Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

České a evropské dějiny v souvislostech

10. 05. 2015 | Knižní tipy
Název knihy: České a evropské dějiny v souvislostech
Autor: Jiří Fidler
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2015
Rozměry: 240 x 305 mm
Vázaná vazba
Počet stran: 112
Cena: 397 Kč

Věděli jste, že ve stejném roce, kdy husité rozprášili křižáky u Domažlic, ve Francii stavěli hranici Johance z Arcu? Napadlo vás, že ve stejné době, kdy mušketýři chránili krále Francie, popravoval kat Mydlář na Staroměstském náměstí 27 českých pánů?


Tyto, a mnohé další časové souvislosti, přinášíme v naší moderní publikaci. Poznatky ze studia českých a evropských dějin, které většinou vnímáme odděleně, tak máme možnost vidět v novém světle.

Praktickým doplňkem jsou přehledné časové osy, které znázorňují období vlády významných panovníků evropských zemí a jsou zpestřeny informacemi o přelomových vynálezech nebo kulturních počinech.

České a evropské dějiny v souvislostechUkázka z knihy České a evropské dějiny v souvislostech:


Praha opět sídelním městem

Zvolení Vladislava II. uherským králem připravilo Prahu o  pozici stálého panovnického sídla, protože od  konce 15. století čeští králové do Čech zajížděli jen občas. Postupný návrat prestiže sídelního města byl zahájen až v srpnu 1565, kdy byl ve svatovítském chrámu pohřben císař a král Ferdinand I. Stejné místo posledního odpočinku si vyvolil i jeho syn, císař a král Maxmilián. Důvodem byla přílišná blízkost Vídně tehdejším hranicím a stálé osmanské nebezpečí. Císař a král Rudolf II. na počátku své vlády prodléval v Praze několik měsíců až do jara 1577, v následujících letech přijížděl do Prahy na sněmovní jednání a na návštěvu matky, která v Praze sídlila až do léta 1581.

Po neshodách se svými bratry se Rudolf II. v roce 1583 rozhodl defi nitivně přeložit sídlo svého dvora do Prahy a v prosinci téhož roku získal od českých stavů značné fi nanční prostředky na úpravy Pražského hradu. Praha jako opětovné císařovo sídelní město získala prestižní postavení a v poslední čtvrtině 16. století zde bylo postaveno mnoho rezidencí, v nichž sídlila jak domácí šlechta, tak diplomatičtí představitelé evropských zemí.


Tuto knihu České a evropské dějiny v souvislostech koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Fragment.cz

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku České a evropské dějiny v souvislostech:

České a evropské dějiny v souvislostech
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka