Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Relaxace pro nejmenší

18. 11. 2008 | Vývoj
V Lékařském domě v Praze se schází už pět let Sekce muzikoterapie Čs. Psychoterapeutické společnosti. Mezi její akce patří i vydání relaxačního CD pro kojence a batolata.Více nám o tom poví vedoucí zmíněné sekce Mgr. Zdeněk Šimanovský.

JAK VAŠE NAHRÁVKA VZNIKLA?
Sekce muzikoterapie působí i v Kojeneckém ústavu. Tak víme, jak moc děti potřebují klid a harmonii, i pohlazení třeba "jen" zvukem. Dává jim to základní důvěru ke světu i k sobě samým. Citová podpora dětí v ústavech je velmi důležitá pro jejich celkový rozvoj, podobně jako jídlo.Rozhodli jsme se proto svým CD přispět k rozvoji dětí formou prožitku z poslechu. Při přípravě nahrávky jsme využili i prvky z muzikoterapie.

ZDÁ SEVÁM ŽE JE AUDIO NAHRÁVEK PRO NEJMENŠÍ MÁLO?
Různá CD s ukolébavkami na trhu jsou, ale berou dost často málo ohledů na děti. Jsou moc hlasité a tak nevhodné k usínání. To nás vedlo k vytvoření vlastního relaxačního CD pro nejmenší  STUDÁNKA PLNÁ HVĚZD.

Studánka plná hvězdPROČ TENHLE NÁZEV?
Na našem CD jsou dvě zhruba dvacetiminutová pásma. Prolíná se v nich příjemná hudba harf (keltské a klasické) ukolébavky a mluvené slovo. Lidové texty a verše J. V. Sládka. Je tam i jeho známá "Křišťálová studánka". V té je i obraz hvězd na hladině.

KOMU JE CD URČENO?

Je pro malé děti od nula do šesti let. Mohou si je však poslechnout také
starší a ze zpráv, které jsme dostali plyne, že je někdy poslouchají jako kulisu při odpočinku i dospělí.

JAK VAŠE CD DOCILUJE RELAXACE, UVOLNĚNÍ NEJMENŠÍCH?
Verše s jemným podkresem hudby jsou podány uvolněným, klidným hlasem, ve velkém zvukovém detailu. Jakby se nad malým posluchačem někdo nakláněl a vlídně, jenom tak pro radost na něj mluvil. Asi, jako když čteme pohádku dítěti před spaním. Nahrávky  vytvářejí dojem klidné blízkosti dospělého, a vedou nejmenší k tomu, aby se uvolnily a zklidnily.

KDO VÁM POMOHL S REALIZACÍ PROJEKTU?
CD STUDÁNKA PLNÁ HVĚZD vydala Sekce muzikoterapie r. 2007 ve vydavatelství relaxační hudby Prána za podpory Ministerstva zdravotnictví, společnosti MAITRÉA a Společnosti pro sociální pediatrii. Hodně péče mu věnoval i Ing. Petr Piňos, v jehož studiu snímek vznikl.

KDE VAŠE CD POSLOUCHAJÍ?
Naše relaxační CD bylo původně určeno dětem ve všech kojeneckých ústavech na území ČR (celkem 38 zařízení), ve vybraných dětských výchovných ústavech a v dětských domovech. Do těchto zařízení jsme nahrávku také poslali zdarma a naše CD tam slouží dětem tělesně, mentálně nebo psychosociálně postiženým. Slouží však dobře i zdravým dětem,
z běžné populace, dětem v mateřských školách, a v rodinách.

JAK SE MALÝM POSLUCHAČŮM LÍBÍ?
Odezvy, jež nám přicházejí z různých míst jsou velmi dobré. Zde jsou některé
z nich: „chtěla bych Vám poděkovat za CD STUDÁNKA PLNÁ HVĚZD, které jste poslal našim dětem. Je to velice pěkně a citlivě zpracovaná nahrávka, která přináší dětem mnoho pozitivního, jednak se zklidní, uvolní, někteří poznají i známá říkadla..nahrávku poslouchají naše nejstarší děti ( 2-4r.) před spaním, dále hendikepované děti a zkusili jsme i maminky s dětmi, které většinou zpívat nechtějí, nebo ani žádnou písničku či říkadlo pro děti bohužel neznají.. Mnohokrát Vám děkuji za všechny naše děti.Ilona K.“

* ..“V první řadě jsem chtěla za CD poděkovat, je velmi milé. V našem
kojeneckém ústavu právě začínáme s muzikoterapií, a tak sháním vhodné nahrávky. Zajásala jsem proto nad Vaším CD..sama jsem je pouštěla marodům, které jsem hlídala a překvapila mne reakce dvouleté holčičky, která při prvních tónech se rozzářila a opakovala .slova a připadalo mi, že se do poslechu přímo ponořila. Při poslechu jiných CD s říkadly jsem u ní podobnou reakci předtím nezaznamenala. I ostatní děti i ty hyperaktivnější v klidu poslouchaly, tak předpokládám, že i na ně CD mile působilo“.



HEZKÉ, A KOLIK VÁM TĚCH CD ZBYLO?
Část nákladu jsme nabídli Mateřským školám, které o CD projevují zájem. Děti v mnoha "mateřinkách" už je tak poslouchají. Nabídli jsme je za nevelkou cenu i Městským částem v Praze, jako vhodný dárek při vítání občánků do života. Ze čtrnácti osobně oslovených referentek SPOZ nám odpověděla jen jedna. Zjistili jsme, že kojenci skoro všude dostanou zlatý řetízek. Sami by možná volili (kdyby mohli) spíše relaxační CD. Zbytek nákladu ještě máme a jeho prodejem do mateřinek a taky rodičům chceme získat prostředky na další projekt, na relaxační CD pro děti ze základních škol "Relaxační chvilky do tříd". (o CD Studánka plná hvězd si lze napsat na zsimanovsky@volny.cz )



Děkuji za rozhovor!
Nicol Schlezáková



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
TREBA MALIčKé AJ TROCHU ROZMAZNáVAť V PRAVOM ZMYSLE SLOVA
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles