.
Několik měsíců předtím, než se narodila Tina, se začalo povídat, že Nádijina tchýně Saláma má odjet do Anglie za Džawádem. Ten se pokoušel dostat pro ni vízum již déle než dva roky, ale teď měla Saláma problémy se zdravím a chtěla se v Anglii léčit. Saláma by strašně ráda jela, stále říkala, jak se jí po Džawádovi stýská; v té době už ho neviděla čtyři roky. Říkala, že nechce Nádiju opustit, a že jakmile se jí v Anglii uleví, hned se vrátí zpátky domů. Pověsti se náhle změnili ve skutečnost a Saláma odjela.

O autorce:

Zana Muhsenová (nar. 1964 v Birminghamu) se narodila anglické matce a jemenskému otci, který se usadil ve Velké Británii. Zana toužila stát se zdravotní sestrou a cestovat po světě. Osudovým mezníkem jejího života se stal rok 1980, kdy odjela do Jemenu na "prázdniny". Zde zjistila, že ji otec bez jejího vědomí provdal za muže, jehož vůbec neznala, a musela strávit osm let života otrockou prací v ponižujících podmínkách. Nakonec se jí s pomocí matky podařilo vrátit se zpět do Anglie.

Tuto knihu Prodaná koupíte v knihkupectví, v prodejnách Knižního klubu a na internetových stránkách Knižního klubu.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsem to už kdysi četla, měla jsem to půjčené z knihovny.
Je to skvěle napsané. Člověk si udělá aspoň trochu představu o úplně jiném světě, než jaký jej známe my.
Obrázek uživatelky
profil
to je opravdu šílený,nechtěla bych být v kůži těchto nevinných dívek!!!!!!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
Knihu jsem četla již dávno, pokud tato není jen pokračováním té, co mám. Mohu doporučit
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles