Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozhněvaní otcové: Dejte Tobiáši a Andělínovi svůj den v kalendáři

16. 08. 2009 | Svátky
Křestní jméno má každý z nás, ne všichni ho však naleznou v kalendáři, což se nelíbí otcům Tobiáše a Andělína z Královéhradeckého kraje. Jména jejich dětí si navzdory kalendářní absenci získávají na stále větší oblibě u rodičů novorozených chlapečků, avšak do současných kalendářů se ještě nedostala.
   
„Byl bych velice rád, kdyby náš syn Tobiáš mohl slavit svátek podle kalendáře jako ostatní děti,“ řekl nám otec čtyřletého Tobiáše Tomáš Zdechovský z Třebechovic pod Orebem. A takových nespokojených tatínků podle statistiky stále přibývá. V lednu tohoto roku Tobiáš kraloval 28. příčce nejčetnějších jmen pro novorozené chlapce a jeho obliba za posledních pět roků výrazně stoupla.

Tatínek malého Andělína Jiří Seidler z Rychnova si pro svého syna také přeje den, který by oslavoval jeho jméno. „V České republice žije bezmála sto Andělínů. Naproti tomu Pankráců a Řehořů, kteří v našem kalendáři svůj den mají, je dohromady přibližně polovina,“ vysvětluje Seidler, u kterého je jméno Andělín předáváno z generace na generaci.
Rozhněvaní otcové: Dejte Tobiáši a Andělínovi svůj den v kalendáři   

Tobiášů a Andělínů přibývá


Otcové obou chlapců nepochybují o nároku na umístění jmen svých chlapců do českého kalendáře. Na jejich straně stojí neopomenutelný fakt, že Tobiášů a Andělínů stále přibývá.
   
„Jediný způsob, jak dostat obě jména do kalendáře, je obrátit se na vydavatele kalendářů. Ti de facto rozhodují o tom, kdo v kalendáři bude a kdo ne,“ říká Jiří Seidler, který si nechal na umístění jména Andělín v kalendáři dokonce zpracovat studii.

Tobiáš se slaví na Památku zesnulých


Například Tobiáš, který slaví svátek 2. listopadu na Památku zesnulých, by se mohl v kalendáři bez problémů objevit. Andělín slaví svátek 7. Listopadu společně s nepříliš užívaným jménem Saskie. „Pevně věřím, že se nám podaří vydavatele přesvědčit. Byl bych rád, kdyby se Tobiáš s Andělínem objevili v kalendáři nejpozději v roce 2011,“ uzavírají otcové Tobiáše a Andělína z Královéhradeckého kraje.

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1…   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moje tchýně, než jí dali jméno do kalendáře, slavila na jeho mužskou podobu.
Obrázek uživatelky
profil
Ke slavení svátku kalendář určitě není třeba. A že tam nějaké jméno není? Tak když se nenajde ani v církevním nebo třeba slovenském, tak bych si nějaké datum určila.Smajlík
Např. já se narodila v roce 1970 a moje jméno ten rok ještě v kalendáři nebylo, to až v roce 71 ho tam přidali.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
proč někdo ke slavení svátku potřebuje kalendář. Znám dost lidí, kteří svátek slaví podle tzv. církevního kalendáře. A co Matyáš - může slavit na Matěje nebo na Matouše - je to v podstatě taky jedno jméno vycházející ze stejného hebrejského základu. Pro případ, že nějaké jméno v kalendáři není je odedávna určen 1. listopad - svátek všech svatých!
Obrázek uživatelky
profil
Tobiáše a Řehoře bych ještě brala,možná s přivřením očí i toho Pankráce ,ale jak může dát někdo svému dítěti jméno Andělín.Že bývala Anděla,Andělka no budiž,ale Andělín?Vůbec nechápu proč někteří rodiče vymýšlí taková jména,že tím svému potomkovi spíše ublíží.
Obrázek uživatelky
profil
se dá dělat, když je jen 365 dní a jmen tisíce Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles