8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zlatá neděle s Emanuelem

20. 12. 2009 | Televizní tipy

Přiblížil se Štědrý večer a Vánoce, které má Emanuele tak rád. Vzpomíná na rodinný svátek, který se v jeho vlasti, stejně jako u nás, slaví ve velkém. V katolické Itálii, kde rodina znamená všechno, snad ještě o kousek víc. Kouzelnou atmosféru Vánoc svého dětství Emanuele rád přiblíží divákům v letošní poslední epizodě pořadu S Italem v kuchyni.


K italským svátkům patří neoddělitelně ryby, ale také třeba plněný kapoun. Hlavní je Boží hod, kdy se sejde celá rodina i ze vzdálených koutů a hoduje od oběda až do večeře. Hraje se bingo, popíjí se, je u toho velká legrace. Užijte si Vánoce, které jsou jednou za rok, jak se patří, radí vyznavač pohodového životního stylu. Na šťastný nový rok si Manu připije s přáteli a diváky bombardinem, jak ho znají z Alp čeští lyžaři.


Chobotničky pro všechny


emanueleRyby a mořské plody nesmějí chybět na žádné italské vánoční tabuli. Emanuele diváky nejprve naučí připravit chobotničky Luciana, které se dělají jako štědrovečerní předkrm. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale mohou se koupit i zmražené. Chobotnice jsou samy o sobě dost slané a rozmražená voda z nich obsahuje hodně proteinů a chuti moře, proto ji nevyléváme. Na olivovém oleji se nejprve opeče cibule a česnek, přidají se chobotničky a feferonka. Dusíme v rozmražené vodě a bílém vínu nejméně půl hodiny. Tělíčko chobotnice se stočí, vypadá pak jako kudrnatá. Jak poznáme, že je měkká? Když ji bez problémů propíchneme. Před podáváním ji hojně pokapeme olivovým olejem a podáváme s pečivem nebo brambory.


Vánoce nemusejí být jen o kaprovi


Skvěle upečená ryba v alobalu je jedním z vrcholů vánoční hostiny. Výborná je pražma nebo mořský vlk. Ozdobí a ochutí ji ještě slávky a krevety. Raději jednu větší rybu než dvě malé nařízneme několika podélnými zářezy. Břicho naplníme listovou petrželí, rozmarýnem, stroužkem česneku, osolíme a opepříme, polijeme olivovým olejem uvnitř i vně. Do zářezů dáme rovněž rozmarýn, který nesmí v italské kuchyni chybět – je to velmi oblíbená a zásadní bylinka.


Takto upravenou pražmu dáme na pekáč na silnější plát alobalu, přidáme k ní několik pokrájených cherry rajčátek, vyloupaných i nevyloupaných krevet a zavřených slávek. Obložíme plátky citronu a znovu zakapeme olejem. Polijeme bílým vínem a posolíme, alobal dobře uzavřeme a dáme péct do trouby na dvacet minut při 200 stupních. Pokud ryba váží přes kilo, pečeme ji minimálně půl hodiny. Před podáváním znovu zakápneme olejem a můžeme servírovat voňavou a zdravou lahůdku. Manu radí – na Vánocích nešetřete. Jsou to ty nejkrásnější svátky v roce, tak proč si jednou nedopřát?


Drůbež na slavnostní stůl patří


Kitalapoun je mladý kohoutek, který se prodává i s vnitřnostmi a pařáty. Všechny odřezky a vnitřnosti můžeme upotřebit do nádivky nebo chutného vývaru. Má jemné bílé maso a v našich podmínkách bychom ho mohli nahradit větším kukuřičným kuřetem, které je také žluté. Jatýrka a ledvinky nakrájíme do nádivky, do které ještě potřebujeme šunku, klobásu nebo taliána, mleté telecí maso a bílou veku. Emanuele nakrájí veku na plátky a zalije ji mlékem.


Přidá šunku nakrájenou na kostičky, rozdrobenou klobásu Toulouse, nastrouhá parmazán a muškátový oříšek, směs osolí a opepří. Vše spojí dvěma vajíčky a umíchá. Masovou kaší naplní kapouna a otvor uzavře pomocí párátek. Kapouna nepeče v troubě, ale spíš dusí v bílém víně v kastrole na plotně dvě a půl hodiny. Nejprve ho ale na másle a rozmarýnu opeče ze všech stran dozlatova. Do hotové šťávy ještě přidá citronovou šťávu a omáčku zredukuje na patřičnou hustotu. Kapouna rozpůlí a ještě zakape olivovým olejem.


Buon anno s bombardino


Manu si pozve do restaurace krajany, aby si připomněli italské Vánoce a oslavili je spolu po svém. Dají si bílé vínko a domácí turecký med, jehož přípravu diváci sledovali minule. Ale ještě je tu jeden populární drink, který Emanuele diváky naučí. Bombardino znají Češi z italské lyžovačky v Livignu. Na jeho přípravu potřebujeme deci vaječného koňaku, 4 deci mléka, 4 deci whisky a šlehačku na ozdobení. Není to nic těžkého, ale je to bomba – odtud ten název.


Emanuele přeje všem divákům Primy hezký a šťastný nový rok, děkuje jim za přízeň a těší se na shledanou v lednu roku 2010 v nových dílech pořadu S Italem v kuchyni.


Sledujte další pokračování pořadu o vaření S Italem v kuchyni již tuto neděli 20. 12. od 18.00 hod. na obrazovkách Televize Prima.

Zdroj: Prima


Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !