Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Projekt ZDRAVÉ ZUBY na základních školách

17. 06. 2007 | Vývoj

Sedmý ročník celostátního programu ZDRAVÉ ZUBY


Projekt ZDRAVÉ ZUBY je komplexní celoplošný výukový program péče o zubní zdraví. Primárně je určen pro prevenci zubního kazu u dětí na prvním stupni základních škol. Cílem programu ZDRAVÉ ZUBY je zlepšit zubní zdraví u dětí a mládeže, a tak vytvořit předpoklady k zajištění zdravých zubů i u dospělé populace v budoucích letech.


Současná situace v péči o zuby není uspokojivá. Pouze 9 % pražských dětí z pátých tříd navštívilo v roce 2004 zubního lékaře (Grant MZ ČR ZDRAVÉ ZUBY – lokality Praha Brno, vyšetřeno 449 dětí). To poukazuje na fakt, že rodiče nutnost a přínos preventivních zubních prohlídek u dětí podceňují a zubního lékaře navštěvují pouze v akutních případech. Jednou z možností jak tuto situaci řešit je vzdělávat, informovat a motivovat jak děti, tak i jejich rodiče ke změně postoje k zubnímu zdraví.


Zdravé zuby

Realizace výukových programů ve školách, jako je program ZDRAVÉ ZUBY je v souladu s politikou Světové zdravotnické organizace, která pokládá vzdělávací programy péče o zubního zdraví za způsob, který by měl vést k udržení a k zlepšení zubního zdraví dětské populace, zejména ve střední a východní Evropě.


Výukový program ZDRAVÉ ZUBY obdržely zdarma poprvé všechny základní školy v celé České republice v roce 2000 a po dobu 7 let jsou každý školní rok všem školám zasílány další materiály, včetně pracovních listů pro všechny žáky I. stupně základních škol. Škola tak má možnost systematicky a v delším časovém úseku ovlivňovat postoje dětí k zubnímu zdraví a připravit je na přijetí odpovědnosti za své vlastní zdraví.


Zdravé zuby

Projekt je podporován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem zdravotnictví, kanceláří WHO v ČR a odborným garantem je Výbor České společnosti pro dětskou stomatologii.


Co všechno program ZDRAVÉ ZUBY obsahuje?

  • manuál pro učitele - kde jsou uvedeny odborné texty
  • pracovní listy pro žáky - které interaktivním způsobem a poutavě přiblíží dětem péči o zubní zdraví. Pracovní listy jsou rozdělené podle náročnosti pro jednotlivé ročníky 1.stupně a formou omalovánek, soutěží, hádanek a rébusů je dítě aktivně zapojeno do probírané problematiky.
  • metodická příručka pro pedagogy, diplom pro žáky, spořič obrazovky se zásadami péče o zdravé zuby, dvě brožury VZP – ZDRAVÉ ZUBY pro celou rodinu, 2 plakáty s tématikou prevence úrazy zubů a 5 zásad pro zdravé zuby.

  • Soutěž v rámci programu ZDRAVÉ ZUBY

    Zdravé zuby

    Cílem soutěže je přivést na preventivní vyšetření do stomatologických ordinací co nejvíce dětí této věkové kategorie. Podmínkou účasti v soutěži je návštěva stomatologa, který do soutěžní kartičky potvrdí provedení preventivní prohlídky. Úkolem pedagogů je tyto karty rozdat všem dětem a tak jim umožnit se soutěže zúčastnit. Děti soutěžní kartu vyplní, odpoví na soutěžní otázku a odešlou na adresu ZDRAVÉ ZUBY P.O.Box 32, 770 10 Olomouc, infolinka: 800 162 825. Správně vyplněné soutěžní kartičky za 5 let soutěže poslalo 92 219 dětí. Více informací najdete na oficiálních webových stránkách Zdravé zuby.cz


    Vyhodnocení už sedmého ročníku soutěže
    programu Zdravé zuby:

    V tomto skolnim roce 2006/2007 vyhrali deti:

    1.misto - Elen Ulmonova, ZS Babice, Šternberk,okr. Olomouc

    2.misto - David Sehnal, ZS Skolni 446, Rájec Jestrebi, okr. Blansko

    3.misto - Tomas Bindr, ZS Kpt.Jarose, okr. Teplice


    Vyherci souteze pro skoly se stali:

    1.misto - ZS Doubravovice n. Svitavou, Soukupovo namesti90, okr.Blansko

    2.misto - ZS Litovel, Jungmannova 655, okr. Olomouc

    3.misto - ZS Unhost, T.G. Masaryka 58, okr. Kladno



    Zdroj: Zdravé zuby

    Hana Houbičková
    Chytrá Žena.cz




    Tento článek také můžete
    * Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
    GOOGLE Přidat na Google
    TISK Vytisknout Linkuj

    Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

    Komentáře
    Obrázek uživatelky
    profil
    Pamatuji dobu kdy jsem měli ve škole zubařskou ordinaci a pravidelné kontroly včetně toho že nám je hned opravili a navíc jsme měli i pravidlené lékařské kontroly včetně očkování a rodiče si nemuseli brát dovolenou.... ale to už je dávno
    Aktuální soutěže
    Komerční prezentace
     
     
     
    Náš tip


    NAVŠTIVTE NÁS ...
    PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

    Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
    Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles