Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stavět dům či koupit byt?

7. 02. 2011 | Novostavba

O tom, jak trnitá cesta vede k vysněnému vlastnímu bydlení, by mohl leckdo vyprávět hotové romány. Ale na samém prvopočátku bývá otázka: stavět dům či koupit byt? Pro byt se rozhodne každý, kdo nemá rád nikdy nekončící práci na zahradě a okolo domu, komu nevadí hluční sousedé a převážně ti, kteří stráví celý den v práci a domov mají prakticky jen pro přespání.

Ten, kdo chce bydlet v souladu s přírodou a řekněme – více v soukromí, volí stavbu domu a na tu bychom se rádi v našem speciálu zaměřili. Chceme Vám přispět radami a postřehy ve výběru parcely, v oblasti stavebních materiálů, ale i dobrými „vychytávkami“, které ušetří a usnadní jak práci, tak i nemalé finanční prostředky do budoucna. Rozhodujete se, jak velký dům, či z jakého materiálu jej postavit? Máte již postaveno a řešíte vytápění domu či jeho zateplení? Rekonstruujete starší dům a potřebujete poradit jak na to? Každé konkrétní téma důkladně rozebereme. Ptejte se na vše, co vás zajímá. Váš názor je pro nás priorita. Chcete nějaké téma důkladněji „probádat“?  Proto neváhejte a napište své připomínky a podněty. Pište o všem, co vás v souvislosti se stavbou zajímá.

A startujeme již dnes.

Začátek je těžký a trnitý. Boj s úřady může být až vyčerpávající. Přesto jsme se rozhodli stavět. Ale jak a kde začít? V několika následujících bodech vám poradíme, jak na to.

- nejprve si musíme uvědomit, zda nám finanční situace dovolí pustit se do tak nákladné investice. Prvním krokem tedy bude obejít (doporučuji osobně) bankovní instituce, které nám podle našich příjmů navrhnou výši financování stavby. Nenechte se odradit prvními neúspěchy! Tady hypotéka nevyšla, ale jinde vám ji připraví na míru a k vaší spokojenosti. V době, kdy již sháníte finanční prostředky, by jste měli mít reálnou představu, kolik vlastně chcete půjčit.

- jak velký chceme dům? Kolik členů rodiny v něm bude bydlet? Až se děti osamostatní, nebude pro nás dům příliš velký? Rozhodně nesmíme podcenit i náklady na provoz domu v budoucnu.

- stejné požadavky musíme mít i na pozemek. Dnes zvládneme posekat rozlehlou zahradu hravě, jak tomu bude za 20 let? Nejen rozlehlá, ale i svažitá zahrada může být v budoucnu problém.

- dalším krokem bude domluva se stavebním úřadem. Mnoho obcí a měst má ve svém územním plánu podmínky výstavby nových rodinných domů. Buďme tedy připraveni na to, že nám stavební úřad bude klást podmínky – tvar domu, umístění vůči pozemní komunikaci, jeho výška, tvar střechy, počet pater, oplocení pozemku apod. 

Je před námi trnitá a klikatá cesta. Ale nevzdáme to. A proč? V budoucnu nás čeká vysněné vlastní bydlení a to přeci stojí za tu námahu! Takže hlavu vzhůru a jdeme na to!

 

Příště: Výběr vhodného pozemku.

 

Vaše

Evuška

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Volila bych spíše domek, zahrádku alespoň 500 m, ale v nějaké hezké lokalitě a ty jsou dražší.
Obrázek uživatelky
profil
jsem spíš pro domek mame ted nový byt ale litujeme že jsme si raději nepořídily domek i starší
Obrázek uživatelky
profil
jsem taky pro domek se zahrádkou,pro děti i na stáří.Ale zadlužení jsme až do důchodu -alespoň my ano.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
určitě domeček,ale kde na něj vzít v dnešní době hmmmSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jaké si to uděláte takové to máte.nemusíte se s nikým dohadovat a investice jde vždy jen do vašeho.Byt je dobrý pro neusazené lidi.Je s ním méně starostí ale víc to stojí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles