Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Stravování a pohyb v těhotenství

16. 07. 2016 | Těhotenství
Kromě vyzdvižení nutnosti přijímat v těhotenství energeticky vyváženou stravu, bohatou na živiny, vitamíny, minerální látky a nenasycené mastné kyseliny, jsou nejzásadnějším poselství pro budoucí maminky od  PhDr. Karolíny Hlavaté, Ph.D. dvě :

1. Těhotná žena by neměla jíst za dva, ale 2× zdravěji!!!
2. Období, kdy je účinek výživy nejsilnější a nejtrvalejší, nastává během prvních 1000 dnů života.

Za důležitou považuje souvislost výživy a tělesné hmotnosti matky před těhotenstvím. Tento faktor úzce souvisí s porodní hmotností novorozence. Vedle optimálního energetického příjmu a příjmu základních živin je k tomu důležitý dostatečný příjem kyseliny listové, železa, nenasycených mastných kyselin, vápníku a hořčíku. Před těhotenstvím je také velmi vhodné celkově upravit životní styl, tzn. nekouřit a omezit příjem alkoholu.

Výživa matky má zásadní vliv na správné „naprogramování“ dítěte směrem k štíhlosti.

stravování v těhotenstvíCílem správné výživy je zajištění optimálních podmínek pro růst plodu a zachovat při tom dobrý nutriční stav matky. Výživa matky v době před těhotenstvím a v jeho průběhu je také rozhodující pro správné „naprogramování“ směrem ke štíhlosti. In utero a v raném dětství se zakládá množství tukových buněk, což může rozhodovat o budoucí obezitě. Kritickou dobou z hlediska počtu tukových buněk je období od 30. týdne gravidity do jednoho roku života. V následujícím období se tedy množství tukové tkáně zvyšuje v důsledku rostoucí velikosti tukových buněk, nikoli jejich počtu.

Účinek výživy je nesilnější a nejtrvalejší během prvních 1000 dní od početí dítěte


Nesprávná výživa v těhotenství zvyšuje riziko komplikací v graviditě, riziko komplikací vývoje plodu a již prenatálně vytváří riziko nemocí v dospělém věku (hypertenze, obezita). Největší OKNO PŘÍLEŽITOSTI, tj. období, kdy je účinek výživy nejsilnější a nejtrvalejší, nastává během prvních 1000 dnů života – od početí do batolecího věku. Výživa v časném věku může pozitivně naprogramovat fyziologii dítěte (např. imunitní systém, funkci mozku, metabolismus), jeho chování (např. stravovací návyky a chuťové preference) a stát se tak dlouhodobým přínosem pro jeho zdraví. Výživa v těhotenství má být pestrá, vyvážená a dobře stravitelná. Rozhodně neplatí, že je potřeba jíst za dva, nebo že lze v těhotenství popustit uzdu chutím a jíst vše, co se mi zlíbí. Přiměřenost, kvalita a doplnění o pohyb je jednou ze záruk zdárného průběhu těhotenství.

Zvýšit příjem energie je potřeba


V průběhu celého těhotenství je potřeba zvýšit příjem energie o 300 MJ (71 700 Kcal). Zvyšujte jej rovnoměrně během celého těhotenství a to větším příjmem o 1100 kJ denně. Pro představu je to 1 houska a 50 g šunky navíc. Vzhledem k častému pálení žáhy, nevolnostem až zvracení je kladený důraz na pravidelný jídelní režim. Doporučují se malé porce alespoň 5x denně. Dietoložka PDr. Hlavatá, PhD., také doporučila omezit tučné a dráždivé pokrmy. Při tepelné úpravě jídla je upřednostňováno vaření, dušení, zapékání. Péct lze v těhotenství také, ovšem raději  na malém množství tuku.

Hmotnost budoucí maminky je velmi sledovaný parametr


Optimální váhový přírůstek činí u zdravých žen v dobrém nutričním stavu 11,5–12 kg, u žen podvyživených nebo adolescentek 12,5-18 kg. Obézní ženy by měly mít hmotnostní přírůstek v rozmezí 4–7 kg. Hmotnost je jedním z velmi sledovaných parametrů v prenatálních poradnách, protože jak nízký, tak vysoký přírůstek na váze může být rizikový. Nadbytečný energetický příjem vede k nadměrnému váhovému přírůstku matky, přičemž se stoupajícím BMI se zvyšuje riziko řady onemocnění, která jsou nebezpečná jak pro matku, tak pro plod. Obézní ženy mají častěji diabetes 2. typu a jsou ve zvýšené míře ohroženy rozvojem gestačního diabetu (těhotenská cukrovka). Studie ukazují, že děti, které byly v těhotenství vystaveny hyperglykemii (vysoké hladině krevního cukru), jsou v dospělosti častěji obézní, mají vysoký krevní tlak nebo cukrovku 2. typu.

Pohyb v těhotenství je přirozený a velmi žádoucí, nastávající mamince přináší mnoho pozitiv. Pomáhá snižovat bolesti zad, působí proti zácpě a nadýmání, minimalizuje otoky, pomáhá předcházet nebo léčit těhotenskou cukrovku a lépe připraví na porod. Vhodné pohybové aktivity jsou třeba plavání, Jóga, Tai-či, Tanec, Rychlejší chůze, Jízda na stacionárním kole, Cvičení v bazénu, Speciální cvičení pro těhotné.

Naopak v prvním trimestru nejsou vhodné poskoky a otřesy. Ve třetím trimestru je dobré se vyhnout delšímu lehu na zádech (může dojít ke stlačení velkých cév, což může přinést nastávající mamince potíže typu: zhoršené dýchání, pocit, že se nemůže nadechnout, závrať, nevolnost apod.). Tepová frekvence by u gravidní ženy neměla překročit 140 tepů za minutu. Další nevhodný pohyb je např. horolezectví ve výšce nad 2 500 metrů, potápění, bojové sporty, míčové hry, kontaktní sporty nebo sporty, kde hrozí pád, posilování, při němž dochází k zadržování dechu. Vhodné nejsou ani silové sporty a sporty provozované v horku.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Při těhotenství jsem trpěla na bolesti břicha, naštěstí mi pomohla diagnóza f-scannem (viz. http://irisdiagnosis.cz/f-scan/) kterou můžeme všem maminkám jen doporučit
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles