Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Růst dětí s nedostatkem vitaminu D přináší značná rizika

29. 11. 2013 | Vývoj
Také si říkáte, že to vaše dítko roste jako z vody? Ani se nenadějete a má zase o pár centimetrů navíc. Na růstu dítěte se odráží hned několik faktorů. Dítě roste nejen v závislosti na vrozených dispozicích, které získává od svých rodičů či prarodičů, ale jeho růst ovlivňuje také skladba jídelníčku, druh a intenzita pohybu a samozřejmě celkový zdravotní stav.

V dětství se vytváří základ našeho zdraví na celý život. Jedním z klíčových faktorů je samozřejmě vyvážená strava. S rychlým růstem dětí přímo souvisí i rychlý růst jejich kostí. Děti proto potřebují dostatek vápníku a vitaminu D, který zajišťuje správné vstřebávání vápníku a jeho ukládání přímo do kostí. Obě látky jsou velice potřebné nejen pro růst kostí, ale především pro jejich pevnost a sílu.

Růst dětí s nedostatkem vitaminu D přináší značná rizikaNízký příjem vápníku a vitaminu D v dětství a pubertě je již nenahraditelný. U dívek končí růst přibližně v 15 letech (v závislosti na hormonálních změnách), u chlapců okolo 17. až 18. roku. Hustotu, kvalitu a zdraví kostí je ale potřeba udržovat v průběhu celého života, a to právě dostatečným příjmem vápníku a vitaminu D. Alarmující je fakt, že více než 50% lidí v ČR trpí nedostatkem vitaminu D. Ten neovlivňuje pouze zdraví kostí, má také přímý vliv na imunitní systém a na výskyt současných civilizačních chorob, jakými jsou cukrovka či roztroušená skleróza či některá nádorová onemocnění.

Aby se kosti vyvíjely správně a rovnoměrně, nemělo by být dítě zatěžováno nadměrným výkonem zhruba do 7 let. Zde však hodně záleží na fyzické vyspělosti dítěte a také na typu sportu, kterému se dítě bude věnovat. Pro předškoláky se doporučují pouze různé druhy her, děti školního věku se mohou již pozvolna začít věnovat vysněnému sportu. Kromě něj by ale občas měly vyzkoušet i jinou aktivitu. Jednostranné sportování totiž není pro děti vhodné. Měly by zatěžovat střídavě všechny části těla. Vápník, jako klíčový prvek pro zdravé kosti, najdeme v mléce a mléčných výrobcích, rybách, vejcích a některých typech ořechů. Nově můžete sehnat mléko, které je nyní navíc obohaceno přímo o vitamin D. Ten zajišťuje správné vstřebávání vápníku z mléka a jeho ukládání přímo do kostí. Vitamin D dále získáte ze slunečního záření či stejně jako vápník z ryb.


Zdroj, foto: Vše o vitaminu D


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ty kapicky s vitaminem D se davaji i v CR
Obrázek uživatelky
profil
V Rakousku je povinností dávat dětičkám od narození vitamin D v kapičkách.
Z porodnice jsem odcházela vyzbrojena informacemi a názvem kapek a při prohlídkách musím hlásit, zda kapičky dáváme a je to zaznamenáváno do dětské průkazky.
Malá už ví, že se ráno otevře papulka, kápne kapička a je.
Jen byla teď sranda, když jsem jí potřebovala rozkapávat nosánek. Ona vidí kapátko, otevírá pusinku a nechápe, co to ta mamka nacvičuje, když se sápu po nosánkuSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hodně zajímavé, kdoví, jak dlouho mám osteoporozu. U dospělých dětí nevím, nevím, jak na tom s vápníkem jsou.
Obrázek uživatelky
profil
super článek Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles