8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bezdrátové sítě nemusí být chráněné

14. 04. 2009 | Technika
Počítačoví uživatelé, kteří si doma vytvořili bezdrátovou internetovou síť, se často vystavují nebezpečí. Jak zjistil časopis Which? Computing, výrobci v mnoha případech neradí uživateli, jaké základní kroky podstoupit k ochraně jejich sítě a jejich dat proti zneužití. Například šest z jedenácti routerů nedonutilo uživatele změnit přednastavené heslo, ani mu možnost změny nenavrhlo.

Časopis zjistil od výrobců, jaké kroky je třeba podstoupit pro zabezpečení sítě.
Pokud zůstane vaše síť nezajištěná, mohou se na ni napojit další uživatelé. Ti mají přístup k vašim souborům v síti, nebo sdílejí internetové připojení. Pokud provozují na internetu ilegální činnost (např. sdílení pirátských souborů) vypadá to, jako byste tuto činnost provozovali vy.

Nikdo není rád omezován a v době bezdrátových technologií ani nemusíte být. Bezdrátový router vám umožní pracovat z kteréhokoliv pokoje v domě a zůstat připojen k internetu. Bezdrátový router vytvoří základ domácí sítě, ve které spolu mohou jednotlivá zařízení komunikovat. Navíc má mnoho routerů vestavěný ADSL modem, takže síť funguje i jako bezdrátové připojení k internetu. Pokud si však svůj router nezajistíte, lze se na vaši síť jednoduše napojit ze zařízení v blízkosti. To může zpomalit připojení k internetu, ale někdo může i zneužít vaše soukromé soubory nebo provádět nelegální činnost zdánlivě z vašeho počítače.

Bezpečnostní nastavení
Při testování zařízení jsme se proto zaměřili na bezpečnostní prvky. Očekávali jsme, že průvodce nastavením donutí uživatele zajistit síť co nejlépe. Bohužel většina routerů nenutí uživatele změnit heslo a jen tři navrhly uživateli změnit jméno sítě. Bez znalosti jména a hesla je těžší se do sítě připojit. Testovali jsme , jak jednoduché je nastavit a změnit tyto údaje.

Bezdrátový svět
Většina lidí pravděpodobně použije bezdrátovou síť k připojení k internetu z notebooku. Je ale mnoho dalších možností, jak síť využít. K síti se může připojit mnoho mobilních telefonů, včetně např. telefonu iPhone. Tak lze přenášet bezdrátově data mezi mobilním telefonem a počítačem, a tak si například zálohovat seznam kontaktů. Některé fotoaparáty lze také bezdrátově připojit, takže si můžete uložit nebo vytisknout fotografie. Tiskárny s bezdrátovým připojením umožní přímé vytisknutí souboru z fotoaparátu nebo mobilního telefonu. Herní konzole se také mohou na síť připojit, což umožní hrát online hry proti jiným hráčům nebo si stáhnout hry nové.

Návod na zajištění domácí sítě proti zneužití

Změňte si jméno sítě
Všechny bezdrátové sítě mají jméno (které se někdy nazývá SSID). To lze změnit při nastavování routeru. Změňte ho na jméno, které neodhaluje vaši identitu ani typ routeru, který používáte.

Nevysílejte jméno sítě
Můžete zakázat routeru, aby vysílal jméno sítě. Tak bude pro člověka zvenku složitější vaši síť najít.

Změňte heslo
Pokud se někdo dostane do vaší sítě, může lehce uhodnout heslo, pokud ho uživatel nezmění. Mnoho routerů je prodáváno se snadno odhalitelnými hesly jako např. „admin“.

Zakódujte síť
Svou síť můžete zakódovat, což ještě více ztíží případné připojení zvenčí. Návod k použití by měl obsahovat instrukce, jak to provést. Starší systémy známé jako WEP nejsou tak bezpečné jako novější systémy WPA, ale i ty starší jsou lepší než žádné kódování.

Vypněte bezdrátovou síť
Pokud jsou vaše počítače blízko modemu, je vhodnější se připojit přes ethernetové kabely. Tak můžete zůstav v klidu, že se k vaší síti nikdo nepřipojí.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Všechno je složitě zakódované a přesto se mi stalo, že nějaký bezsásadový hacker mi vybral e-mailovou schránku i adresář. Byly tam hodně důvěrné informace, nejpracnější bylo získat všechny adresy zpět a dnes již maily, které jsou osobního charakteru, mažu. Je škoda, že vše se dá zneužít, jsou mezi námi lidé, kterým není nic svaté.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles