8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šéf na grilu II - Když nemáte oregano, dejte tam dobromysl

18. 05. 2012 | Televizní tipy
Ještě než z grilů našich zahrad, chalup, chat a teras naplno zavoní opékané masíčko, opět přichází s pořadem Šéf na grilu II Zdeněk Pohlreich, aby naše domácí grilování dotáhl začátkem sezony do naprosté dokonalosti. Náhoda přece přeje připraveným!

Šéf na grilu II půjde do ještě větší hloubky, co se týče informací o mase a surovinách, a především přinese další řadu báječných, rychlých i rafinovaných receptů přímo z grilu. Zdeněk Pohlreich začíná svým oblíbeným hamburgerem, pokračuje bylinkovým steakem a bleskovým salátem z pečených rajčat. Při přípravě domácího pesta a vegetariánského špízu se na velkého šéfa přijdou podívat jeho žáci a pedagogové, kterým vděčí za pevné základy toho, co se naučil.

Zdeněk Pohlreich v pořadu Šéf na grilu II s humorem i kapkou nostalgie zavzpomíná na svá léta učednická. Všichni, kdo mají rádi letní grilování, Šéf na grilu II - Když nemáte oregano, dejte tam dobromyslZdeňka Pohlreicha a moderní sexy vaření se spoustou dobrých rad a triků od skutečného mistra, by si neměli nechat ujít první díl druhé řady Šéfa na grilu. Budete se olizovat ještě dřív, než si to půjdete sami vyzkoušet!

V prvním dílu pořadu Šéf na grilu II se naučíme, jak připravit dobrý hovězí hamburger. A proč vůbec hamburger? „Steak je sice základem řemesla i korunou grilování, ale grilování bez hamburgerů a mletého masa je jako sex bez ženský nebo motorka na elektřinu,“ pronesl vloni šéf. A názor nezměnil. V úvodu druhé řady pořadu Šéf na grilu Zdeněk Pohlreich rovnou radí, abychom se mletého masa v žádném případě nebáli a nezříkali, protože je cenově dostupné, dá se dobře dochutit a tvarovat, jeho příprava je rychlá. Abychom skutečně věděli, co jíme, bude nejlepší, když si hovězí maso umeleme sami.

Pokud koupíme maso kvalitní, libové, nepotřebujeme jako pojivo vejce ani strouhanku. Stačí čerstvé maso třeba z plecka, které si ochutíme hrubozrnnou francouzskou hořčicí, solí, zeleným pepřem, worcesterem – a máme skvělý materiál na hamburger. Maso si zaslouží dobře ručně promíchat a vytvořeným karbanátkům prospěje chvilka odpočinku v lednici před přípravou. V pořadu Šéf na grilu II si připomeneme, že maso si musí odpočinout i po tepelné úpravě před podáváním. Na začátku grilování je necháme v klidu zatáhnout, než jde samo lehce z roštu. Pokud tuto zásadu dodržíme, čistě ho obrátíme. Pak už jen nahřejeme kvalitní bílé pečivo, před obložením potřeme rozříznutou housku majonézou a obložíme směsí listových salátů, rajčetem a kolečky čerstvé cibule.

Šéf na grilu II - Když nemáte oregano, dejte tam dobromyslJako druhý přijde na řadu klasický steak z roštěnce. Zdeněk Pohlreich v pořadu Šéf na grilu II radí, aby byl minimálně dva a půl centimetru vysoký a odležený. V hmoždíři šéf připraví marinádu z kvalitního olivového oleje, rozmarýnu, oregana a tymiánu a touto báječnou zelenou pastou potře plátky masa. Mezitím, co se hovězí marinuje na olivovém oleji, tymiánu a česneku, opeče větvičku rajčat, která smíchá v míse s pastou z česneku a oleje z pánve, okoření pepřem a sekanou petrželí.

„Čerstvost, to je ta ingredience, která se nedá ničím nahradit,“ říká Zdeněk Pohlreich v pořadu Šéf na grilu II, když se rozplývá nad aromatickou vůní rozpukaných smažených rajčat a zelené petržele, která teplý salát osvěží a ovoní. Vlažná zelenina krásně absorbuje všechny chutě. Pak přijde na řadu steak, který ještě před podáváním jemně osolíme pro zdůraznění chuti. Je to taková bašta, že si šéf opět uvědomí, „proč ptáci odlétají na jih“.

Masa bylo až až, pořad Šéf na grilu II však myslí i na vegetariány. Zdeněk do třetice ugriluje vegetariánský kebab s feta sýrem, rajčátky a olivami. Základem marinády bude domácí pesto, které naučí diváky připravit ve správném složení a poměru, pomoci s přípravou a konzumací přijdou šéfovi ti, kterým vděčí za základy kulinářské abecedy, a další kolegové.

Šéf na grilu II - Pikantní hamburger


Doba přípravy: 15 minut
Teplota: přímý vysoký žár 230-290 °C

Šéf na grilu II - Když nemáte oregano, dejte tam dobromyslPřipravte si:
750 g mletého hovězího masa
20 g zeleného pepře
20 g čerstvého nasekaného tymiánu
6 ml worcestrové omáčky
15 g francouzské hořčice
mořskou sůl
čerstvě namletý pepř

6 housek na hamburger
100 g listů rukoly
1 cibuli, nakrájenou na plátky
3 rajčata, nakrájená na plátky
kečup, majonézu, dip nebo prostě to, co máte rádi

Šéf na grilu II - Pusťme se do toho


1/ Ve velké míse smíchejte ingredience na burgery a vše dobře promíchejte.
2/ Ze směsi vytvořte 6 plochých bochánků. Takto připravené je zakryjte mikrotenovou fólií a uložte do lednice.
3/ Připravte gril na přímé grilování. Burgery grilujte 3-5 minut z každé strany.
4/ Housky rozkrojte a dejte na gril. Bude jim stačit půl až jedna minuta.
5/ Na spodní půlku housky dejte nejprve list salátu, na něj burger, cibuli, plátek rajčete, omáčku dle chuti a přiklopte druhou půlkou housky.

Pořad Šéf na grilu II začíná v pondělí 21. května ve 21.20 na Prima family!


Zdroj: Prima

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Šéf na grilu II - Když nemáte oregano, dejte tam dobromysl:

Šéf na grilu II - Když nemáte oregano, dejte tam dobromysl
Šéf na grilu II - Když nemáte oregano, dejte tam dobromysl
Šéf na grilu II - Když nemáte oregano, dejte tam dobromysl
Šéf na grilu II - Když nemáte oregano, dejte tam dobromysl
Šéf na grilu II - Když nemáte oregano, dejte tam dobromysl
Šéf na grilu II - Když nemáte oregano, dejte tam dobromysl
Šéf na grilu II - Když nemáte oregano, dejte tam dobromysl
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dnes jsme byli na "šéfovi" v Plni.Bylo to bezvaSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles