Autor: Irena Mužíková
Nakladatelství: MV knihy
Rok vydání: 2025
Formát: 173 × 248 × 23 mm
Vazba: pevná
Počet stran: 184
Cena: 299 Kč
Ať už hledáte inspiraci pro sváteční pečení, nebo jen chcete nahlédnout pod pokličku života na Valašsku, tato kniha vám přinese chuť k jídlu, ale i k objevování. Sladké Valašsko je pozvánkou do kraje, který má v sobě kouzlo dávných dob, duši širokou jako nekonečné tamní pastviny a poctivost, která zahřeje vaše srdce.
Vydejte se na cestu do Velkých Karlovic, srdce Valašska – kraje, kde tradice voní po trnkách, medu a pečených jablkách. Sladké Valašsko je originální sbírkou místních receptů na lahodné laty, frgály a další regionální dobroty. Také je to kniha plná příběhů, které vás přenesou do světa valašských pastvin, starobylých chalup a řemesel předávaných z generace na generaci.
O autorce knihy Sladké Valašsko:
Irena Mužíková pracuje řadu let jako kuchařka v mateřské školce ve Velkých Karlovicích. Je nejen skvělá kuchařka, ale i cukrářka. Navíc se zajímá o historii našeho kraje, její maminka Marie Vašutová zpívá v ženském sboru Karlovjanky. Pracovitá Irena nyní spojila všechny své záliby a výsledkem je zajímavá a netradiční kniha nazvaná Sladké Valašsko.
Ať už hledáte inspiraci pro sváteční pečení, nebo jen chcete nahlédnout pod pokličku života na Valašsku, tato kniha vám přinese chuť k jídlu, ale i k objevování. Sladké Valašsko je pozvánkou do kraje, který má v sobě kouzlo dávných dob, duši širokou jako nekonečné tamní pastviny a poctivost, která zahřeje vaše srdce.
Vydejte se na cestu do Velkých Karlovic, srdce Valašska – kraje, kde tradice voní po trnkách, medu a pečených jablkách. Sladké Valašsko je originální sbírkou místních receptů na lahodné laty, frgály a další regionální dobroty. Také je to kniha plná příběhů, které vás přenesou do světa valašských pastvin, starobylých chalup a řemesel předávaných z generace na generaci. Poznáte současné způsoby domácího pečení, které je v Karlovicích trochu jiné než v dalších částech země. Objevte Valašsko, kraj proslavený svou pohostinností, a poznejte příběhy míst, které dodnes inspirují, a lidí, kteří s láskou uchovávají i v moderní uspěchané době dávné zvyky.
Nechte se okouzlit Valašskem – krajem, který je jako žádný jiný.
Rozhovor s Irenou Mužíkovou:
Co vás přivedlo k vaření a pečení? Byla to rodinná tradice, nebo jste si k němu našla cestu sama?
Mamka vždycky ráda vařila a pekla, takže k tomu vedla i nás. Jelikož jsem vyučená kuchařka a k cukrařině nemám daleko, pečení mě začalo bavit.
Jaké jsou nejoblíbenější valašské recepty, které často připravujete?
Mezi mé oblíbené recepty patří třeba valašská kyselice, osuchy, bramboráky nebo malé svatební koláče.
Máte nějaký recept, který se ve vaší rodině předává z generace na generaci?
Určitě je to »míša« řez nebo piškotová roláda se zavařeninou, kterou často připravovala mamka.
Jaké suroviny považujete za nejdůležitější pro pravou valašskou kuchyni?
Mezi takové suroviny patří určitě brambory, zelí, uzené maso, vepřové, mléko, tvaroh... Je toho spousta, záleží na tom, co člověk chce připravovat.
Jaký dezert nejraději připravujete?
Moc ráda dělám třeba kakaové měsíčky, nebo piškotová těsta s krémem, želatinou či ovocem – takzvané řezy na plech.
Existuje nějaký recept, který se vám dlouho nedařilo zvládnout, ale nakonec jste ho pokořila?
