Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nová instalace pražských OBRů vyrostla na Klárově

7. 10. 2009 | Kultura

Nový projekt „Krychle“ představí výtvarná skupina Obr. ve veřejném prostoru na Klárově od 29. 9. do 18. 10. 2009. Výstava byla v pražském parku zahájena dne 29. 9. 2009. Vernisáže se zúčastnil kurátor Martin Dostál a výtvarníci Pepa Achrer, David Hanvald, Martin Krajc, Karel Štědr, Vojtěch Zita a Amar Mulabegovič.

Výstava Krychle je společným projektem tří ateliérů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze: architektury, grafického designu a malby. Jedná se o venkovní expozici maleb a grafik v architektonicky propracovaných nosičích – krychlích. Ty vymezují dílu určitý prostor, který je chráněný a zároveň i přístupný.

vystavaHloubka rámu chrání dílo před přímým slunečním zářením, zatímco vnitřní světlo zajišťuje stálou viditelnost výstavy i v noci. Autorem architektury krychlí a jejich instalace je Vojtěch Zita z Ateliéru architektury VŠUP. Výstava prezentuje velkoformátové malby výtvarné skupiny Obr., mezi které patří Pepa Achrer, David Hanvald, Martin Krajc, Karel Štědr. Grafické ztvárnění výstavy navrhl Amar Mulabegovič z Ateliéru grafického designu VŠUP.

Výstava má za cíl představit činnost mladé generace umělců (architektů, grafických designérů a malířů) širší veřejnosti i těm, kteří by za normálních okolností výstavu v kamenné galerii nenavštívili. Umístěním výstavy do exteriéru města, do jeho běžného provozu, demonstrují, že moderní umění nepatří jen do izolace výstavních prostor, ale je určeno lidem.

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, jakožto hlavní organizátor výstavy, podporuje mladé výtvarníky a kurátory, kteří představují tvůrčí potenciál pro následující desetiletí. Možnost experimentu a hledání generační platformy, kterou škola umožňuje, je značným přínosem nejen pro konfrontaci a názorové tříbení výtvarníků začínajících svou profesní dráhu, nýbrž také pro školu samotnou.

Krychle je jedním z velice zajímavých projektů, který vede ke spolupráci více ateliérů. Je to projekt na pomezí užitého a volného umění, s konceptem přenesení „galerie“ do ulic. Na rozdíl od doposud realizovaných projektů na téma umění v ulicích je Krychle projektem výjimečným svým rámcem, neboť nabízí možnost vystavit i počasí neodolná díla.

vystavaVýtvarná skupina Obr. je čistě malířskou skupinou ovlivněnou vzájemným přátelstvím studentů z pražských výtvarných škol VŠUP a AVU. Jednotliví členové neusilují o jednotný výtvarný projev, zásadní pro ně je v dnešním světě konceptuálního umění médium obrazu. Mezi „Obry“ patří: JOSEF ACHRER (*1982, AVU), DAVID HANVALD (*1980, VŠUP), MARTIN KRAJC (*1984, AVU) a KAREL ŠTĚDRÝ (*1985, VŠUP).

Karel Štědrý a Martin Krajc se věnují tématům hiphopové kultury a snaží se je zapojovat do širší souvislosti s klasickou malbou. David Hanvald používá při práci racionalistických přístupů a pravidel (například hra Inspiro), které mu připomínají zákony fungující ve společnosti. Josef Achrer se vrací ke kořenům společnosti samotné a podstatou jeho práce je vztah ke zbytkům přírody, ve které se pohybujeme.

David Hanvald, Karel Štědrý a Ondřej Maleček pocházejí z ateliéru STANISLAVA DIVIŠE (VŠUP). Martin Krajc s Josefem Achrerem z ateliéru MICHAELA RITTSTEINA (AVU). Diviš i Rittstein výrazně ovlivnili a pozitivním směrem usměrnili tvorbu svých mladých studentů.

Obři“ se tak mohou už teď pochlubit například vítězstvím v konfrontační soutěži ARSkontakt (David Hanvald), Seat Arte emocion (Martin Krajc), zastoupením ve sbírce kutnohorské galerie Felixe Jeneweina (Ondřej Maleček, David Hanvald), účastmi na sympoziu v Toledu (Josef Achrer), nebo realizací nástěnných maleb podle návrhu Zdeňka Sýkory v Mezinárodním středisku letového prostoru v Jenči (Karel Štědrý, David Hanvald). Většina z nich má za sebou již dvacítku kolektivních výstav.


Zdroj: VSUP.cz

Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !