Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výtvarné hrátky napříč kontinenty

18. 11. 2011 | Knižní tipy
Název knihy: Výtvarné hrátky napříč kontinenty
Autor: Mgr. Vondrová Petra, Ph.D.
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2011
Počet stran: 176 str.
Cena: 229 Kč

Hlavními průvodci didaktického textu zkušené pedagožky a výtvarnice jsou sedmiletý Patrik, pětiletá Darinka a jejich maminka. Všichni tři nejen rádi cestují, ale hlavně tvoří - nejrůznějšími technikami a z nejrůznějších materiálů. Knížka je členěna na tři hlavní kapitoly (Evropa, Asie, Afrika).

Celkově najdeme v knize dvacet čtyři lekcí, v nichž se děti například pokoušejí hledat informace o slavné osobnosti, která pochází z dané země, výtvarné hrátky napříč kontinentypřipravují typické jídlo dle receptu, učí se základní slova jazyka konkrétní země. Následuje realizace výtvarného dílka.

Při práci se autorka nechává inspirovat přírodou, krajinou, historií a uměním míst, o kterých vypráví. Tvoří z různých zbytkových a odpadových materiálů a přírodnin. Součástí každé lekce je černobílý náčrt výrobku, v příloze pak najdeme barevné fotografie vybraných děl, křížovky a originální kreslené mapy.
Kniha je určena pedagogům ZŠ a ZUŠ, ale také všem tvořivým rodičům.

V knize najdete:


-    Zeměpisné motivované tvoření
-    Křížovky, slepé mapy, hry
-    Didaktické postupy a obrazový materiál

O autorce:


Mgr. Vondrová Petra, Ph.D.

Autorka je odbornicí v oblasti pedagogiky a výtvarné výchovy pro předškolní děti a žáky prvního stupně základní školy. Vystudovala Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obor český jazyk a výtvarná výchova. Dlouhodobě se zabývá problematikou současného výtvarného umění a jeho přiblížení se nejmladším dětem, didaktikou a metodikou výtvarné výchovy, vývojem dětské kresby. Svou pozornost věnuje také beletrii pro děti.

Ukázka z knihy:


Sedmiletý Patrik, pětiletá Darinka a jejich maminka jsou průvodci
po vybraných zemích tří světových kontinentů. Všichni tři rádi cestují a také
rádi tvoří různé výrobky. Inspiraci ke své tvorbě nacházejí právě na cestách po Asii, Africe a Evropě.Maminka Patrikovi a Darince vypravuje o místech, která navštěvují, připravuje pro ně úkoly související s konkrétní zemí a děti se je snaží vyřešit za její pomoci. Kromě toho se věnují tvorbě výtvarných dílek inspirovaných cestou, kterou právě podnikají.

Knížka obsahuje tři hlavní kapitoly: I. Evropa, II. Afrika, III. Asie. V každé
kapitole najdeme osm lekcí, které se jmenují dle vybrané země ležící na daném kontinentu. V první kapitole Evropa se Patrik s Darinkou seznamují s Nizozemím, Itálií, Řeckem, Švýcarskem, Španělskem, Francií, Norskem a Velkou Británií. Ve druhé kapitole věnované africkému kontinentu se děti vydávají poznávat Ghanu, Nigérii, Tunisko, Maroko, Jihoafrickou republiku, Keňu, Etiopii a Madagaskar. Ve třetí kapitole cestují děti s maminkou po Asii. Navštíví Japonsko, Čínu, Thajsko, Filipíny, Indii, Rusko, Turecko a Nepál.

Každá kapitola má svůj vlastní úvod, v němž maminka děti seznámí s vybraným kontinentem. Maminka dětem vypravuje o řekách, jezerech, horách
i velkých městech, která se na daném kontinentu nacházejí. Vypravuje jim
i o rostlinách a stromech, které zde rostou, o zvířatech i typických národech,
které tu žijí. Při vyprávění současně děti pracují s mapou příslušného světadílu a hledají města, jezera, řeky, hory apod. na mapě. Součástí každé úvodní lekce k danému kontinentu je i výtvarná realizace.

Celkově najdeme ve všech třech kapitolách dvacet čtyři lekcí. Každá z lekcí
má svůj cíl, motivační fázi, ve které maminka dětem vypravuje o vybrané zemi.
Následují tři až čtyři drobné úkoly. Děti se pokoušejí hledat základní informace
o konkrétní zemi, pracují s mapou dané země, učí se základní slova jazyka,
kterým se v příslušné zemi mluví, hledají informace o slavné osobnosti, která
z oné země pochází, zkouší připravit typické jídlo dle receptu apod. Následuje
realizace výtvarného dílka. Děti se inspirují pro tvorbu historií, uměním, kuchyní, krajinou… dané země. S realizací dílka souvisí dílčí motivace, seznam potřebných pomůcek a materiálů k tvorbě, postup tvorby dílka, zakončení a obměna tvorby.

Při práci děti využívají nejčastěji zbytkový a odpadový materiál nebo přírodniny. Tvoří z různých zbytků textilií, plastových kelímků,
papírových krabiček nebo ruliček, případně z jiných již nepotřebných předmětů. Děti při tvorbě střídají i různé výtvarné nástroje – štětec, houbičku nebo drátěnku na nádobí, starý kartáček na zuby apod., ale vyzkoušejí si i rozmanité výtvarné techniky – malují, tvoří obtisky, koláže, prostorové práce, modelují z modelíny i rychleschnoucí hmoty, vyzkoušejí si i grafickou techniku  linoryt.

Některá dílka tvoří Patrik s Darinkou jako jednotlivci, další z nich jako dvojice.
Pracují doma, ale i přímo v přírodě.Součástí každé lekce je i černobílý náčrt výrobku. V knížce objevíme i barevné fotografi e vybraných děl. Každá lekce v kapitole Evropa obsahuje navíc krátké seznámení s vybranou uměleckou osobností, která danou zemi proslavila. A tak se Patrik s Darinkou dozvídají o životě nizozemského malíře Vincenta van Gogha, o tvorbě švýcarského sochaře J. Tinguellyho nebo italského umělce M. Merze, seznamují se s řeckým sochařem Nondou, španělským architektem Gaudím nebo s norským malířem E. Munchem, francouzským malířem A. Renoirem a anglickým malířem D. Hockneym.V příloze knížky nalezneme i další zeměpisně motivované úkolky – děti řeší tajenky nebo doplňují mapy. S řešením úkolků pomáhají dětem rodiče, prarodiče, starší sourozenci nebo kamarádi.

Tuto knihu Výtvarné hrátky napříč kontinenty koupíte v knihkupectví a na internetové stránce nakladatelství Grada.

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Beránek