Medové řezy.
Jak se připravujete na pečení pro větší oslavy? Máte nějaké osvědčené tipy na organizaci práce?
Chuť a píli – to je nejdůležitější v každé práci. Pak jde všechno samo. Vždy ale začínám péct takzvané suché cukroví, korpusy, a na konec plním a zdobím.
Kde čerpáte inspiraci pro své recepty? Z tradice, knih, nebo třeba na internetu?
Nejraději peču podle starých osvědčených receptů po babičkách a tetičkách. Někdy vyzkouším i recept z nějakého časopisu, ale to opravdu málokdy.
Jak se liší pečení pro děti v mateřské školce a na rodinné oslavy?
V mateřské škole se samozřejmě musíme držet norem. Pečení na rodinné oslavy – to je prostě to, na co má člověk chuť. (smích)
Co vás nejvíce baví na práci kuchařky v mateřské školce?
Nejkrásnější je ta pochvala od dětí, proto to děláme. Baví mě na tom hlavně to, že člověk vaří s láskou.
Jaký je váš vztah k folklóru? Vaše maminka zpívá se sborem Karlovjanky…
Karlovjanky jsou moc dobré, že takhle vytrvávají. Každá činnost nebo profese se musí dělat s chutí a láskou, a to ony dělají. Také ráda tancuji a zpívám, ale pro sbor to není. (smích)
Které valašské tradice se snažíte uchovávat i prostřednictvím vaření a pečení?
Například o Velikonocích na Velký pátek se nejí maso – a to dodržujeme doma i ve školce. Tradičně také peču beránka.
Máte nějakou radu pro začátečníky, kteří chtějí začít s pečením?
Mělo by je to bavit.
Jaké pečivo nebo dezerty děti ve vaší školce nejvíce milují?
Muffiny a palačinky.
Jak vnímáte rozdíl mezi moderními trendy a tradiční valašskou kuchyní?
Valašsko bylo chudý kraj a hospodyně vycházely ze surovin, které si doma vyprodukovaly, jako byly například brambory, tvaroh, mléko, vejce. To většinou bývalo v každé chalupě. Moderní kuchyně často zahrnuje exotické suroviny, které se k nám dováží ze zahraničí, třeba avokádo, nebo mořské plody. To pak přináší bohatší možnosti a větší škálu chutí.
Jaké je vaše oblíbené roční období z hlediska vaření? Připravujete třeba sezonní speciality, které se jindy nedělají?
Vysloveně oblíbené období nemám, ale když je třeba léto a dozrávají švestky, ráda vařím švestkové bramborové knedlíky, kynuté švestkové laty nebo jablkové štrúdly.
Máte nějaké osvědčené triky, jak dosáhnout dokonalého kynutého těsta?
Mít dobrý recept. (smích) Ale aby bylo těsto chutné a dobře se s ním pracovalo, doporučuji zvolit jen žloutky a tuk můžeme nakombinovat – například sádlo, Heru nebo olej, a hlavně dobře vypracovat. Když se v těstu tvoří bubliny a nelepí se na vařečku, je správně udělané.
Stalo se někdy, že vám pečení nevyšlo podle plánu? Jak jste si s tím poradila?
Kdysi mě s dcerou odvezli do nemocnice a já měla zrovna domluvenou zakázku pro rodinu. Nakonec se to však zvládlo v termínu.
Máte sny nebo plány do budoucna, které by se týkaly pečení nebo kuchařství?
Ani ne, stačí mi to, co mám, a jsem za to ráda.
Jakou radu byste dala někomu, kdo by chtěl následovat vaše kroky a věnovat se vaření a pečení profesionálně?
Neházet hned flintu do žita, jak se říká. A pamatovat na to, že trpělivost přináší růže. Prostě to zkoušet dál, i když se něco nedaří.
Tuto knihu Sladké Valašsko koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství MV-knihy.
Foto: MV knihy / Václav Nekvapil
Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz
Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz