Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tipy na snadné přesazování: běžné pokojovky

5. 04. 2021 | Zahrádka
Ohledně přesazování panuje spousta mýtů. Poradíme vám, jak a kdy se do toho pustit, na co dát pozor a navíc přináší několik tipů, které vám tuto činnost příjemně zjednoduší.


Kdy je správný čas na přesazování?


Pokojovky se mohou přesazovat během svého vegetačního období, takže od jara do podzimu. Největší smysl právě na jaře, protože má rostlina do podzimu dostatek času zužitkovat nový substrát a pokračovat v růstu. U běžných pokojovek nutnost přesazení odhadnete, když se podíváte, jak je rostlina vzrostlá a jak velký, respektive malý má květináč. Rychlý test je, když zkusíte rostlinu vytáhnout z květináče. Když je bal prokořeněný a drží tvar květináče, znamená to, že rostlina potřebuje přesadit.

Vlhkomilné rostliny je lepší přesazovat spíše častěji, protože zemina je to, co kolem nich udržuje potřebnou vlhkost a když je jí méně, vyžadují více zalévání. I podle toho, že vyžaduje více zalévání poznáte, že nastal čas dopřát rostlině více prostoru. Řízky rostlin zasaďte ve chvíli, kdy mají dost kořínků.


přesazováníJak na samotné přesazování?


Rostlinu zbytečně neoklepávejte, starou zeminu odstraňte jen velmi lehce, kde to jde. Jinak hrozí, že poškodíte miniaturní kořínky a spíš jí ublížíte. Pečlivé odstraňování nebo dokonce vymývání starého substrátu je podle ni naprosto zbytečné, naopak hrozí, že během něj rostlinu poškodíte.
U rostlin s dřevnatým stonkem dávejte velký pozor, abyste je do hlíny nezapustili příliš. Jinak hrozí, že rostlina uschne nebo zežloutne. Jednoduše nasypejte substrát přesně do té výšky, kde byl předtím..

A jak je to s velikostí nového prostoru?
Nový květináč by měl být zhruba o 2 cm na každou stranu širší než ten původní. Rostlina kořeny vyhání do dálky, dokud nenarazí na překážku. Pokud by tedy květináč byl moc velký, nebylo by prokořenění pravidelné a rostlina by se pak špatně přesazovala. Substrát je vhodné trochu napěchovat, aby probíhala kapilární vzlínavost a voda skrz hlínu stoupala. Pokud by byl substrát hodně provzdušněný, tak voda vzlínat nebude.

Tip: Co dělat, když vám substrát propadává dírou v květináči? Zakryjte ji kamínkem nebo klidně kouskem papíru. Voda si ven cestu najde, ale hlína vypadávat ven nebude.

Chcete si vytvořit domácí džungli? Dohromady můžete sesadit rostliny se stejnými nároky na světlo a zálivku. Dejte jen pozor, ať mají dost prostoru.


Substráty


Úplně nejkvalitnější substrát získáte, když si založíte kompost. Budete ho mít zadarmo a lepší nikde nekoupíte. Pokud nemáte možnost si kompost vytvořit, použijte substrát na běžné pokojovky, který smíchejte s hrstí písku a polévkovou lžící zeolitu, porézní horninou, která zvyšuje schopnost zadržovat vodu a váže živiny.

A jak je to s přihnojováním?
Hnojení během přesazování provádět nemusíte. Nový substrát totiž funguje vlastně jako hnojivo, je plný živin. Pokud se o rostlinu správně staráte, má světlo, zálivku i substrát, jaký potřebuje, stačí ji přihnojit 1–2x ročně.

Zdroj, foto: Zahrada na niti


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !