MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 13.05. 2024
Dnes má svátek Servác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Botanická zahrada Praha – Jarní novinky

22. 02. 2012 | Kultura
Prvním jarním poslem jsou v botanické zahradě v Troji orchideje. Letos již sedmý ročník výstavy (17. 2. – 4. 3.), při které se naplní tropický skleník Fata Morgana exotickou krásou orchidejových květů, zahájily 16. 2. paní radní Helena Chudomelová a zpěvačka Marie Rottrová.

Jarní sezóna začne 1. dubna a pro návštěvníky je přichystáno hned několik novinek:

Lavičky dvanácti měsíců na Pivoňkové louce

Pivoňková louka se od loňského roku, kdy byla zpřístupněna denně, stala Botanická zahrada Praha – Jarní novinkyjednou z nejnavštěvovanějších expozic v severní části zahrady. A proto jsme se dohodli s výtvarnicí Adrianou Skálovou, která je autorkou instalací Čtvero ročních období, že brány, které symbolizují střídání ročních dob, čtyři lavice a trůn, z něhož aktuální roční období Zahradě kraluje, bude doplněn o lavičky. Každý z dvanácti měsíců získal svoji lavičku. Na každé je vyryté příslušné znamení zvěrokruhu, takže je návštěvníci bezpečně identifikují. Z dílny téže autorky a jejího dvorního mistra truhláře pana Petra Nepustila je také dřevěné pítko na Pivoňkové louce.

Stráň – panorama s výhledem na vřesoviště

Stráň – a na ní pasoucí se železné lamy výtvarníka Lukáše Raise jsou jednou z nejhodnotnějších expozic botanické zahrady. Nevytvářeli ji zahradníci, ale sama příroda. Díky péči zahrady se zde na mnoha místech dochovala vzácná stepní květena a zvířena. Z tohoto místa jsou také krásné výhledy na hlavní město. V loňském roce byla tato expozice doplněna o obrovské panorama, na němž se mohou návštěvníci přesvědčit, že z botanické zahrady je možné dohlédnout až na hradiště Závist na Zbraslavi.
Prvního dubna bude na Stráni slavnostně odhaleno ještě panorama s výhledem na jedno ze dvou v Troji dochovaných vřesovišť – na Pustou vinici, okolní část obce Troja a Holešovice.  

Včelařská expozice

Stráň se také pochlubí dalšími lavicemi z dílny výtvarníka Lukáše Gavlovského. Na Stráň navazuje několik zpustlých zavádek, které dostala v loňském roce Botanická zahrada svěřené do své péče Zřizovací listinou. První Botanická zahrada Praha – Jarní novinkyz nich bude zbavena plotů, vyčištěna a v průběhu léta zde vznikne drobná včelařská expozice i s několika včelími úly. Kdo ví, třeba si v budoucnosti budou návštěvníci kupovat nejen víno z botanické zahrady, ale také med. Kromě včel domácích bychom zde chtěli představit také divoké druhy včel, které mají v přírodě Trojské kotliny své nezastupitelné místo.

Pozorovatelna žab a čolků

Rekonstrukcí pozdě na podzim prošlo také jezero v severní části Venkovní expozice. Do té doby sloužilo pouze jako nepříliš esteticky zajímavá zásobárna vodních rostlin, nikoli jako jezero expoziční. Koncem října dostalo novou tvář, bylo doplněno molem z masívního dřeva (opět od výtvarníka Lukáše Gavlovského) a lavicí, na níž bude možno v klidu posedět a pozorovat žáby a čolky, kteří se sem na jaře stahují z celého okolí, aby vodní plochu využili ke kladení vajíček. I díky nim jsme rekonstrukci stále odkládali – na jaře jsme čekali, až nakladou vajíčka, pak až pulci žab ukončí svůj vývoj a mladí čolci ztratí své keříčkovité žábry a opustí plochu. Věříme, že se tato největší vodní plocha botanické zahrady stane hitem letošní sezóny.

Navigační systém pro hendikepované návštěvníky

Velkou pozornost věnuje zahrada hendikepovaným návštěvníkům. Již před více než 15 lety jsme začali připravovat výstavy pro zrakově postižené. Výstavy se postupem času ukázaly jako nedostatečné, vždyť celá zahrada je úžasná, a to nejen pro vidoucí, ale i pro zrakově postižené. V neděli 1. dubna bude veřejnosti představen unikátní diskrétní navigační systém, který na Botanická zahrada Praha – Jarní novinkyšedesáti sloupcích diskrétně šeptá do oušek návštěvníků zajímavé informace nejen o rostlinách.

Přístřešek ve vinici sv. Kláry

Milovníci naší vinice sv. Klára uvítají přístřešek, který nově chrání historický vinařský lis z roku 1801 i návštěvníky před nepřízní počasí. Dřevěná konstrukce zastřešení trochu připomíná rogalo a je nad terén a lis vynášena dřevěnými podporami, které porůstá réva vinná. Tento moderní přístřešek zajímavě doplňuje památkově chráněnou vinici a ukazuje, že je možná symbiosa moderního a historického. Posezení pod přístřeškem s vyhlídkou na Zoologickou zahradu může být ještě umocněno kvalitním vínem ročníku 2011, které bude od dubna v prodeji ve vinotéce.

Banka vůní vín

Věříme, že návštěvníci vinice ocení i Banku vůní vín, kterou jsme připravili společně se sochařem Lukášem Raisem. Železná konstrukce evokuje pokroucený keř vinné révy a v jejích úponcích a stylizovaných květech se nachází kapsle s vůněmi. Zatím jich je šestnáct. Expozice budou samozřejmě doplněny dalším mobiliářem, speciálně dřevěnými lehátky, na nichž je možnost se slunit.

Věříme, že rok 2012 bude v pražské Botanické zahradě patřit k těm úspěšným.


Zdroj: Botanická zahrada Praha

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !