Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tmel – specialista na první pomoc

30. 08. 2011 | Rekonstrukce
Tmel upotřebíte všude tam, kde vznikají praskliny v povrchu nebo mezery mezi dvěma materiály. Právě tyto trhliny takzvaně „zatmelíme“, čili vyplníme tmelem, který z popraskaného povrchu znovu vytvoří jednolitý, zpevní jej, a pokud použijeme tmel lepicí, tak i zalepí. Většina tmelů, které jsou dnes k dostání, zůstává po nanesení trvale pružná.

Nestane se tedy, že by hmota zatvrdla a z opravovaného předmětu vypadla nebo se rozdrolila jako například sádra. Tmely jsou k dostání hned v několika barevných variantách, ale i když nenajdete přesnou barvu spravovaného materiálu, není důvod k panice – určité tmely lze přetřít jakoukoliv barvou. 

Tmel na všechno?


tmeleníPokud máte ve své domácí výbavě univerzální tmel, jste připraveni k bleskovým opravám téměř jakýchkoliv materiálů. Tento typ je o něco dražší než specializované tmely, ale díky jeho multifunkčnosti ho využijete při běžných opravách asi nejvíce. Dá se použít na povrchy všech materiálů od kovu a plastu, až po dřevo nebo keramiku a lze ho nanášet i na mokré povrchy.

Máte-li ale více času na rozmyšlenou je nejlepší pro dokonalý výsledek využít tmely speciální. Prodávají se v plechovkách, kbelících, kartuších nebo v aplikačních stříkacích pistolích. Při tmelení malých prasklin nám k nátěru postačí vlastní prst nebo štětec, u větších spár můžeme tmel aplikovat pistolí nebo tvrdou špachtlí. Pokud je spára příliš hluboká, musíme tmel nanášet na etapy.

Typy tmelu a jejich použití:


Akrylový tmel   
•    v interiérech i exteriérech, lze ho přetřít barvou, k dostání i v brousitelné podobě
•    zatmelení spár mezi různými materiály (praskliny mezi rámy oken a stěnou, mezery mezi sádrokartonem a zdivem, drobné praskliny v omítce, otlučené zdi apod.)

Silikonový tmel
•    nejčastěji se používá v koupelně, nelze přetřít barvou, ale vyrábí se i v transparentní (průhledné) podobě
•    zatmelení spár mezi dlaždicemi a sanitou, opravy gumových těsnění při protékání, lepení zrcadel

Střešní/plastický tmel   
•    požívá se k opravám střech, je odolný vůči vnějším podmínkám
•    tmelí praskliny ve dřevě, betonu, cihlách, v kovových obkladech komínů, tmelí atiky i parapety, okapy, šindele i světlíky

Tepelně odolné tmely
   
•    k použití v interiérech (oprava trouby, kamen) ale i v exteriérech (oprava krbů, grilů)
•    jsou odolné vůči vysokým teplotám, ty nejodolnější – kamnářské až do 1200° C

Tip odborníka:
Existuje řada tmelů s vlastnostmi vyvinutými přesně k úpravě daného materiálu. Můžete tak využít například tmel na dřevo, který obsahuje dřevní moučku. Nejen, že vytvoří povrch co nejvíce podobný tomu dřevěnému, ale zároveň splyne s organickým materiálem a lépe ho vyztuží. Podobné vlastnosti má i akrylový štukový tmel, který zase obsahuje jemný písek a svou strukturou výborně imituje omítku.

Zdroj: OBI.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
POUŽIVAM, VYNIKAJICISmajlík
Obrázek uživatelky
profil
vynikající pomocník Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to výborná věcSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je to výborný vynález
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka