Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Silonky: český vynález, který výrazně ovlivnil svět módy

12. 10. 2021 | Pro ženy
Věděli jste, že český nadaný vědec Otto Wichterle vynalezl v roce 1950 polyamidovou přízi a tím pádem nechal vzniknout první silonky? Tento, často podceňovaný objev přitom výrazně ovlivnil vývoj módního průmyslu a stylu oblékání v posledních sedmi dekádách. Ovšem historie tohoto kusu oblečení je daleko zajímavější, proto jsme se jí rozhodli zabývat podrobněji a nezapomněli jsme ani na aktuální trendy.

Možná vás překvapí, že předchůdce dnešních punčoch znali již ve starém Egyptě. Ještě zajímavější je fakt, že již tehdy u tkaných ponožek zesilovali materiál v oblasti špiček a pat. Stejně jako řadu dalších kulturních a technických vymožeností je od Egypťanů přejali Řekové. Ti je ale podle dochovaných památek nepoužívali k dekorativním účelům, jako tomu bylo v Egyptě, ale využívali je pouze jako ochranný oděv pro dělníky.

Za právoplatnou součást dámského šatníku se punčochy dají považovat až v průběhu šestnáctého století. Jednalo se však vždy o nákladnou ruční výrobu, která znamenala omezení v počtu vyprodukovaných kusů. Ne každá dáma tak vlastnila svůj vlastní pár punčoch a pro tehdejší nositelky byly punčochy symbolem luxusu a privilegovanosti. Zásadní pokrok ve výrobě nejen punčochového zboží přinesl William Lee, jehož vynález ve formě tkalcovského stroje později zaplnil nejednu továrnu a proces výroby dámských punčoch výrazně urychlil a podstatně zlevnil.

O největší pokrok v oblasti výroby punčoch se však zasloužil až český vědec Otto Wichterle. Umělé vlákno silon, jež nahradilo do té doby používané luxusní hedvábí, výrazně napomohlo k tkaní punčoch v ohromném množství. Nové punčochy byly levné, pevné a funkční. Krátce po vydání inovačního produktu na trh a masové oblibě u žen, se začalo novému typu punčoch přezdívat, po silonovém vláknu, „Silonky“.

Rok 1950 výrazně ovlivnil nejen tkalcovský průmysl, ale následné módní trendy. Brzy po převratném objevu klasickou verzi silonek doplnily i samodržící punčocháče tzv. samodržky s gelovým lemem, které se ženám nepříjemně nezařezávaly do pasu. Ty, společně s klasickými silonkami, umetly cestičku revolučním minisukním v následující dekádě. Šedesátá léta dala, spolu s érou minisukní, také za vznik punčocháčům, jaké známe již dnes. Vykukující podvazky se tehdy dámám rozhodně hlídat nechtělo a stále přiléhavější střihy nelichotivě odhalovaly konstrukci a držící systém pásu.

A čemu dáte přednost vy?


Za poslední zásadní inovaci tohoto výrobku bývá považováno zapojení vláken lycry. Nylon společně s kombinací lycry dodává na pružnosti a odolnosti, tím pádem dalším experimentům na poli barev či designů už nic nebrání. Zůstat tak můžete u elegantní klasiky s rafinovaným zadním švem, nebo dát přednost originálnějším kouskům.

Zdroj, foto: Fashion arena


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles