8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 01.05. 2024
Dnes má svátek všichni pracující
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Spánek malých dětí

21. 01. 2012 | Vývoj

Čtyřicet až padesát procent malých dětí mladších tří let nechce spát. V noci budí své rodiče několikrát za týden. Proto je dobré, pokud se rodiče snaží porozumět důvodům, které vedou k nespavosti dětí, k brzkému vstávání, pozdnímu usínání atd.

My rodiče jsme jistě rádi za každou pomoc, která je nám v péči o děti nabídnuta.  Spánek dětí, pokud není provázený nočními můrami anebo pomočováním, nemusí být tedy rovnou důvodem ke konzultaci s lékařem.  Je však dobré umět rozpoznat potíže se spánkem a následně jim úspěšně čelit.

V dětském mozku je i v době spánku čilo jako ve včelím úle, a tak se nemůžeme některým věcem  divit.  Může tedy trvat poměrně dlouho, než si své spánkové hodiny seřídí na ten náš běžný čas. Lidský plod, který je nepřetržitě vyživován pupeční šňůrou a nechá se kolébat pohybem matčina těla, má na práci jen jedno – spát. To se po porodu vlastně všechno musí změnit.

Jestliže rodiče opomenou skutečnost, že dítě se objevilo na světě bez jakkoli nařízených spánkových hodin, může je cokoli nemile překvapit.  V prvních dnech života se tedy malé dítě budí každé tři čtyři hodiny.  V tuto dobu ho maminka krmí.  Děťátko se ale nebudí jen proto, že má hlad, ale proto, že poslouchá své vnitřní hodiny.

Už jste někdy přemýšleli, proč se vám lépe spí, když jste přikrytí? Spánek jako takový je totiž návratem do mateřského lůna.  Teplo přikrývky podobné tělesnému teplu, přítmí, tlumené zvuky, horizontální poloha, to vše pomáhá zbavit se tíhy podobně, jako tomu bylo v plodové vodě.

Dítě nespí jen proto, aby si odpočinulo, během spánku se mu aktivuje nervový systém, paměť pracuje na plný výkon a dítě roste.  Říká se, že lepší je se obejít bez jídla než bez spánku. O spánku se všeobecně ví, že má blahodárný a pro tělo osvěžující účinek. Pro velmi malé dítě je spánek ještě životodárnější než pro dospělého člověka.

Abychom spánku lépe porozuměli, musíme si uvědomit, že spánek je vlastně změněný stav těla, při kterém se modifikují všechny biologické projevy, jako jsou tělesná teplota, dechová a tepová frekvence, krevní tlak, svalové napětí a produkce hormonů.  

Nepokojný spánek na počátku života, který je velmi nepravidelný, povrchní, zranitelný a přerušovaný častým probuzením a pohyby vlastního těla uvolňuje postupně místo spánku klidnému a pravidelnému. Nepokojný spánek, který v době narození dítěte představoval padesát procent z celkové doby spánku, zabírá v šesti měsících dítěte již jen 30 procent, což je číslo, které se již blíží spánku dospělého člověka.  

V oblasti spánku se vše zásadní odehrává do dvou let věku dítěte. Během tohoto období spánek vyzrává a získává všechny vlastnosti spánku dospělých. Rodiče by nikdy neměli na dítě naléhat a k něčemu ho nutit. Jediný způsob, jak se rodiče mohou dozvědět, jak dlouho budou muset čekat na úpravu spánku svého dítěte, je: pozorně své dítě sledovat.  Jedna jistota tu je - jednou to přijít musí a přijde to samo od sebe! 


Autor:Bea1

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Také si už několik měsíců říkám, kdy se konečně pořádně vyspím a podle článku si ještě dost počkám Smajlík....no ještě že ten můj prcek tak hodný přes den **17*
Obrázek uživatelky
profil
a poučný příběh.... SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
pro me velmi aktualni ema, stale vyckavam, kdy to prijde a ono porad nicSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles