Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tradice sv. Martina a s ní spojené zvyky a pranostiky

11. 11. 2022 | Svátky

O oblibě sv. Martina svědčí to, že ve Francii se pyšní jeho jménem skoro 500 městeček a přes 3600 farních kostelů. Tento světec je spojen s kultem setkání rodiny a přátel u jídla – martinské husy a moučníku – martinských rohlíčků (rohlíků). V minulosti bývala tato husa poslední pečení před adventním půstem, který trval šest týdnů.

Podle barvy peří husy se usuzovalo, jaká bude zima – Jestliže peří bylo bílé, tak sněživá zima, pokud ne, tak blátivá – což už dnes nemůžeme předpovědět, neboť drtivá většina z nás kupuje husy bez peří nebo jen rozporcované v obchodech. Také se předpovídalo podle hrudní kosti – Je-li kobylka z husy o Martině zabité bílá, tuhá zima zavítá.

Kdyby svatý Martin věděl, že je dnes 11. listopad dnem hotového obžerství, nejspíš by byl v šoku. On sám žil velmi skromně a proslul svým vstřícným přístupem k lidem. Martin z Tours byl původně římský voják, poustevník a později i biskup. Je také zakladatelem prvních klášterů ve Francii.

Martin byl od začátku jiný než ostatní vojáci, což dokazuje i čin, který ho proslavil. Za jednoho mrazivého zimního večera ho u brány města Amiens oslovil polo oděný žebrák a prosil o almužnu. Martin u sebe ale neměl ani jídlo, ani peníze, proto vzal svůj plášť a rozdělil ho mečem na půl. Polovinu pak dal žebrákovi, aby se zahřál.

Následující den se mu zjevil Ježíš, který byl oděn půlkou pláště. Krátce potom se nechal pokřtít, odešel z armády a začal šířit křesťanství. Nakonec ho jmenovali biskupem, on ale zprvu tuto funkci vůbec nechtěl přijmout. Říká se, že se dokonce schoval mezi hejno hus, aby ho nenašli. Ty ho ale svým kejháním prozradily. Právě proto se prý na Martina jí pečené husy. Jiná legenda říká, že husy Martina rušily při kázání, za trest je proto nechal upéct.

A proč svátek Martina připadá právě na 11. listopad?

Právě v tento den v roce 397 se konal jeho slavnostní pohřeb. Lidé za ty roky vypozorovali, že nejčastěji začíná sněžit kolem svátku svatého Martina. V pranostice, že Martin jezdí na bílém koni, tak není nic magického. Jedná se o obyčejnou zkušenost našich babiček. V posledních letech ale příliš neplatí, naposledy sněžilo přesně na den svatého Martina v roce 2007.

V zemích s vinařskými oblastmi bylo na sv. Martina zvykem ochutnávat nové víno. 

Ať je to, jak chce, my všichni se nenechme na sv. Martina ošidit o dozlatova upečenou husičku společně s dobrým dezertem doplněnými kvalitním vínem.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tradice sv. Martina a s ní spojené zvyky a pranostiky:

Tradice sv. Martina a s ní spojené zvyky a pranostiky
Tradice sv. Martina a s ní spojené zvyky a pranostiky
Tradice sv. Martina a s ní spojené zvyky a pranostiky
Tradice sv. Martina a s ní spojené zvyky a pranostiky
Tradice sv. Martina a s ní spojené zvyky a pranostiky
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil



Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles