Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 11.05. 2024
Dnes má svátek Svatava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Trávník jako vystřižený z anglických zahrad

6. 06. 2013 | Zahrádka
Jarní měsíce jsou ideálním obdobím pro výsev a založení nového trávníku. Proto, aby se zelený koberec našich zahrad stal nejen funkčním a dobře rostoucím, ale i chloubou našeho zahrádkářského umu, je nutné věnovat náležitou pozornost již jeho samotnému založení.

Nepodceňte přípravnou fázi

Podkladem ideálnímu budoucímu trávníku by měly být střední až středně těžké půdy. Pokud na zahradě převládá lehká písčitá půda, je možné ji poupravit přidáním jílových minerálů. V opačném případě, kdy máme na pozemku těžké půdy, je nutné je upravit přidáním písku. Nejideálnější variantou je použít pro vrchní vegetační vrstvu trávníkový substrát, který je pro namíchán přímo pro potřeby trávníku. Jedná se však o finančně náročnější variantu. Půdu se rovněž vyplatí obohatit o Dolomitský vápenec, který zvýší její pH hodnoty (ta by se měla pohybovat v rozmezí mezi 5,5 až 6,5) a o hnojiva bohatá na fosfor a draslík.

Trávník jako vystřižený z anglických zahradPryč s plevelem

Plevel musíme odstranit z budoucí plochy trávníku již při jeho zakládání. Usnadníme si tak pozdější údržbu a vystavíme stopku nadměrnému zaplevelení. Odplevelení je nejlepší provést na podzim, přičemž trávník vyséváme nadcházející jaro. K danému účelu použijeme neselektivní herbicidy, které aplikujeme v době intenzivního růstu plevele.

Příprava půdy

Aby budoucí trávník působil co možná nejestetičtěji a dobře plnil svoji funkci, je nutné řádně připravit půdu. Modelování terénu, rytí, orbu, práci s kultivátorem – to vše je dobré provést na podzim, před jarním výsevem nového trávníku. Půda se totiž přes zimu usadí a na jaře zbývá ještě čas na případné kosmetické úpravy. Vrstva půdy by měla dosahovat minimálně 15 cm, přičemž ji zbavíme všech hrubých předmětů. Finální částí je nakypření půdy hráběmi a pečlivé urovnání.

Při zakládání nového trávníku se též vyplatí přemýšlet nad způsobem zavlažování. Pokud zvolíte moderní automatické zavlažovací systémy, je nejvyšší čas na zabudování zavlažovacích trubek.

Výběr osiva a setí

Trávník jako vystřižený z anglických zahradVýběru osiva by měla předcházet úvaha, jaký trávník chceme, jestli užitkový, volně rostoucí nebo reprezentativní. Neméně důležitý je rovněž účel, jemuž bude trávník sloužit – pro sportovní účely, pro okrasu nebo například pro kvalitní krmivo. Osiva tedy dělíme podle účelu trávníku:

-    Dekorativní trávník: Trávník, který slouží především jako ozdoba domu, například v předzahrádkách, je žádán hlavně kvůli estetické funkci. Je náročný na půdu, plochu osevu a péči; udržuje se ve svěží barvě a nízko střižený.
-    Zátěžový trávník: Má také estetickou funkci, která je doplněna možností běžného využití a zatěžování. Poslouží pro pěší provoz, rekreaci i hry dětí.
-    Volně rostoucí trávník: Hodí se na špatně dostupná místa či místa s velkým sklonem, i do velkých sadů. Pro pozvolný růst ho můžete sekat pouze dvakrát nebo třikrát za rok a není třeba jej zavlažovat nebo odplevelovat. Do trávníku jsou přimíchávány další kvetoucí byliny.

K osívání nového trávníku si vyberte den, kdy je, pokud možno, bezvětří. Trávníkovou směs můžete rozsévat ručně nebo secím strojkem – sypačem. Aby osivo neodfoukal vítr, je nutno je důkladně zahrabat a půdu uválcovat nebo lehce udusat prkny. Poté je třeba půdu pokropit vodou. Volte jemný rozstřik vody a snažte se nenadělat kaluže, aby nedošlo k vyplavení osiva. Než trávník vyroste, nepodceňte zalévání, prvních čtrnáct dnů jej zalévejte několikrát denně v malých dávkách.

Tip odborníka:

„Při zakládání nového trávníku není jedinou možností výsev travní směsi, nýbrž se nabízí i pokládka předpěstovaného trávníkového koberce. Jedná se o něco finančně náročnější variantu, nicméně snadnější a vhodnější pro nepoddajné a svažité terény. Koberce se prodávají ve srolované formě o běžných rozměrech 40 x 250cm,“ podotýká Karel Rubeš.

Zdroj, foto: OBI



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
do toho nášho sa dostal mach a púpava snažila som sa to odstranovať ale púpava sa aj tak každý rok do trávnika dostane
Obrázek uživatelky
profil
taky jsme dělali nový trávník a další nás ještě čeká. Nejdříve jsem se modlila za májové deštíky, aby to rovnoměně zalilo samo. A teď po těch pár deštivých dnech tráva sice roste, ale už bychom tam mohli pěstovat rýži.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles