8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prvosenka jarní neboli Petrklíč

13. 04. 2013 | Zahrádka
Jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších jarních rostlin je prvosenka jarní. Je opředena pověrami, bájemi, setkáme se s ní i v básních. Seznamte se s ní i vy!

Rodový název této rostliny, Primula, byl odvozen od latinského primus (první), neboť patří k prvním jarním květům. Tuto vytrvalou rostlinu většina z nás zná především pod názvem ...... správnou odpověď vám prozradí rébus:

rébus







Je však také známa i jako primulka nebo pod označením housátka. Poznáte ji dle příjemně vonících květů žluté barvy, které mají trubkovitý kalich a trubkovitou korunu. Kvítka jsou pětičetná a v ústí mají oranžové skvrnky. Kvést ji uvidíte v dubnu a květnu.

Výskyt

Rozšířena je téměř po celé Evropě a Asii. Roste především v teplejších polohách, daří se jí na vápencových podkladech. V chladnějších polohách se pak vyskytuje jí podobná prvosenka vyšší.

Využití

Květy, oddenky i kořeny poskytují v léčitelství užívané látky. Květy se sbírají v době květu od konce března do května, podzemní části buď na jaře (březen) nebo na podzim (říjen). Květy se musí rychle a opatrně sušit, aby si zachovaly původní žlutou barvu (často zelenají). Mají slabě medovou vůni. Usušené oddenky voní po anýzu a mají nepříjemně škrablavou chuť.

Tyto části rostliny obsahují především saponiny (květy 2 %, podzemní části až 10 %), dále glykosidy, silice a vitamin C. Využívají se především na odkašlávání, méně pro své močopudné účinky.

Petrklíč

S rostlinou se tak můžete setkat i v komerčně dostupných preparátech jako je Sinupret, Bronchipret tablety.

V lidovém léčitelství se květy využívají i pro pocení, při revmatismu, migrénách, srdeční slabosti a dalších chorobách. Vyšší dávky mohou způsobit průjmy a dávení.

Literatura

S prvosenkou se můžeme setkat v bájích i básních, a tak proč si některé nepřipomenout. Řecká báje vypráví, že v prvosence je zaklet jinoch Paralios, který se usoužil pro svou milovanou dívku. Jiná báje říká, že sv. Petr upustil klíče od nebeské brány a na zemi z nich vyrostly prvosenky. Staří Řekové, Keltové a Galové věřili v kouzelnou moc petrklíčů. Připravovali z nich nápoj lásky. Jiná pověst říká, že petrklíč, který vykvete do Vánoc, otevírá brány k pokladům.


Petrklíč

Vozilo se na jaře, tralalalalá,

slunce v zlatém kočáře, tralalalalá.

Tralá, tralá, tralalalalá.


Kampak jedeš, sluníčko?

Za tři hory Ančičko.

Přivezu ti zlatý klíč,

jmenuje se petrklíč.

 

Petrklíč - Michal Černík

Petrklíč se rozpomíná,

co je nebe

co je hlína

co je jaro

co je zima.

Petrklíč se rozpomíná.

 

Petrklíč               

Táta našel navenku

letos první sněženku.

A hned vedle petrklíč

zima už je pryč.

 

Tu poslední říkánku nedávno přinesl ze školky můj syn. Překvapil mne. Básnička na mých rtech vykouzlila úsměv. Petrklíče jsou opravdu půvabné rostliny. Pokud Vám učarovaly a nemáte to štěstí, aby Vám rostly na zahrádce, zkuste zajít do květinářství pro nějakou vyšlechtěnou rostlinku nebo si je aspoň namalujte. Předloh pro dekoraci najdete na internetu velké množství.

Bokul - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pekný článoček.
U nás síce 22.2. nemajú sviatok Petrovia, ale túto jarnú kvetinku pozná aj bez vylúštenia rébusu snáď každý.
Na Slovensku má veľa ľudových názvov, napríklad:
prvosienka, primulka, prvosna skorá, prvnička, kaška, kašička, kropáč, Petrov kľúč, biela bukvica, kozí drist, ale aj mŕtvičná alebo šľaková zelina - podľa toho, kde rastie.
Mŕtvičná a šľaková zelina podľa toho, že je vo väčších dávkach jedovatá.
Mám tento kvietok veľmi rada a vždy si na jar jednu šľachtenú kúpim pre radosť. Neskôr ju potom vysadim do predzáhradky, kde sa z nich (už ich mám viac) teším ďalšie roky.
Na lúkach pri našej chate rastie veľa poľných prvosienok, tak si každý rok nazbieram kytičku do vázičky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles