Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se staví sen: Velká proměna

20. 01. 2023 | Televizní tipy
Tomáš s Annou jsou stateční mladí rodiče, s nimiž se osud nemazlil. Kvůli genetické vadě, kterou mají oba dva, se jim narodilo dítě, které trpí vzácným onemocněním. To jim obrátilo život naruby. Aninka vyžaduje nepřetržitou péči a pro rodiče je těžké srovnat se s její diagnózou i prognózou. Poradit si s bezbariérovým prostorem, a ještě ho designově vymazlit – na to jsou machři Andrea a Marek.

Před dvanácti lety se Anna s Tomášem seznámili na čarodějnické zábavě, od té doby jsou spolu a před čtyřmi lety se vzali. Dříve hodně jezdili ven a po výletech – dnes jsou jejich procházky spíše nahodilé, jelikož Aninku to nebaví – při dlouhém sezení ji vše bolí.

Tomáš rád jezdil na motorce, kterou ještě má. Před třemi lety se dohodli, že s dcerou bude doma tatínek, jelikož v tu dobu maminka vydělávala víc peněz, navíc za kratší pracovní dobu. Celou situaci s dcerou zvládají relativně dobře, oba ale musí na sobě pracovat.

Tomáš zase vnímá, že jsou tady proto, aby udělali dceři co nejlepší život. Dokonce si dělá kurz osobního asistenta. Vzhledem ke specifickým chromozomům, které mají oba dva, je možné, že i další děti budou nemocné.

I tak by ale v budoucnu další dítě chtěli. Nemoc život mladého páru velmi ovlivňuje, všechno se přizpůsobuje dceři a jejím potřebám. Jen výjimečně mohou být spolu někde sami, když hlídá babička.

Jejich přáním je především bezbariérová koupelna. Dům koupili v devátém měsíci těhotenství Anny a byl v takovém stavu, v jakém je dnes. Na dům si vzali hypotéku, udělali kuchyň, nastěhovali se se starým gaučem, osobními věcmi, trochu se zabydleli a jeli do porodnice. Po porodu se vše změnilo – nikdo netušil, jak se jim změní život.

Spodní patro v domě má podlahy v různých výškách – potřebovali by je sjednotit do jedné, což pomůže dceři s částečnou samoobslužností. Mají rádi venkovský a chalupářský styl. Anna má ráda staré věci. V rekonstrukci jim jde o to, aby bylo vše funkční pro Aninku, v designu nejsou nároční. Zvládnou designéři za šibeniční termín předělat jednu místnost nebo snad dvě, tři, čtyři místnosti? A jak se na proměnu dívají designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný? Hodnocení designérů: „Proměna to byla – bez přemýšlení – jedna z nejtěžších a nejnáročnějších.

Nápad, co s tím uděláme, jsme měli skoro hned, ale příprava a vlastní realizace byla nesmírně
náročná. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda to stihneme. Proti nám bylo hned několik skutečností. Velké výškové rozdíly podlah k vyrovnání, náročná velká koupelna, která po odkrytí stála na nezpevněném podkladu, rozvody elektro v žalostném stavu, které jsme museli kompletně předělat. Stavba musela nasadit své síly 24 hodin denně, aby se vše zdařilo.

Ale jinak to byla proměna pro lidi s dalším velkým příběhem, na kterou budeme strašně rádi Jak se staví sen: Velká proměnavzpomínat. Ty strasti na stavbě nám jejich radost prostě zase přebila. Vidět Aninku, jak přirozeně ihned objeví svůj domeček a projede se bez asistence bezbariérovým prostorem až na toaletu, bylo k nezaplacení.

Zásadním úkolem, ale i zásadním problémem bylo vyrovnání podlah mezi obývákem s kuchyní, vstupní halou a koupelnou. Tím jsme chtěli umožnit bezbariérové užívání těchto prostor pro malou Aninku, která se pohybuje na provizorně udělaném odrážedle a do budoucna to bude na invalidním vozíku. Tento úkol se také ukázal jako neřešitelný v časovém rozpětí pěti dnů. Proto jsme přistoupili k nestandardnímu řešení a velký výškový rozdíl cca 5 cm jsme vyřešili betonem v předstihu.

Styl proměny bychom nazvali moderním venkovem – respekt ke stávajícímu, a přesto zcela současný. V obývacím pokoji s kuchyní byla určující stávající pec, která v prostoru zůstala a my se museli výběrem materiálů přizpůsobit. Zvolili jsme podlahu s rustikálním dřevo dekorem, kuchyni s tmavě zlatavým nádechem, který barevně krásně ladil s pecí.

Mosazné nazlátlé detaily jsme propsali i na kazety dveří a kliky, svítidla a úchytky. Tento materiál působí příjemně staromilsky. Dispozice se zásadně neměnily. V obývacím pokoji jsme pouze přeskládali logičtěji pohovku s TV stolkem a dětský domeček na hraní, který je nově i sklápěcí, aby umožnil při

návštěvách větší počet hostů u stolu. Koupelna zaznamenala více změn. Ta je zcela přepracovaná, a dokonce se povedlo najít místo pro vytoužený velký bezbariérový sprchový kout. Materiálově je laděna do bílých, šedých a černých odstínů v kombinaci s černými a zlatými doplňky. Hodně dominantní je zde zlaté topné těleso v ose místnosti. Starý nábytek jsme tentokrát nevyužili a kompletně jej nahradili novými kousky.“ Těšte se na unikátní proměnu nové série – bude zábavná, dojemná a plná praktických rad.

Partnerem této sezóny pořadu je společnost Raiffeisen stavební spořitelna (www.rsts.cz).

V dalším dílu se můžete těšit na dva pokoje pro dvě sestry.

Premiérový díl Jak se staví sen uvidíte v pátek 20. ledna

ve 22.00 na Primě!!




Zdroj, foto: iPrima


Shelly
Chytrá Žena


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !