Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Svět předčasně narozených dětí

5. 02. 2022 | Těhotenství
V České republice se předčasně, to znamená před 37. týdnem těhotenství, narodí zhruba 9000 dětí ročně. Aby co nejrychleji rostly a sílily, je nezbytná specializovaná zdravotní péče, častý kontakt s rodiči a také zvláštní vybavení od zdravotních přístrojů, přes hnízdečka imitující prostředí v děloze až po miniaturní plenky.

Smyslové vnímání u předčasně narozených dětí


Pro budování vzájemného vztahu mezi rodiči a miminkem je důležitý jak fyzický, tak hlasový kontakt. U takto malinkých dětí není ještě zrak plně vyvinutý, a proto svět vnímají ostatními smysly. Velmi rychle si zapamatují vůni maminky, chuť mateřského mléka a k poznávání okolí aktivně začínají využívat i hmat a sluch. Protože si pamatují hlas matky a otce ještě z dělohy, uklidňuje je, když na ně rodiče klidně mluví a vyprávějí mu. A co předčasňátkům vyprávět? Cokoli! Například popsat okolní svět, říct mu, jak se na něj těší ostatní rodinní příslušníci, zazpívat nebo mu povědět pohádku!

Zimní pohádka pro předčasňátka


Inspirací pro vyprávění pohádky může být například Pletená pohádka, kterou napsala autorka Petra Šolcová pro sbírku Pohádky pro kulíšky organizace Nedoklubko a audio podobu jí vdechla herečka Veronika Khek Kubařová, která popisuje, jak ji pohádka oslovila: „Načtení audioknih se věnuji už dlouhou dobu a jsem ráda, že jsem se nyní mohla podílet i na pohádce pro předčasně narozená miminka. Hned jak jsem si ji přečetla, oslovila mě dojemností. Přála bych si, aby potěšila rodiče a předala jim poselství o tom, že jsou jejich děťátka v bezpečí a už brzo se dostanou domů.“
Pro rodiče těchto miminek, ale i všechny ostatní, je Pletená pohádka nyní k dispozici na tomto odkazu pro její poslech nebo inspiraci k dalšímu vyprávění.


Špičková péče o miminka do dlaně


Lucie Žáčková z organizace Nedoklubko upřesňuje: „Péče o předčasně narozená miminka na neonatologických odděleních perinatologických center českých porodnic je na velmi špičkové úrovni a lékařům a sestrám patří velký dík za jejich nasazení. Jakmile to zdravotní stav miminka dovoluje, je pro jeho vývoj velmi důležitý také co nejužší a nejčastější kontakt s rodiči. Díky němu se děti cítí v bezpečí a vytváří si vztah s rodičem tolik důležitý do budoucna.“ Organizace Nedoklubko rodičům předčasně narozených dětí už téměř 20 let poskytuje poradenství a předává jim informace, co je čeká nejen v porodnici, ale i po jejím opuštění.


Jemné doteky pro zdravý vývoj


Kromě sluchu je pro poznávání okolního světa pro novorozená miminka dalším důležitým smyslem i hmat. Z toho důvodu si předčasňátka v porodnicích, pokud není možné, aby je rodič choval, hoví ve speciálních hnízdečcích z jemného materiálu, který je šetrný k jejich citlivé pokožce. A protože klasické plenky by byly takto malým dětem velmi velké, neseděly by jim a rušily je, vyrábějí se pro ně speciální maličké, které jsou uzpůsobené tak, aby je nikde netlačily nebo naopak nepřesahovaly. Jejich materiál nešustí, aby miminka pohyb v nich nebo jejich výměna zvukově nerušily. Mají také velkou absorpční schopnost, aby nebylo nutné je vyměňovat příliš často. Nejmenší velikost plenek pasuje dokonce dětem s porodní hmotností menší než 800 g!

Zdroj, foto: Pampers


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
---Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles