Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plechová kavalérie - příběh party kombajnérů z Nepomuku

11. 07. 2011 | Televizní tipy

Příběh party kombajnérů z Nepomuku, kteří se vydávají na žně napříč celou republikou, vypráví český seriál osvědčené tvůrčí dvojice Jaroslav Dietl – Jaroslav Dudek. Plechová kavalerie byla natočena pro Československou televizi v roce 1979 a diváci ho jistě rádi znovu zhlédnou především kvůli skvělým výkonům řady legend českého hereckého nebe.


Seriál Plechová kavalérie Jaroslava Dietla z rolnického prostředí byl natočen v roce 1979. Vypráví o brigádě kombajnérů z Nepomuku na Plzeňsku a o jejich vedoucím Vítu Kubánkovi. V prvním dílu seriálu Plechová kavalérie se brigáda vydává na žňovou anabázi po celém Československu, která startuje na Slovensku, jenže nemá šéfa výpravy. Na toto místo dosadí ředitel Kahovec (Jaroslav Moučka) rostlino-lékaře Kubánka (Jan Hartl).


plechová kavalérieNovopečený šéf nejprve váhá, ale nakonec funkci přijme. Chce totiž sobě i okolí dokázat, že má organizační schopnosti a že náročnou funkci vedoucího brigády zvládne. Hned od samého začátku je však jasné, že ukočírovat partu tvrdých kombajnérů nebude lehké. Postupně si však Kubánek
u většiny získává autoritu, protože dokáže velmi účinně hájit zájmy brigády, i když je občas třeba trochu ho „popostrčit“, o což se stará především kombajnér „táta“ Holeček, který má na něj dohlížet.


Jediným jeho rivalem zůstává nepřizpůsobivý kombajnér Straka, který Kubánkem opovrhuje a dělá si, co chce. Příběh seriálu Plechová kavalérie  nepostrádá ani milostnou zápletku. Jako partnerka hlavního hrdiny vystupuje sympatická Zuzana Šímová (Lenka Kořínková). Když je pak v závěru seriálu Víťovi dávána za vinu nehoda kombajnu, brigáda se za něj postaví. Vyšetřování VB navíc prokáže, že za nehodu mohla Strakova špatná péče o stroj, a Víťa se tak nejen udrží ve funkci, ale nakonec vyřeší i své milostné problémy a předchozí nedorozumění si se Zuzanou vysvětlí.


Ačkoli měl seriál Plechová kavalérie plnit ve své době roli seriózního díla, dnes již působí spíš úsměvně. Hlavní zápletky jsou celkem banální a hrdinové, kteří je řeší, působí mnohdy až komicky. Tedy zřejmě naprosto jinak, než autor původně zamýšlel. Proto většina diváků sleduje seriál spíš z recese a kvůli skvělým výkonům řady legend českého hereckého nebe.


Nesmrtelný tvůrčí tandem


Dva Jaroslavové – Dietl a Dudek – stáli za celou řadou předrevolučních projektů, které se dodnes řadí k divácky nejúspěšnějším v celé historii domácí televizní tvorby. Jako autoři se významně podíleli na vývoji českého a slovenského televizního diváka, především řadou populárních seriálů ze současnosti, od seriálové „vlaštovky“ Rodina Bláhova z roku 1959 přes Ženu za pultem a Nemocnici na kraji města až po „novácký“ seriál Hospoda, který se rovněž letos v létě vrací na obrazovku televize Nova. Většina z nich byla ve své době velice oblíbená a mnohé z nich jsou dodnes úspěšně reprízovány.


Jaroslav Dietl


plechová kavalérieFilmový a televizní scenárista, dramatik a dramaturg se sice v roce 1929 narodil v Chorvatsku, ale ještě v dětství se s rodiči vrátil do Československa… Z reálného gymnázia v Brně přestoupil na textilní
průmyslovou školu, na níž úspěšně odmaturoval v roce 1949. Po ročním studiu na brněnské filozofické fakultě pracoval jako vychovatel učňů. Z Brna se rozhodl odejít do Prahy, protože dostal místo na ministerstvu sociální péče, a počátkem 50. let studoval dramaturgii na filmové fakultě AMU.
Ještě během studií se stal dramaturgem Československé televize. V roce1962 odešel do Československého státního filmu a nakonec se stal spisovatelem z povolání.


Mimo jiné publikoval i v deníku Mladá fronta a humoristickém časopisu Dikobraz. Známý je hlavně díky televizním seriálům Nemocnice na kraji města, Nejmladší z rodu Hamrů, Píseň pro Rudolfa III., Tři chlapi v chalupě, Okres na severu, Muž na radnici, Žena za pultem, atd. Napsal řadu her, některé z nich zfilmoval, případně podle filmu následně vytvořil divadelní hru. Rovněž některé filmy zpracoval jako seriál a obráceně. Rok před svým úmrtím (1985) byl jmenován zasloužilým umělcem.


Jaroslav Dudek


Český divadelní a televizní režisér vystudoval režii na AMU. Po absolutoriu působil nejprve osm let jako divadelní režisér v někdejším Divadle S. K. Neumanna (dnešní Divadlo pod Palmovkou), odkud odešel v roce 1962 natrvalo do Divadla Na Vinohradech kde působil jako člen do roku 1992 a později jako host.


Během angažmá v Divadle S. K. Neumanna se sblížil s herečkou Janou Štěpánkovou, která se stala jeho druhou manželkou. Kromě vynikající divadelní režisérské práce byl i výborný režisér televizní. K jeho nejvýznamnějším televizním počinům patří především seriály Taková normální rodinka, Žena za pultem, Nemocnice na kraji města, Synové a dcery Jakuba skláře, Malý pitaval z velkého města, Případ pro zvláštní skupinu či populární seriál televize Nova Hospoda.


Scénář: Jaroslav Dietl
Režie: Jaroslav Dudek
ČR 1979, drama/komedie


Zdroj: NOVA

Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !