8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rajčata pro zdraví, chuť i krásu

19. 07. 2012 | Zahrádka

Kdo by neznal rajčata? I když existuje - dokonce i v mém okolí - stále ještě dost lidí, kteří je nikdy nejedli (a tvrdí, že ani nebudou), většina lidí je miluje na všechny možné způsoby.

Když jsem byla malá, moje babička mi vyprávěla, že se jí z rajčat zvedal žaludek a nedokázala je pozřít. Ale protože láska je mocná čarodějka, zafungovala i v tomhle případě: babička se zamilovala a díky dědovi svůj odpor překonala. Od té doby na rajčata nedala dopustit. A co vy? Máte rádi rajčata?

Ať tak nebo tak, pojďme se s nimi seznámit blíže. Jak je známo, rajčata patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny nejen u nás, ale i ve světě. Pocházejí z Jižní Ameriky - podle archeologických výzkumů je pěstovali Indiáni z Peru už v 5. století před naším letopočtem a měli vyšlechtěno již několik druhů! Později je - již vyšlechtěná - v 16. století Španělé přivezli do Evropy. Jejich pěstování se pak významně rozšířilo, i když zpočátku je lidé vnímali jen jako zajímavou rostlinu. Teprve v 18. století se rozšířilo pěstování rajčat ve Francii a v Německu, později v Anglii a postupně i u nás. 

rajčata pro zdraví, chuť i krásuRajčata mají mnohostranné uplatnění v kuchyni. Využívají se zejména v čerstvém stavu na přípravu pestrých zeleninových salátů, ale připravují se z nich i polévky, omáčky, zapékané pokrmy … Využití najdou kromě čerstvých rajčat i rajčata zmrazená nebo konzervovaná. Pro některé lidi je těžce stravitelná jejich slupka - ta se dá ale lehce odstranit ponořením plodů na pár sekund do horké vody. Pokud předtím slupku lehce „do kříže“ naříznete, půjde pak lehce stáhnout.

Bohužel rajčata kupovaná v našich supermarketech mají jednu dost podstatnou vadu: postrádají v podstatě jakoukoli chuť. Proto není nad vlastnoručně vypěstované rajče s jedinečnou chutí a vůní. Kdo má možnost, pěstuje si je sám na zahrádce nebo alespoň na balkoně. Výběr odrůd je dnes opravdu široký. A není prostě nad to, když je vypěstuje slunce.

V našich podmínkách je rajče jednoletá, případně víceletá rostlina. Pěstují se odrůdy nízké (keříčkové) a vysoké (tyčkové). Plody mohou mít kromě klasické červené barvy i barvu žlutou, oranžovou nebo dokonce fialovou a také tvary i velikosti jsou různé.

Rajčata jsou velmi cenná i nutričně. Obsahují hodně vitaminu C (kolem 50 mg ve 100 g), karoten, vitaminy B, E a K, niacin, kyselinu listovou, vlákninu, pektiny, z minerálních látek zvláště draslík, sodík, hořčík, vápník, fosfor. Obsahují barvivo lykopen (ale i jiná rostlinná barviva), které dává rajčatům jejich červenou barvu. Průměrné rajče vážící 50 g má energetickou hodnotu 40 kJ, obsahuje 1 g sacharidů, půl gramu bílkovin a nemá prakticky žádný tuk - proto je rajče ideální potravinou na hubnutí

Tato zelenina má tedy kromě využití v kuchyni i celou řadu zdraví prospěšných vlastností: rajčata pomáhají při dně, revmatismu, jsou prospěšná při cukrovce, chorobách krevního oběhu, ledvinových chorobách. Příznivě ovlivňují tvorbu krve, působí preventivně proti infekcím, pomáhají odstraňovat zácpu, chrání sliznice v celém těle.

Pomáhají dokonce i v péči o pokožku; například na povadlou pleť jsou doporučovány pleťové masky z rozmačkaných plodů a v Indii se rozdrcená rajčata nanášejí na vlasovou pokožku jako prostředek pro růst vlasů. Jsou zeleninou s velkým obsahem antioxidantů, které chrání náš organismus před volnými radikály - po tepelné úpravě pomáhají chránit organismus před rakovinou žaludku a dvanácterníku. 

Jak rajčata skladovat? Rozhodně ne v lednici (kromě případů, kdy je chceme zmrazit). Ideální je suché místo a teplota kolem 10 - 12°C. Tak nezapomeňte: rajče je zelenina, která si své místo v naší kuchyni opravdu zaslouží.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Už jsme se nemohli dočkat a dneska jsme konečně utrhli na zahrádce naše první rajčátka... hurááá.. když nepočítám malá balkonová, ty už sklízíme pár dní.
Obrázek uživatelky
profil
nám začala dozrávat rajčata! Letos si fakt dávají načas!Smajlík
Denně spořádáme talíř nakrájených rajčat na snídani a talíř k večeři.
S obchodovými se to nedá srovnat ani náhodou.
Obrázek uživatelky
profil
Milujem šalát z rajčat
Obrázek uživatelky
profil
milujeme rajcata v lete i v zime
Obrázek uživatelky
profil
Keď som mala asi 18, bola som v Prahe a chcela som kúpiť "paradajky v paradajkovom nálevu" pretože to u nás nebolo. Do zopár obchodov som vošla, videla som, že majú, ale keď som po slovensky povedala čo chcem, nerozumeli mi. Doteraz ma to štve. Paradajky /aj inú burinu/ jem pravidelne na raňajky /vďaka polovičke, ktorá ma k tomu tak trochu donutila/ a postrehla som, že ma už nie tak často bolia zuby a aj nechty sú tvrdšie, tak neprostestujem a žeby nebola až taká "krivda" občas si dám k tomu aj párok, či šunčičku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles