Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Betlémy, historické hračky a skleněné kuriozity

14. 12. 2015 | Kultura
Výstava pod záštitou primátora statutárního města Brna
ing. Petra Vokřála


Nejvíce betlémů z nejrůznějších materiálů, včetně miniatur, tentokrát vystaví sběratelka Naděžda Parmová z Blanska (její sbírka čítá přes 530 kusů – s převahou papírových betlémů). Představíme autory patřící ke zlatému betlémářskému fondu - Marie Fischerová-Kvěchová, Jiří Knapovský, Milan Janáček, dále současné tvůrce jako Jarmila Haldová, Helena Horálková, Jaroslav Martínek, Tatjana Kulina nebo František Hruška (obraz K Ježíškovi, malovaný injekční stříkačkou). Nejstarší budou asi originály tlačených betlémů a malé betlémky reklamní. Převažují betlémy papírové, ale u miniatur jsou zastoupeny materiály jako sklo, keramika, kov, vosk a další.

Doplňují je solitérní kusy ze skromnějších sbírek nebo přímo od samotných tvůrců. Zajímavá bude kolekce historických betlémů z aukčního domu AAA Brno. Dále každoroční „klasika“ – betlémy perníkový, z vizovického pečiva, těstovinový nebo z kukuřičného šustí.

Letohrádek MitrovskýchLetohrádkovským bonusem letošní výstavy je čerstvě vydaný – papírový – Starobrněnský betlém od oblíbené ilustrátorky Jany Moštkové. Tato betlémová novinka je vytvořena ze známých staveb vytvářejících pozadí pro narození Ježíška a také z osobností, které se ke Starému Brnu pojí (např. Eliška Rejčka, Raduit de Souches, Antonín Arnošt Mitrovský, Johann Gregor Mendel, Leoš Janáček) a sklánějí se nad jesličkami – před letohrádkem. Tento betlém je určený také k prodeji.

Pod bohatě nazdobenými stromečky najdete historické hračky ze sbírky manželů Pecháčkových z Rychnova nad Kněžnou. Nádherné domečky a pokojíčky pro panenky, kuchyňky, ve kterých se dalo skutečně vařit, zmenšené koloniály a cukrárna s pekárnou, chlapecké hračky, hry a houpací koně, medvědi a celé rodiny panenek vám určitě připomenou i vaše rozzářené dětské oči při rozbalování dárků.

Letošní zajímavostí jsou originální miniatury z dílny Leopolda Heneše z Třebenic u Třebíče - středoevropského rekordmana, který vytváří umění „trpělivých lahví“. Tento zajímavý obor stavění v lahvi má třísetletou tradici a pan Heneš je jeho pokračovatelem. Na výstavě představí kuriózní předměty s vánoční a zimní tématikou, jak jinak, než šikovně vložené do nejrůznějších lahví, ale i žárovek. Výstavu doplní vánoční floristické dekorace, pryskyřicí vonící stromečky a historické vánoční ozdoby od 30. do 90. let 20. st.

4. prosince 2015 - 10. ledna 2016; otevřeno 10 – 16 h.,
denně kromě pondělí a 24. 12., 31. 12. 2015, 1. 1. 2016;
25. a 26. 12. 2015: 13 – 17 h.

Dospělí: 85 Kč, Senioři a studenti VŠ: 55 Kč, Studenti SŠ: 45 Kč,
Děti ZŠ: 40 Kč, Děti MŠ: 20 Kč

výstava betlémů a hraček





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Betlémy, historické hračky a skleněné kuriozity:

Betlémy, historické hračky a skleněné kuriozity
Betlémy, historické hračky a skleněné kuriozity
Betlémy, historické hračky a skleněné kuriozity
Betlémy, historické hračky a skleněné kuriozity
Betlémy, historické hračky a skleněné kuriozity
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !