Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

První republika jim klečela u nohou, pak zemřeli v zapomnění

30. 01. 2016 | Úspěšní lidé
Všichni žili okouzlující život prvorepublikových hvězd. Překrásná Adina Mandlová, její dřívější milenec Hugo Haas, talentovaný Vlasta Burian či nejvýraznější spisovatel tehdejší doby Karel Čapek. Kdyby nebylo jejich literárních nebo filmových počinů, současná kultura by byla ochuzena o osobnosti, které jsou nyní nejváženějšími uměleckými legendami předválečného období. Jaký byl životní osud umělců, kteří v jeden moment svého života odcházejí od svých životních ideálů a řeší nástrahy nacistického a komunistického režimu?

Adina Mandlová – Kráska v nesnázích

Adina Mandlová se často na sklonu života ptávala své ošetřovatelky: „Už jsem umřela?“ Zhrzená herečka filmového plátna zemřela opuštěná, bez potomků, bez rodiny v 81 letech v příbramském sanatoriu. Nikdy by se nejspíš nesetkala s takovým osudem, kdyby nekývla na spolupráci s legendárním režisérem Hugo Haasem, který z ní udělal hvězdu stříbrného plátna. Tintina, jak později svoji milenku Adinu Hugo Haas nazýval, milovala hezké muže, večírky a honosné garderóby. Díky svému elegantnímu a vkusnému oblíkání se stala ikonou prvorepublikových novinových plátků. Krásnou prvorepublikovou módu si můžete nyní připomenout v populárním českém seriálu První republika, který nyní běží na televizní stanici Film +.  Lída Baarová o ní prohlásila, že jí postelí prošlo tolik mužů, že by na to nestačil Velký sál Lucerny. Život v hedvábných rukavičkách ji skončil krátce po 2. světové válce, kdy byla obviněna z kolaborace s Němci a nedobrovolně putuje do věznice Pankrác. Adina nakonec pro nedostatek důkazů v bývalém Československu smazává stopy za svou hereckou kariérou a stěhuje se do Anglie. Famme fatale předválečného filmu se provdala za vyhlášeného homosexuála Bena, který jí v jejích záletech nikdy nebránil. Adina se vrací zpět do Čech po 40 letech. Stará, unavená a nesnášenlivá paní, která po náročné cestě svým hvězdným životem přijíždí umřít do země, kde na ni všichni zapomněli.

úspěšníVlasta Burian – Klaun zlomený těžkým životem

Před okupací fašistickým Německem by málokdo hledal výraznějšího a osobitějšího herce než byl Vlasta Burian. Jeho herecká improvizace byla neuvěřitelně legendární. Vlasta Burian se své herecké role vůbec neučil. Před kamerou stával bez znalosti textu a pohotově reagoval na role svých hereckých kolegů. Mistrný filmový a divadelní herec, zpěvák a komik věnoval svoje srdce jen jediné ženě. Františka Červenková-Burianová ho doprovázela na každé představení. Nedokázali být bez sebe ani minutu. Pokud se Nina, jak jí Vlasta s oblibou říkával, opozdila, nechával podržet představení, dokud jeho manželka nebyla usazena v lóži. Pokud onemocněla a nemohla být na představení přítomna, Vlasta Burian nechával zavést napojený mikrofon z telefonu přímo na jeviště. Milující manželský pár zasáhla nejedna rána osudu. V roce 1944 uzavřeli Němci oficiálně všechny divadla v republice, následovalo nařčení z kolaborace s Němci, věznění a zabavení veškerého majetku. Vlasta Burian, který rozdával radost a úsměv, je na pokraji svých sil. Pan herec si za své prominentní herecké postavení vysloužil pozici muže odpadlíka, který pracoval v dolech, dělal poslíčka či v kuchyních škrábal brambory. Když se konečně mohl vrátit zpět k hereckému životu, byl zlomeným klaunem, který kvůli táhlému problému s plicní embolií umírá v náručí své milované manželky Františky.

Karel Čapek – Jako štvaná zvěř

Karel Čapek, známý prozaik, dramatik a novinář byl sedmkrát nominován na Nobelovu cenu za literaturu a jeho díla mohou čtenáři koupit v regálech knihkupectví po celém světě. Autor slova „robot“ se na začátku své literární kariéry hlásil k mladé generaci spisovatelů předválečného období, kteří publikovali články a fejetony narážející na začínající úpadek morálky ve společnosti. Mladý a stydlivý muž pod vlivem jeho dominantní matky Boženy se až ve svých 30 letech potkává se svou první, osudovou ženou Olgou Scheinpflugovou, herečkou Švandova divadla na Smíchově. Trvalo přes půl roku, než Karel Čapek sebral odvahu a Olgu oslovil. Přecitlivělá matka Božena však nikdy jejich společnému vztahu nepřála. Vyhrožovala, že pokud přivede domů cikánku nebo herečku, vztah mezi matkou a synem bude navždy ukončen. Po smrti matky Karlovi již nic nebránilo, aby si intelektuálně laděnou Olgu vzal. Při žádosti o ruku jí řekl, že do manželského závazku půjde i s tím, že ho bude Olga podvádět. Mezi výčtem jejích následujících milenců byl i syn T. G. Masaryka Jan Masaryk. Když pak Karel Čapek pracoval na rozhovorech s prezidentem Masarykem, při každé návštěvě jeho syn Jan Masaryk odcházel z dosahu manžela své milenky. Nejslavnější literát první republiky byl dlouhou dobu trnem v oku nacistům. Uštvaný a zcela vysílený spisovatel umírá pár měsíců před plánovaným zatčením a deportací do koncentračního tábora.

Hugo Haas- Geniální žid ve vyhnanství

Největší a nejslavnější postava první republiky, herec a režisér Hugo Haas žil nezřízeným uměleckým životem uprostřed bohaté pražské smetánky. Na začátku své kariéry holdoval drogám, alkoholu a měl slabost pro mladé a krásné herečky. Zhýralý život nasáklý návykovými látkami ukončil díky své celoživotní lásce, ženě Bibi, se kterou měl syna Ivana. Hugova herecká a režijní kariéra byla nuceně ukončena kvůli jeho židovským kořenům při vpádu nacistů do Československa. Podle slov jeho manželky k emigraci se rozhodnul na základě otřesné zkušenosti v jenom z jeho oblíbených barů. Při vstupu do místnosti jeden z opilých nacistů začal střílet a křičet „Židi ven!“. Do 14 dní opouští se svou manželkou bez čerstvě narozeného syna Československo a míří do Ameriky. Ani jeden z nich netušil, že svého syna spatří až za dlouhých 7 let. Hugo Haas díky svému hereckému a režijnímu talentu uspěl i v Hollywoodu.  Jednoho dne u něho dokonce zaklepala na dveře tehdy ještě neznámá Marilyn Monroe, která svojí krásou vábila začínající režiséry. Na konci 50. let se vrací zpět do Evropy. Umírá v předvánoční čas roku 1968 ve Vídni.

Zdroj: Film+


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !