Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Těhotné ženy se ryb v jídelníčku bát nemusejí, stačí vybrat ty správné druhy

14. 06. 2016 | Těhotenství
O dodržování zásad zdravé výživy se snaží většina nastávajících maminek. Strava totiž hraje při těhotenství významnou roli. Je ovšem třeba dodržovat několik základních pravidel, která přispějí k lepší pohodě maminky i dítěte. Správné množství vitamínů vám kromě dostatečného množství ovoce i zeleniny pomohou doplnit také přípravky s kyselinou listovou, která je v těhotenství nezbytná. Tělo dále potřebuje, a to nejen při těhotenství, vhodné tuky. Ty kvalitní jsou obsaženy například v rybách. Odborníci konzumaci ryb v těhotenství doporučují, ale nastávající maminky musejí z ryb vybírat jen ty vhodné.

Proč je vhodné zařadit ryby i do těhotenského jídelníčku?

Ryby jsou pro těhotné ženy v jídelníčku žádoucí, protože obsahují velké množství omega-3 esenciálních mastných kyselin, které pomáhají růstu buněk plodu od kůže přes svaly až po vlasy nebo kosti. Studie ukazují, že dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin má významně pozitivní vliv na vývoj zraku, poznávacích funkcí i motorický nebo řečový vývoj dítěte. Díky omega-3 mastným kyselinám se urychluje rozvoj mozku dítěte, což je důležité zejména ve třetím trimestru, kdy se mozek rozvíjí nejvíce. Omega-3 mastné kyseliny mohou též snižovat riziko předčasného porodu. Dlouhodobá dánská studie prokázala, že děti, jejichž matky jedly v těhotenství alespoň dvě porce ryb a mořských plodů týdně, měly v šesti a osmnácti měsících lepší motorické i kognitivní dovednosti než děti, jejichž matky se rybám vyhýbaly.

lososRyby jsou pro tělo matky i plodu kvalitním zdrojem bílkovin. Ve 100 gramech tuňáka najdete přibližně 20 gramů bílkovin, 200 gramů filetu z tresky obsahuje asi 30 gramů a 100 gramů krevet dodá více než 16 gramů bílkovin. Kromě bílkovin ryby dodávají tělu rovněž dostatek železa a zinku. Tyto látky jsou nezbytné pro růst dítěte a rozvoj plodu. Železo pomáhá těhotným ženám proti únavě, malátnosti i bolestem hlavy, dostatečný přísun železa i zinku ve stravě navíc zabraňuje riziku předčasného porodu.

Vyhněte se nežádoucím látkám

Těhotné ženy se často obávají konzumace ryb zejména kvůli obsahu methylrtuti, která vzniká přirozeně ve vodě působením bakterií. Pro dospělého člověka ale není množství při běžné konzumaci ryb nebezpečné. Problém nastává u nenarozených a malých dětí, u nichž může způsobit poruchy vývoje nervového systému. Vysoké množství rtuti přijímané ve stravě těhotné ženy může u dítěte zvyšovat riziko poruch pozornosti. Aby se těhotné ženy vyhnuly zvýšenému příjmu methylrtuti, stačí nepřekračovat týdně porci 300 gramů mořských ryb a dalších mořských plodů.

Těhotné ženy mohou bezpečně konzumovat lososa, pstruha, krevety nebo také konzervovaného tuňáka. Vyhnout by se naopak měly rybám s vyšším množstvím rtuti, jako je candát, štika, bolen nebo žralok.

Zdroj: Nordsee



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !