Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Projekt ZDRAVÉ ZUBY na základních školách

17. 06. 2007 | Vývoj

Sedmý ročník celostátního programu ZDRAVÉ ZUBY


Projekt ZDRAVÉ ZUBY je komplexní celoplošný výukový program péče o zubní zdraví. Primárně je určen pro prevenci zubního kazu u dětí na prvním stupni základních škol. Cílem programu ZDRAVÉ ZUBY je zlepšit zubní zdraví u dětí a mládeže, a tak vytvořit předpoklady k zajištění zdravých zubů i u dospělé populace v budoucích letech.


Současná situace v péči o zuby není uspokojivá. Pouze 9 % pražských dětí z pátých tříd navštívilo v roce 2004 zubního lékaře (Grant MZ ČR ZDRAVÉ ZUBY – lokality Praha Brno, vyšetřeno 449 dětí). To poukazuje na fakt, že rodiče nutnost a přínos preventivních zubních prohlídek u dětí podceňují a zubního lékaře navštěvují pouze v akutních případech. Jednou z možností jak tuto situaci řešit je vzdělávat, informovat a motivovat jak děti, tak i jejich rodiče ke změně postoje k zubnímu zdraví.


Zdravé zuby

Realizace výukových programů ve školách, jako je program ZDRAVÉ ZUBY je v souladu s politikou Světové zdravotnické organizace, která pokládá vzdělávací programy péče o zubního zdraví za způsob, který by měl vést k udržení a k zlepšení zubního zdraví dětské populace, zejména ve střední a východní Evropě.


Výukový program ZDRAVÉ ZUBY obdržely zdarma poprvé všechny základní školy v celé České republice v roce 2000 a po dobu 7 let jsou každý školní rok všem školám zasílány další materiály, včetně pracovních listů pro všechny žáky I. stupně základních škol. Škola tak má možnost systematicky a v delším časovém úseku ovlivňovat postoje dětí k zubnímu zdraví a připravit je na přijetí odpovědnosti za své vlastní zdraví.


Zdravé zuby

Projekt je podporován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem zdravotnictví, kanceláří WHO v ČR a odborným garantem je Výbor České společnosti pro dětskou stomatologii.


Co všechno program ZDRAVÉ ZUBY obsahuje?

  • manuál pro učitele - kde jsou uvedeny odborné texty
  • pracovní listy pro žáky - které interaktivním způsobem a poutavě přiblíží dětem péči o zubní zdraví. Pracovní listy jsou rozdělené podle náročnosti pro jednotlivé ročníky 1.stupně a formou omalovánek, soutěží, hádanek a rébusů je dítě aktivně zapojeno do probírané problematiky.
  • metodická příručka pro pedagogy, diplom pro žáky, spořič obrazovky se zásadami péče o zdravé zuby, dvě brožury VZP – ZDRAVÉ ZUBY pro celou rodinu, 2 plakáty s tématikou prevence úrazy zubů a 5 zásad pro zdravé zuby.

  • Soutěž v rámci programu ZDRAVÉ ZUBY

    Zdravé zuby

    Cílem soutěže je přivést na preventivní vyšetření do stomatologických ordinací co nejvíce dětí této věkové kategorie. Podmínkou účasti v soutěži je návštěva stomatologa, který do soutěžní kartičky potvrdí provedení preventivní prohlídky. Úkolem pedagogů je tyto karty rozdat všem dětem a tak jim umožnit se soutěže zúčastnit. Děti soutěžní kartu vyplní, odpoví na soutěžní otázku a odešlou na adresu ZDRAVÉ ZUBY P.O.Box 32, 770 10 Olomouc, infolinka: 800 162 825. Správně vyplněné soutěžní kartičky za 5 let soutěže poslalo 92 219 dětí. Více informací najdete na oficiálních webových stránkách Zdravé zuby.cz


    Vyhodnocení už sedmého ročníku soutěže
    programu Zdravé zuby:

    V tomto skolnim roce 2006/2007 vyhrali deti:

    1.misto - Elen Ulmonova, ZS Babice, Šternberk,okr. Olomouc

    2.misto - David Sehnal, ZS Skolni 446, Rájec Jestrebi, okr. Blansko

    3.misto - Tomas Bindr, ZS Kpt.Jarose, okr. Teplice


    Vyherci souteze pro skoly se stali:

    1.misto - ZS Doubravovice n. Svitavou, Soukupovo namesti90, okr.Blansko

    2.misto - ZS Litovel, Jungmannova 655, okr. Olomouc

    3.misto - ZS Unhost, T.G. Masaryka 58, okr. Kladno



    Zdroj: Zdravé zuby

    Hana Houbičková
    Chytrá Žena.cz




    Tento článek také můžete
    * Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
    GOOGLE Přidat na Google
    TISK Vytisknout Linkuj


    Komentáře
    Obrázek uživatelky
    profil
    Pamatuji dobu kdy jsem měli ve škole zubařskou ordinaci a pravidelné kontroly včetně toho že nám je hned opravili a navíc jsme měli i pravidlené lékařské kontroly včetně očkování a rodiče si nemuseli brát dovolenou.... ale to už je dávno
    Aktuální soutěže
    Komerční prezentace
     
     
     
    Náš tip


    NAVŠTIVTE NÁS ...
    PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

    Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
    Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles