Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na jaké doklady lze cestovat do schengenu

6. 02. 2008 | Technika
Po vstupu České republiky do schengenského prostoru dne 21. prosince 2007 se i nadále vyžaduje k překročení státních hranic ČR platný cestovní doklad.

Občané mladší 15 let, kteří necestují do zahraničí s rodičem, jenž je nemá zapsané v cestovním dokladu, anebo v doprovodu jiné osoby než rodiče, anebo samostatně, budou i nadále používat cestovní pasy. Občané mladší 15 let, kteří byli zapsáni do cestovního dokladu rodiče přede dnem 1. září 2006, smějí vycestovat do zahraničí bez vlastního cestovního dokladu spolu s rodičem, v jehož cestovním dokladu jsou zapsáni.

Na jaké doklady lze cestovat do schengenu Občané starší 15 let používají k cestám do zahraničí cestovní pas, a jedná-li se o cestu do členského státu Evropské unie, mohou nadále používat jako cestovní doklad i občanský průkaz. "Občanům nedoporučujeme k vycestování do členského státu Evropské unie použít občanský průkaz, který má oddělenu vyznačenou část (to znamená odstřižený roh z důvodu změn povinných údajů zapisovaných do občanského průkazu). Mohou vzniknout problémy při pobytu na území členského státu Evropské unie, protože oddělení vyznačené části může být orgány členských států Evropské unie a dalšími subjekty (ubytovacími zařízeními, půjčovnami, a podobně) považováno za zneplatnění občanského průkazu, popřípadě jeho poškození," upřesnila nám dnes Zdeňka Tomášová, vedoucí odboru správních činností Ministerstva vnitra (MV).

Při společném cestování občanů mladších 15 let v rámci Evropské unie s rodičem, v jehož občanském průkazu jsou zapsáni, mohou vzniknout problémy, neboť namísto data narození a pohlaví se u zápisu dítěte uvádí pouze rodné číslo, které je pro cizí státní orgány nesrozumitelné (vyjma Slovenské republiky).

Na jaké doklady lze cestovat do schengenu Od 1. března bude možné opětovně zapisovat děti (občany mladší 10 let) do cestovního dokladu rodiče, a to na základě novely zákona o cestovních dokladech. Zápisy v cestovních dokladech rodičů o dětech do 15 let provedené do konce srpna roku 2006, zůstávají v platnosti.

Vstupem ČR do schengenského prostoru došlo ke zrušení kontrol na vnitřních hranicích, včetně kontrol cestovních dokladů občanů ČR. Vnitřními hranicemi se rozumí hranice mezi státy patřícími do schengenského prostoru. V případě ČR to jsou hranice se všemi sousedními státy, protože společně s ČR vstoupily do schengenu i Polsko a Slovensko.

Dne 21. prosince byly zrušeny kontroly na pozemních hranicích a 30. března budou zrušeny i kontroly na mezinárodních letištích, pokud se bude jednat o let do státu patřícího do schengenského prostoru. "Je třeba zdůraznit, že se jedná o hraniční kontroly na letištích, standardní bezpečnostní kontroly budou samozřejmě prováděny nadále," zdůraznila Tomášová.

Zdroj: WEB Reporter

Hana Houbičková
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vyjet si s obcanskym prukazem....treba az do Belgie......jeste tak mit dost financi na cestovani, to by clovek jezdil, tam, co v mladi nestihl a nevidel
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles